Kurdaki yükselme ihracatı etkileyecek
TİM Başkanı Büyükekşi, kurlardaki artışın ihracat üzerindeki etkisini kısa vadede görebilmenin mümkün olmadığını belirterek "Rekabetçi kurun etkisi bu yılın ilk çeyreğinden itibaren görülebilir" dedi
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarında yaşanan son gelişmelere, doların ve avronun TL karşısında tarihi yüksek seviyelere ulaşmasına ilişkin görüşlerini de paylaştı.
Büyükekşi, iç ve dış piyasada gelişen olayların etkisiyle piyasalarda dalgalanmanın arttığını ancak piyasalarda yaşanan bu dalgalanmaları dönemsel olarak değerlendirdiklerini belirtti. Kurdaki istikrarı tekrar sağlamak için gerekli önlemlerin alınacağına değinen Büyükekşi, genel risk algısının düşmesiyle yatırımcıların daha uzun vadeli alım-satım yapmaya başlayacağına inandıklarını söyledi.
"Dışardan alım yapan firmalardan birim fiyat konusunda baskılar gelebilir"
Mehmet Büyükekşi, kurlardaki artışın ihracat üzerindeki etkisini kısa vadede görebilmenin mümkün olmadığının altını çizerek, ihracatın genelde 3-6 aylık siparişler üzerine ilerlediği, bu yüzden rekabetçi kur etkisinin bu yılın ilk çeyreğinden itibaren görülebileceği bilgisini verdi.
Bu durumun doğrudan olumlu ya da olumsuz etkisinden bahsetmenin mümkün olmadığını belirten Büyükekşi, neticede kurlar artış gösterdiğinde, dışardan alım yapan firmalardan birim fiyat konusunda baskılar da gelebildiğine işaret etti.
"İhracatçı Birliklerin 2014 döviz kuru beklentileri dolar kurunda 2,12"
Mehmet Büyükekşi, ihracatçı kurlarda hangi seviyeleri rekabetçi olarak gördüğüne ilişkin ise İhracatçı Birliklerin 2014 döviz kuru beklentilerinin, dolar kurunda 2,12, avroda 2,80, paritede ise 1,32 düzeyi olduğunu aktardı.
Kurlar yükseldiğinde, yurtdışından fiyat düşürme baskısının geldiğini yineleyen Büyükekşi, dolayısıyla yüksek kurların, ihracatçıları için doğrudan bir avantaj sağlamadığını, tam tersine kurdaki dalgalanmanın, ani yükseliş ve düşüşlerin, fiyatlama dengesini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.