Lüks alışverişin yıldızı e-ticaret oldu
15. Küresel Lüks Tüketim Ürünleri Raporu'na göre e-ticaret yüzde 7'lik pazar payına erişerek , ABD ve Japonya'dan sonra üçüncü en büyük 'pazar' oldu.
Küresel lüks ürünler endüstrisinin önde gelen danışmanlık şirketlerinden Bain & Company, İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma işbirliği ile hazırladığı 15. Küresel Lüks Tüketim Ürünleri Raporu'nu açıkladı.
Lüks tüketim pazarının 2016 yılını yüzde 4 büyümeyle yaklaşık 1,08 trilyon euro ile kapattığının kaydedildiği raporda, tüketici harcamalarının lüks seyahat, yiyecek ve şarap ile sanat eserleri gibi yeni ve çok daha kişisel harcamalara kaydığı ifade ediliyor. Raporda ayrıca e-ticaretin, 2016'da eriştiği yüzde 7'lik pazar payı ile küresel olarak ABD ve Japonya'dan sonra üçüncü en büyük 'pazar' olduğu belirtiliyor.
Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir, 2020 itibariyle kişisel lüks pazarının 280-285 milyar euro olmasını beklediklerini ifade ederek, "Tüketiciyi dijital ve fiziki kanalların hepsinde yakalamak olarak tanımlanabilecek Omnichannel alışveriş modelini uygulayan, müşteriyi daima ilk sıraya koyan markaların yükseleceğini, geride kalanların ise maalesef pazar payı kaybedeceğini şimdiden söyleyebiliriz" dedi.
ABD'deki lüks markalar bocalıyor
Rapora göre, tarihte ilk kez, Çinli tüketicilerin küresel lüks pazarına yaptığı katkı, geçen seneye oranla 1 puan azalarak yüzde 30 olarak gerçekleşirken, güçlenen dolar ve zayıflayan iç tüketime bağlı olarak azalan turizm hacmi nedeniyle Amerika'daki lüks markalar bocalamaya devam ediyor. Pound'un değer kaybetmesi, İngiltere'deki turistik harcamaların artmasına neden olurken, Almanya ve Fransa lüks pazarı terörizmden olumsuz yönde etkilendi.