Marmaray bugün açılıyor
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Atı alan değil, Marmaray'a binen Üsküdar'ı geçecek. Artık Üsküdar'a giderken kimseyi yağmur da almayacak" diye hattın getireceği rahatlığı esprili bir dille anlattı.
Ferhat POLAT
İSTANBUL - Asya ve Avrupa'yı deniz altından birleştirecek dünyadaki en önemli projelerden biri olan Marmaray, Cumhuriyet'in ilanın 90. yılının kutlanacağı bugün Üsküdar'da düzenlenecek törenle açılıyor. Saat 15:00'te başlayacak törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım başta olmak üzere pek çok yerli ve yabancı devlet adamı katılacak. 1 Kasım'dan itibaren işletmeye alınacak olan Marmaray ile birlikte Asya ve Avrupa arasında geçiş toplu taşıma yoluyla 4 dakikaya inecek.
'Asrın Projesi' olarak gösterilen Marmaray'ın açılışı öncesinde, Yenikapı Aktarma Merkezi'nde dün bilgilendirme toplantısı yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray'ın tam kapasiteyle çalışmaya başladığında günlük 1,5 milyon yolcu taşıyacağını söyledi. İlk etapta 10 dakikalık seferlerle hizmet verileceğini ve 216 trenin çalışacağını kaydeden Yıldırım, toplu taşımada raylı sistemin payının en az yüzde 20 artmış olacağını dile getirdi. Marmaray'ın devreye girmesiyle İstanbul'da raylı sistemin toplu ulaşımdaki payının yüzde 27'ye çıkacağını belirten Yıldırım, Marmaray'ın sadece toplu raylı taşıma projesi olmadığını, milletlerarası yolcu, yük trenlerinin de bu hattı kullanacağını söyledi.
Anadolu yakasında Ayrılıkçeşme'den başlayan ve Avrupa yakasında Kazlıçeşme'ye kadar devam eden Marmaray'ın toplam uzunluğunun 13.6 km olduğunu ve bunun 1.4 km'lik bölümünün denizin altından geçtiğini belirten Bakan Yıldırım, Marmaray'ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme'nin Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre olacağını kaydetti. Yıldırım'ın verdiği bilgilere göre; Marmaray'da yolculuk süresi, Gebze ve Halkalı arası 105 dakika, Bostancı ve Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak.
"7.5 momentuma uygun"
Marmaray projesinde en çok konuşulan konulardan biri olan depreme dayanıklılık konusuna da değinen Bakan Yıldırım, "Marmaray, İstanbul'un herhangi bir semtinde oturduğunuz evden daha güvenli" değerlendirmesinde bulundu. Tünel güzergahında aktif fay bulunmadığını belirten Yıldırım, herhangi bir sismik hareket olduğunda tüp geçidin de aynı paralelde hareket edeceğini kaydetti. Yıldırım, tüp geçidin 7.5 büyüklüğündeki depreme göre tasarlandığını bu nedenle can ve mal konusunda şüphe edilmemesi gerektiğini paylaştı.
"Trafiği yüzde 20 rahatlatır"
Marmaray'ın, İstanbul'un kronik sorunu trafiği azaltacağını da belirten Bakan Yıldırım, "Trafiğin yüzde 20 rahatlayacağını düşünüyorum. Tabi İstanbul'da seyahat alışkanlığının değişmesi gerek. Artık toplu taşımada ulaşılabilirlik ve konfor sorunu çözülüyor. Marmaray ilk etapta olmasa da ilerleyen dönemde günlük kendi başına 1.5 milyon yolcu taşıyacak" ifadelerine yer verdi.
"Rekor iki yıl sürecek"
Marmaray projesinin önemli ilkleri barındırdığını anlatan Binali Yıldırım, dünyada derinlik olarak denizin 62 metre dibinden geçen tek proje olduğunu söyledi. Marmaray'ı 44 metre ile ABD'deki tüp geçidin takip ettiği bilgisini veren Yıldırım şöyle devam etti:
"Ama Marmaray'ın bu rekoru iki yıl sürecek. Marmaray'ın 300 metre güneyinde bu kez araçlar için yapılan Avrasya Projesi hayata geçiyor. Avrasya'daki tünel 108 metre derinlikten geçecek.
Proje, İstanbul Boğazı'nı deniz tabanının altından geçen 5.4 km uzunluğundaki iki katlı tünel ile birlikte toplam 14.6 km boyunca uzanan güzergahta, İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla Kazlıçeşme ile Göztepe arasında inşa edilecek. 1,5 milyar dolarlık olan projeyi bir Türk firması yap işlet devret modeli ile gerçekleştiriyor. Projenin 2015 yılı ortalarında tamamlanması planlanıyor."
Önümüzdeki iki yıldan sonra İstanbul'un mevcut boğaz köprülerine ek olarak Marmaray'a ilaveten, Avrasya Projesi ve Yavuz Sultan Selim köprüsü ile toplam 5 geçişe sahip olacağını kaydeden Yıldırım, "Bu üç proje yaklaşık olarak 13 .5 milyar liraya mal olacak. Bunların finansmanı da yapıldı bir sıkıntı yok. Ayrıca banliyö hatlarının yenilenmesi ile de bir finansman sıkıntısı yok. Bunların da iki yıl içinde hayata geçmesiyle entegrasyon tamamlanacak" diye konuştu.