Makine ihracatında büyüme 3 kat fazla
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran: "Türkiye'nin yılın ilk 5 aylık döneminde ihracatta toplam büyümesi yüzde 3,4. Makine sektörünün ihracat büyümesi ise yüzde 10. Yani ortalamanın 3 katı daha fazla hızda büyüyor"
İSTANBUL - Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye'nin yılın ilk 5 aylık döneminde ihracatta toplam büyümesinin yüzde 3,4 olduğunu belirterek, "Makine sektörünün ihracat büyümesi ise yüzde 10. Yani ortalamanın 3 katı daha fazla hızda büyüyor" dedi. Dalgakıran, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, Türkiye'nin kapasite kullanım oranı gerilerken, makine sektöründeki kapasite kullanım oranının geçen senenin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.
Genel sanayinin büyüme ortalamasının ocakta yüzde 1,5, şubatta yüzde 4,4, martta yüzde 2,6, nisanda yüzde 1,5, mayısta ise yüzde 5,9 olduğu bilgisini veren Dalgakıran, makine sanayisinin ocakta yüzde 11,6, şubatta yüzde 17,9, martta yüzde 9,2, nisanda yüzde 10, mayısta ise yüzde 6,8 büyüdüğünü ifade etti.
Makine sektörünün ihracat rakamında yavaş yavaş tepeye oturma yolculuğuna devam ettiğini kaydeden Dalgakıran, Türkiye'nin yılın ilk 6 ayında makine ihracatının 6 milyar dolar civarında olduğunu vurguladı.
Avrupadaki ihracat çöküşünün Türk makine sektöründe olmadığını aktaran Dalgakıran, "Türkiye'deki makine sektörü yenilikçi rol üstlenmeye başladı. Ar-Ge'lerini kurdu. Kalite olarak yukarı doğru gidiyor. Ama toplam kalitede sorunumuz var. Bütün üreticiler aynı kalitede ürün yapmıyor. Sektörün en büyük sorunu bu" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin katma değerli ürünlerin üretimini nerede olursa olsun desteklemesi gerektiğini bildiren Dalgakıran, teknolojik ürünlerin ancak gelişmiş yerlerde üretilebildiğini, dolayısıyla bölgesel teşvik vermenin Türkiye'de katma değerli ürünlerin üretilmesini teşvik etmekten uzak tuttuğunu söyledi.
Teşvikte 50 milyon liralık alt yatırım barajını yüksek bulduklarını kaydeden Dalgakıran, sözlerine şöyle devam etti:
"50 milyon liranın üzerinde sektörel teşvik var. Ama 5 milyon liralık yatırımla da ciddi bir teknolojik üretime girip, 5 senede 100 milyon lira cirolu bir iş kurulabilir. Barajı yüksek buluyoruz. Eğer Ar-Ge desteği alıyorsanız bunu üretmek için ciddi teşvik alıyorsunuz. Bu önemli, ama aynı zamanda Türk girişimcisini de yeni bir sınava sokuyor. Bu destekler Ar-Ge'ye alıştırıyor. Türk girişimcisi ne kadar istekli yeni yeni şeyler yapmaya? Hiç bir sektör sadece kendini düşünerek hareket etmemeli. Katma değerin yaratacağı zenginlik diğer sektörleri de geliştirir. Yani makine sektörü geliştirilecek ki, aynı zamanda tekstil sektörünü de geliştirsin ve dünyadaki diğer uygulamalardan farklı hale gelsin."
"Türkiye'de fırsat olduğu için dışardan marka almaya gelebilirler"
Teşvik sistemi iyi uygulanıp, dünyada da tanıtılırsa Türkiye'nin çok ciddi dış yatırım alabileceğini dile getiren Dalgakıran, Türkiye'de ciddi boyuta gelmiş makine firmalarını satın alma konusunda ciddi taleplerin oluşacağını vurguladı.
Avrupa'nın orta teknoloji ürünlerinde rekabet gücünün zayıfladığını aktaran Dalgakıran, makine sektörüne 5 yılda 30-40 milyar dolarlık yatırımın geleceğine inandıklarını söyledi.
Türkiye'de fırsat olduğu için dışardan marka almaya gelebileceklerini kaydeden Dalgakıran, konuşmasına şöyle devam etti:
"Mesela Çin alıyor. Avrupa'dan ve Uzak Doğu'dan gelebilirler. AB ülkelerinde yıllık makine üretiminin büyüklüğü 800 milyar dolar. Almanya'da son 10 yılda makine üretici sayısı 9 binden 6 bine düşmüş. Ama Almanya'nın dünya makine pazarındaki payı artı. Bizim girişimcilerimizin daha nitelikli bir profile sahip olmasını destekleyecek bir mekanizmayı kurgulamamız gerek. Nitelikli girişimciyi desteklememiz lazım. Türkiye'deki makine üretici sayısı 20 bin. Bölge insanının psikolojik yapısı da ilginç. Biz 3-4 kişi bir araya gelip iş yapan bir ülke değiliz ama elin adamı birleşiyor. Birleşmeler konusunda çok ciddi teşvik ve sistemler uygulamalıyız. Euro - dolar paritesinde dolar yönünde gelişme olduğu için Çin makinesi avantajlı olmaktan çıkıyor. Bu Türk makine sektörü için ciddi bir fırsat doğuruyor."