Küçük kapasiteli kesimhanelere ilişkin esaslar belirlendi

Küçük kapasiteli kesimhanelerde hasta veya hastalıktan şüpheli hayvanların kesimi yapılmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Küçük Kapasiteli Kesimhanelerin Genel ve Özel Hijyen Kurallarına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kesimhanelerin hijyen gerekliliklerini ve işletmelerin onay işlemlerine ilişkin esasları belirleyen yönetmeliğe göre, küçük kapasiteli kesimhane işletmecisinin onay belgesi alabilmesi için kesimhanenin bulunduğu ilçe sınırları içerisinde 5996 sayılı Kanun kapsamında onaylı bir kesimhane bulunmayacak.

Küçük kapasiteli kesimhanelerde aynı iş günü içerisinde kesilecek hayvanların kesimi, gün içerisinde aralıksız gerçekleştirilecek, ayrıca hastalıktan şüpheli hayvanların kesimi yapılmayacak. Ölüm öncesi muayenede herhangi bir hastalık bulgusu olmayan ancak ölüm sonrası muayene sonucu hastalık tespit edilen etler imha edilecek.

Kesimhane işletmecisi, veteriner hekimlik lisans eğitimi almış ise kendi işletmesinde zorunlu personel olarak çalışabilecek, ayrıca zorunlu personeller, kesimhanenin faaliyette bulunduğu çalışma gün ve saatleri içerisinde başka bir işte çalışamayacak.

Canlı hayvanları kesimhaneye nakleden gıda işletmecisi hayvanlara, toplama ve nakliye süresince gereksiz strese ve acıya yol açmayacak şekilde davranılmasını sağlayacak. Ayrıca, hastalık belirtisi gösteren veya hastalığın bulaştığı bilinen sürülerden gelen hayvanlar küçük kapasiteli kesimhanelere nakledilmeyecek.

Kesimhaneler, yapılacak işlemlere uygun ve yeterli sayıda odaya sahip olacak. Bu alanlarda etin zemin, duvar ve tüm sabit donanımlarla temasını önleyecek imkanlar bulunacak.

Ete temas eden personel tarafından kullanılan lavabolar, bulaşmanın yayılmasını önlemek üzere tasarlanmış musluklara sahip olacak, ayrıca şüphelenilerek alıkonulan etler ile insan tüketimi için uygun olmadığı belirlenen etlerin depolanması için kilitlenebilen ayrı ayrı alanlara sahip olunacak.

Hayvanların kesimi

Kesim için gönderilen hayvanların menşeini izleyebilmek için hayvanlar tek tek tanımlanacak. Kesim salonuna alınan hayvanlar, gereksiz yere bekletilmeden kesilecek. Kanın akıtılması, deri yüzme, iç organ çıkarma ve karkasın diğer işlemleri, gereksiz yere geciktirilmeden ve ete bulaşmaları önleyecek şekilde yapılacak.

Kesilen hayvanların etleri ölüm sonrası muayenenin ardından, belirli bir sıcaklığa düşürülmek üzere soğutma işlemine tabi tutulacak. Depolama ve nakliye süresinde de etlerin bu sıcaklık derecesinde kalması sağlanacak.

Açık ve paketlenmiş etler, ayrı ayrı depolanacak ve nakledilecek. Ancak depolamanın, farklı zamanlarda veya paketleme materyali ve depolama şeklinin, et için bulaşma kaynağı olmayacak şekilde yapılması durumunda bu gereklilik aranmayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir