Lüks rüzgarı hız kesmedi

Lüks tüketim alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük 100 firması 2014 mali yılında 222 milyar dolarlık net satış geliri elde etti. Lüks tüketim markalarının lideri yine Louis Vuitton...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyada lüks ürünlere olan talep hız kesmiyor. Ekonomik zorluklara ve büyüme hızlarının düşmesine rağmen lüks markalar büyümesini sürdürüyor. 

Deloitte’un raporuna göre, dünyanın en büyük 100 lüks tüketim firması 2014 mali yılında 222 milyar dolar net satış geliri elde etti.  İlk on sıralamasında, ilk üçte bir değişim yaşanmazken, sadece geçtiğimiz yıl listeye giren Hong Kong’lu mücevher firması Chow Tai Fook’un satış gelirlerinde düşüş yaşandı. Lüks tüketim markalarının lideri yine Louis Vuitton olurken, en hızlı büyüyeni Kate Spade oldu. En hızlı büyüyenler sıralamasında, geçen sene ilk sırada yer alan Michael Kors, yerini Kate Spade’e bıraktı.

Lüksün lideri Fransız firması

Rapora göre, lüks tüketimin küresel güçleri sıralamasında ilk üç firma olan Louis Vuitton, Compagnie Financière Richemont, Estée Lauder yerlerini korurken, geçtiğimiz yıl listeye girerek sıralamayı değiştiren Hong Kong’lu mücevher firması Chow Tai Fook​ ise üç sıra düşüş yaşadı. En hızlı büyüyen yirmi firmanın ilk sırasında ise Hong Kong’lu Michael Kors’u geride bırakan Amerikalı Kate Spade yer aldı. 

"Hindistan ve Meksika hızla büyüyor"

Rapora ilişkin olarak, Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Perakende Sektörü Lideri Hakan Göl “2016 yılında lüks sektöründe büyümenin daha yavaş olacak olması, birçok perakendeciyi hayal kırıklığına uğratabilir. Dünya geneline baktığımızda; Çin ve Rusya gibi önemli pazarlarda büyüme yavaşlarken, Hindistan ve Meksika hızla büyüyor. Bunun yanı sıra, Orta Doğu ciddi bir büyüme potansiyeli sunuyor. Diğer taraftan sosyal ağlar ve akıllı cihazların güçlü etkisiyle lüks markaların stratejileri şekil değiştiriyor, müşteriler markalar ile ne zaman, nerede ve nasıl etkileşime geçeceklerini kendileri belirliyor. Gelir seviyesi artmaya başlayan ve özgün marka arayışındaki Y Kuşağı’nın etkisi ve gelişmekte olan ülkelerden seyahatlerin artması sektörde belirleyici bir rol oynayacak. Sektörde çoklu-kanal stratejilerini benimseyen ve kullanıcı deneyimini mağaza dışına çıkarabilen firmaların başarısını görmeye devam edeceğiz” dedi. 

111121684354.jpg

En büyük pay Fransa’nın

İlk 100 sıralamasındaki firmaların merkez ofislerinin bulunduğu ülkeler baz alındığında, ortalama firma büyüklüğü bakımından, 5.209 milyon ABD doları ile Fransa ilk sırayı çekiyor. Lüks ürünleri satışlarındaki büyüme açısından ise; yüzde 11,1 büyüme oranı ile Birleşik Krallık ilk sırada yer alıyor. İlk 100 firma cirosu içerisinde firmaların paylarına bakıldığında, yüzde 23,5 ile Fransa birinci sırada bulunuyor; Fransa’yı, yüzde 19,5 ile ABD izliyor. 

Lüks sektörü için yeni fırsatlar doğması bekleniyor

Lüks sektörü, Çinli tüketiciler ve dijital teknolojinin yükseliş yaşadığı, değişiminin on yıllık döneminin ilk yarısını tamamladı. İkinci yarıda ise tüketici satın alma davranışlarındaki değişim, kanalların birleşmesi ve iş modellerinin karmaşası, uluslararası seyahatin artışı, Y kuşağı tüketicilerinin artışı, küresel ekonominin etkisi ile lüks sektörü için yeni fırsatların doğması bekleniyor. 

Lüks ürünlere talep kârlı olarak büyüyor

Ekonomik zorluklara ve büyüme hızının bir önceki yıla göre daha düşük olmasına rağmen lüks markalar büyümesini sürdürüyor. Ayrıca kâr marjlarının bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu görülüyor. 

Firma sayısında lider İtalya

İlk 100 listesinde 29 firma ile yer alan İtalya, listede ikinci en önemli konumda olan Amerikalı firma sayısını ikiye katlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir