Makarna sektörü ihracatta hedef büyüttü
Türk makarna sektörü 2018'de 1 milyon 200 bin tonluk ihracat hedefini yakalarken, önümüzdeki yıl için ihracat hedefini yüzde 15 artırdı.
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, sektörün görünümü ve 2019 beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2018'e girerken ihracatta 1 milyon 200 tonluk hedef belirlediklerini söyleyen Külahçıoğlu, "İhracatımız geçen yıla göre yüzde 14 arttı. Hedeflediğimiz 1 milyon 200 tonluk makarna ihracatı rakamına ulaşıldı. Sektörümüzün toplam büyüklüğü 1 milyar doları buldu. Bunun 600 milyon doları ihracattan kazanıldı" diye konuştu.
Külahçıoğlu, "Ülkemizde dövizin dalgalanmasına bağlı olarak çeşitli sıkıntılar yaşandı ancak makarna sektörü sıkıntıların büyük bir çoğunluğunu kendi içinde tutarak tüketici fiyatlarına yansıtmadı. Enflasyonun altında bir artış oranıyla makarnayı tüketicilerimize ulaştırmış olduk" dedi.
Türk makarnası dünyada 2'inci
Türk makarnasını 154 ülkeye gönderdiklerini söyleyen Külahçıoğlu, ihracatta yüzde 68 ile Afrika kıtasının birinci sırada yer aldığını, Uzak Doğu ve Güney Amerika ülkeleri ile Kanada ve Çin gibi pazarlarda da etkili olduklarını bildirdi.
Külahçıoğlu, Avrupa Birliği'ne ihracatta 20 bin tonluk kota ve Amerika Birleşik Devletleri'nin anti-damping uygulamasına rağmen Türk makarna sektörünün dünya sıralamasında 2'inci basamaktaki yerini koruduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Yabancı girdimiz veya ara mamul girdimiz yok. Sadece ihracata yönelik buğday ithalatı söz konusu. İhracatta dünya sıralamasındaki en iyi 2'inci ülke konumumuzu koruyoruz. İç tüketimde 10 yıl önce 19'uncu sıradaydık artık 8'inci sıradayız. Kişi başı tüketim 8 kilograma çıktı. Bunun da önümüzdeki yıllarda 10 kilograma çıkacağını öngörüyoruz"
"Buğdayda destek primi yeterli değil"
Külahçıoğlu, sektörün büyümesini sürdüreceğini dile getirerek şunları kaydetti:
"Önümüzdeki yıl için yüzde 15'lik bir ihracat artışı hedefimiz var. İç piyasada da yüzde 10'luk artışla tüketimi büyütmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda buğday ekim alanlarının artırılması için de gerek Tarım ve Orman Bakanlığı gerekse de çiftçi kooperatifleriyle istişarelerimiz var. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığına çiftçi desteklerinin artırılması için önerilerimiz oldu. Nitekim bunun sonucunda 5 kuruş olan destek primi 10 kuruşa çıktı. Tabii yeterli değil, biz bunun 30 kuruşa yükseltilmesini talep etmiştik. Umarım önümüzdeki dönemde çiftçi desteklerini daha fazla artırarak, daha fazla alanda buğday ekerek ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamış oluruz"