Lojistikçiler Turquality için gün sayıyor

15 milyar dolardan fazla hizmet ihracatı yapan lojistikçilere Turquality kapısı açıldı, başvurular bu hafta başladı, lojistikçiler sırada.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel-034.jpg

Lojistikçilerin Turquality ve Marka Destek Programı kapsamına alınmasının önü açıldı. Ekol, Kıta, Mars, Logitrans gibi büyük şirketler başvuru için sıraya girdi. UTİKAD Başkanı Erkeskin, Turquality'nin standartlarına sahip olup bu desteklerden yararlanabilecek en az 20 lojistik firması olduğunu ifade etti. 

"Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu Kararı" 2 Haziran 2015 yılında Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Böylece, hizmet sektörlerinin markalaşma destekleri programı Turquality kapsamına alınmasının yolu da açılmıştı. Ancak lojistiğin kapsama alınıp alınmadığı tartışma konusuydu. Ekonomi Bakanlığı gözetiminde, Türkiye İhracatçılar Meclisi Sekretaryası'nda kurulan Turquality Çalışma Grubu'nun bir üyesi olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) gibi sektörün sivil toplum örgütleri desteklerden bir an önce yararlanabilmek amacıyla yoğun bir çalışma yürütmüştü. UND, sitesinden üyelerine yaptığı duyuru ile sektörün de bu kapsama kesin olarak alındığını, bu hafta itibariyle Turquality ve Marka Desteklerine başvuruların başladığını duyurdu. Başvurular, Turquality web sayfası üzerinden yapılıyor. 

Firmaların marka bilinirliği artacak 

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİ- KAD) Başkanı Turgut Erkeskin, "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkındaki kararla lojistik sektörünün Turquality’den yararlanabilmesinin önünü açan bir süreç başladı. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre turizm sektöründen sonraki en büyük hizmet ihracatı sektörü olan lojistik sektörünün önemli oyuncuları da Turquality desteklerinden yararlanmak için hazırlık yapıyor. Başvuru süreci başladı" dedi. Erkeskin, Turquality kapsamına alınmanın Türk lojistik markalarının dünya genelinde daha çok tanınmasına katkıda bulunacağına vurgu yaptı. Erkeskin, "Ölçek kapsamında Turquality kapsamında değerlendirilecek üyelerimizin yurt dışında yapacakları ve marka bilinirliğini artıracak harcamalarında devlet desteği almaları sağlanacak" dedi. 

'İhracat hedefine büyük katkı sağlayacak' 

Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul ise "Dünyada ilk ve tek devlet destekli markalaşma programı olan Turquality’nin ülkemizin ihracatını artırma hedefine çok ciddi katkı sağladığı açık. Programın başlangıç noktası olan üretimden sonra lojistik gibi coğrafya bağımsız sektörlere de açılması Turquality’ye ikinci bir boyut kazandırarak, Türkiye markalarının global pazarlarda daha görünür olmasını sağlayacak. Kurumsal gelişimini tamamlamış güçlü sektör temsilcilerinin alacağı bu destek sadece programa dahil olan kurumlara değil Türkiye markasına büyük katkı sağlayacak" diye konuştu. 

Her fırsatta sektörün Turqualtiy kapsamına alınması gerektiğini dile getiren Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener de konuyla ilgili değerlendirme yaparak, "Lojistik sektörünün Turquality kapsamına alınması uzun zamandır beklediğimiz bir konuydu. Bunun önünün açılmış olmasını Kıta olarak büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Özellikle yurtdışı fuar desteğinin verilmesi sektör için çok önemli. Yurtdışında kendimizi tanıtma imkanı artacak. Sektörü kısıtlı imkanlarla yurtdışında pazarlama faaliyeleri yürütebiliyor. Turquality kapsamına alınmamız markalaşmayı ve sektörde büyümeyi hızlandıracaktır" dedi.

Hazırlığını tamamlayan firmalar başvuru yaptı

Türkiye'de Turquality desteklerden yararlanabilecek yaklaşık 20 firma olduğunu belirten UTİKAD Başkanı Erkeskin, "Lojistik sektörü; Türkiye’nin ihracatına olan katkısının yanı sıra üçüncü ülkeler arası taşımalardan daha fazla pay alarak net hizmet ihracatçısı olma potansiyeline sahip bir sektör" dedi. Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, "Turquality programının hizmet sektörlerine açılmasının gündeme geldiği ilk gün itibariyle Ekol olarak kurum içi bilinçlendirme çalışmalarımıza ve ilgili tüm iş süreçlerimizi Turquality modeline göre gözden geçirmeye başladık. Türkiye haricinde 13 ülkede daha bayrağımızı dalgalandıran, bir kurum olarak Turquality için yaptığımız bu ön çalışmaların bile markalaşma yolculuğumuza ivme kazandırdığını söyleyebiliriz. Programın sektörümüze açılması ile birlikte de başvurumuzu yaptık ve çalışmalarımızı hızlandırdık. Bizim çok net bir hedefimiz var, bu da Avrupa’nın ilk tercih edilen lojistik markası olmak. Turquality kapsamına alınmamız bize çok büyük bir ivme kazandıracak" diye konuştu. Logitrans CEO'su Sertalp Demirağ, Turquality kapsamına girmek için hazırlık yaptıklarını ve bu gerekli standartlara ulaştıklarını söyledi. Kıta ve Mars Lojistik gibi diğer büyük lojistik firmaları da Turquality kapsamına alınmak için hazırlık yapıyor.

'Sektöre özel teşvik bekliyoruz'

Lojistiğin sektör bazında desteklenmesi gerektiğini vurgulayan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, "Türk lojistik sektörünün Turquality kapsamına alınmasının önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Ancak çoğunluğunu küçük ve orta boy işletmelerin oluşturduğu lojistik sektörünün bütünsel bir yaklaşımla sektör bazında desteklenmesi için daha cesur adımların atılması gerektiğinin de altını çizmekte fayda var. Lojistik sektörünün tümünün döviz kazandırıcı hizmet ürettiğini dikkate alınarak ölçek ayrımı yapmadan değerlendirilmesinde fayda var. UTİKAD olarak Ekonomi Bakanlığı ile bu yöndeki görüşmelerimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

128 marka Turquality destek programında

TURQUALITY® Projesi, Dünyada ilk kez uygulanan, devlet destekli markalaşma programı.Proje Türkiye'nin uluslararası pazarda, kendi markalarıyla ayakta durabilen global bir oyuncu olması amacıyla ve “10 Yılda 10 Dünya markası yaratmak” vizyonuyla oluşturulan bir destek platformu. Tohumları 2003 yılında atılan proje 23 Kasım 2004 tarihinde başlatılan altyapı çalışmaları ile birlikte yürürlüğe girmiş oldu. 2011 yılı sonu itibariyle dayanıklı tüketim ürünleri, endüstriyel makina, hazır giyim, kuyum/mücevherat, otomotiv ve tekstil sektörlerinde 77 şirketin 87 markası TURQUALITY® programı, 28 şirketin 31 markası da Marka Programı kapsamında destek altına alınmıştı. Bugün ise Türkiye'deki 118 firmanın, 128 markası TURQUALITY Destek Programı’nda, 66 firmanın 66 markası Marka Destek Programı’ndan faydalanıyor. Altınbaş, Bellona, Koton, Polisan, Alfemo, Arzum, Banvit, Elvan bu markalardan bazıları.

Performansı yüksek olana 5 yıl ek süre

Konuyla ilgili DÜNYA'ya açıklama yapan Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, şunları kaydetti: "Hizmet ihracatımızın öncü sektörleri arasında yer alan ulaştırma sektörünün “Marka ve TURQUALITY®” programları kapsamına alınmasına öncelik verildi ve programa kabul için gerekli altyapı çalışmaları tamamlandı. Başvurular başladı.Mevzuat uyarınca, programların kapsamına alınacak yararlanıcıların belirli bir iş yönetimi kalitesi, operasyonel mükemmellik düzeyi ve markalaşma potansiyeline sahip olması şartı aranıyor. İgili markanın, hazırlanacak Stratejik İş Planı ile belirlenecek yurt dışı hedef pazarlarının en az birinde tescil edilmiş olması gerekiyor. Marka Programı, yararlanıcının destek kapsamına alınmasından itibaren 4 yıl, TURQUALITY® Programı ise 5 (beş) yıl boyunca uygulanıyor. Performansa göre destek süresi 5 yıl uzatılabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir