‘’Kur en az 36-37 TL olmalı ki maliyetleri dengeleyelim"

Laleli Fashion Shopping Festival’in tanıtım toplantısında konuşan LASİAD Başkanı Giyasettin Eyyüpkoca, "Kur noktasında baskılanıdığımız çokça telaffuz edilen bir konu. Kur, en az 36-37 TL seviyelerinde olma ki en azından maliyetleri dengeleyebilelim’’ açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Mehmet Hanifi GÜLEL

Laleli Modadır” sloganıy­la bu yıl 10’uncusu dü­zenlenecek olan “Laleli Fashion Shopping Festival”, 5-6 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Festivalin tanıtım toplantısın­da konuşan Laleli Sanayici ve İşinsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Giyasettin Eyyüpkoca, festivali daha önce ülkemizde yaşanan olumsuz olaylar, pan­demi ve geçen yıl da depremden dolayı birkaç kez yapmadıkla­rını söyledi.

Özellikle dünya­nın içinde olduğu süreçten do­layı ekonomik krizler, kuzeyde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı ve Ortadoğu’daki İsrail’in Filis­tin’e yaptığı zülüm olaylarının kendilerini olumsuz etkilediği­ni belirten Eyyüpkoca, bunların yanı sıra özellikle pandemiden sonra üretim ve tedarik zinci­rindeki sorunlarının dünyada enflasyon sürecine yol açtığı­nı kaydetti. Eyyüpkoca, ‘’Bu du­rumdan ilk etkilenen sektör bi­ziz ve tasarruf ilk bizim sektör­den başlıyor.

Bugün geldiğimiz noktada, iş yapmak ve önünü görmek için çok zor bir dönem­den geçiyoruz. Bu zor dönmede böyle bir organizasyon yapmak ve esnafın moral ve motivasyo­nunu yüksek seviyede tutmak bizim için çok önemli. Bu fes­tivali yaparken kış sezonunun açılışına da denk getiriyoruz. Alıcıları davet ederken, yeni dö­nem siparişlerini düşünerek ya­pıyoruz’’ dedi.

Çin’in Rusya coğrafyasına hakimiyeti arttı

Rusya’ya uygulanan ambargo­dan sonra pazarda talebin arta­cağını düşündüklerini, fakat ti­caret hacminde yaşanan yüzde 130’luk artışa rağmen pazardan istedikleri oranda pay alamadık­larını söyleyen Eyyüpkoca, ‘’Am­bargo sonrası talep artışının yüzde 500-600 olması halinde istediğimiz seviyede pay almış olacaktık.

Ancak Rusya şu an sa­vaş ekonomisinden dolayı pera­kendede yaklaşık yüzde 60 dü­şüş yaşanıyor. Zaruri ihtiyaçlar dışında günlük ihtiyaçlar karşı­lanıyor. Dolaysıyla bizim sektör de bundan etkilenen bir sektör. Diğer yandan bizim maliyetle­rimizin geldiği nokta sürdürü­lebilir değil. Kur noktasında çok baskılandığımızı ve bugün çok­ça telaffuz edilen konulardan bir tanesini oluşturuyor. Geçen haf­ta TİM Başkanı’mızın kullan­dığı bir ifade vardı.

‘Türkiye’de en ucuz olan şey döviz.’ Kurun bugün şartlarda en az 36-37 TL seviyelerde olması lazım ki en azından maliyetleri dengeleye­bilelim. Tüm bunları eklediği­mizde gelindiğimiz noktada sü­rekli geriye gidiyoruz. Diğer yan­dan Çin’in Rusya coğrafyasına hakimiyeti bu dönemde 2 kat da­ha arttı. Dolaysıyla Çin’in hem maliyetleri bizden daha aşağıda olması müşteriler tercihini o yö­ne doğru yapıyor. Ukrayna da bi­zim için çok iyi bir pazar, ancak Ukrayna’ya uçakla da gidemi­yoruz. Bu yıl geçtiğimiz yılın ra­kamlarını yakalayabilirsek çok iyi iş çıkardık diyebiliriz’’ diye konuştu.

“Hedefimiz; ‘modayla anılan marka bir Laleli’ oluşturabilmek"

Etkinliğe ilişkin bilgi veren ve festivalin hedeflerinden bahseden Giyasettin Eyyüpkoca, ticaret hacimlerini yükseltmek, ‘modayla anılan marka bir Laleli’ oluşturabilmek, pazar ve müşteri yelpazesini genişletebilmek, ürün ve hizmet bazında yenilikçiliği gösterebilmek için Laleli Fashion Shopping Festival’in 10’uncusunu düzenlediklerini ifade etti.

Eyyüpkoca, ‘’Festival, iç ve dış piyasadaki toptancılara yönelik indirim fırsatlarının yanı sıra çeşitli etkinliklerle Doğu Bloku ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, Afrika ve Avrupa’dan gelecek misafirlere ve Türk tekstilcilerine ev sahipliği yapacak. Toptan ve perakende tekstil sektörüne hizmet veren Laleli, ülke ekonomisine destek vermeye devam ediyor” diye konuştu. Festivalin sonbahar-kış sezonunun başlangıç döneminde düzenleneceğini belirten Eyyüpkoca, “Etkinliğe 50 firma katılacak ve B2B faaliyetlerinin gerçekleştirilecek. Yurt dışından 250’nin üzerinde alım heyeti gelecek. Festival ihracata da katkı sağlayacak’’ dedi.