Maliye'nin gözü Linkedin'de!

İş dünyasının kullandığı Linkedin’de görevini 'genel müdür' diye yazanların maaşları asgari ücretten gösteriliyorsa o şirket Maliye'nin radarına giriyor. Maliye sosyal medyayı dikkatli bir şekilde izliyor, cezalar ise iki katına çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Teknoloji geliştikçe Maliye'nin inceleme alanları da değişiyor. Sosyal medyanın yoğun kullanımı ve giderek genişleyen yapısı Maliye'yi de harekete geçirdi. 6 bine yakın genç ile sosyal medyayı inceleme altına alan Maliye ekipleri bu yöntemle şirketlere göz açtırmıyor.

Habertürk Gazetesi'nden Rahim Ak'ın haberine göre, bu gelişme sonucu inceleme sayısı üç kat artmış durumda. Büyük şirketler artık her dönem inceleme altında. Bir de uluslararası bilgi değişimi imkanları da kullanılmaya başlanınca artık vergi kaçırmak bayağı zor hale geldi.

Bu düzenli incelemelerin yanı sıra Maliye’ye yeni gelen 6 bin genç inceleme elemanının teknolojiyi de kullanarak yaptığı ilginç denetim yöntemleri de şirketlere göz açtırmıyor. Maliye’nin yeni aldığı 6 bin genç inceleme elemanı her şeyden önce incelemeye internetten başlıyor.

Google’dan şirketin verilerine bakıyor. Sonraki en önemli kaynak ise genellikle profesyonel iş dünyasının buluştuğu paylaşım sitesi Linkedin. Danışmanlık şirketi PwC Türkiye Vergi ve Mali Hukuk Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz’ün mükelleflerinden birisinin başından geçen olay şöyle:

Şirket incelenirken satışlar üzerinde bir anlaşmazlık yaşanıyor. İnceleme elemanı şirketin çalışanına bir soru yöneltiyor. Şirket çalışanı ''Ben satış yapmıyorum'' diye cevaplıyor. Ancak inceleme elemanı LinkedIn'de satış elemanı olduğunuzu yazmışsınız'' diye cevap veriyor. Sonuçta inceleme elemanı iddiasını kanıtlıyor, yazıyor cezayı.

Şirket Maliye’nin radarına takılıyor

Sadece bir olayla sınırlı değil. Örneğin aynı zamanda Linkedin'de profilinde ‘genel müdür’ yazanların maaşı eğer asgari ücretten gösteriliyorsa genç Maliyeciler bunu buluyor. Şirket Maliye’nin radarına takılıyor. Teknolojik gelişmeye bir başka örnek de artık çalışanlar dışında birisine düzenli ödeme yapıyorsanız mutlaka incelemeye giriyor olmanız.

Yapılan incelemelerin sonucu ise belli, ağır ceza.

İncelenen mükellef sayısı % 50, ceza iki katına çıktı

İncelemelerin fiili sonuçlarını ise Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın faaliyet raporunda görebiliyoruz. Son yayımlanan 2013 sonu raporuna göre incelenen mükellef sayısı % 50 artışla yıllık 71 bin 352’ye ulaştı. Düzenlenen rapor sayısı 185 bine çıkarak son 2 yıla oranla dört kat arttı. Şirketlerin sadece 2013’te 53 milyar lira daha az gelir gösterdikleri görüldü. Bunun sonucu talep edilen vergi tarhiyatı yaklaşık yüzde 100 artışla 8.5 milyar liraya ulaştı. Kesilmesi istenen vergi cezasında ise toplam 19 milyar lira ile geçen seneye oranla yüzde 100’ün üzerinde arttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir