Kübalılar bulguru sevdi
GAİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Altunkaya, Küba'da katıldıkları fuarda bulgur makarna ve diğer ürünlere olumlu dönüşler aldıklarını belirtti
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, uluslararası gıda fuarında bulgurla tanışan Kübalıların bu ürünü çok sevdiğini belirterek, "Anadolu topraklarında yetişen tarımsal ürünler dünyanın birçok ülkesinde yetişmiyor. Bu pazarlarda etkin olabilmek için gerekli tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmeli. Küba'da katıldığımız fuarda bulgur makarna ve diğer ürünlerimiz ile ilgili olumlu dönüşler aldık" dedi.
Altunkaya, yaptığı yazılı açıklamada, hububat ve bakliyat sektörü için Güney Amerika'nın hayati önem taşıdığını vurguladı. İhracatçıların bu bakir pazarları doğru işlemesi ve tanıtım çalışmaları için sürekli bu pazarlarda etkin rol alması gerektiğine işaret eden Altunkaya, şunları kaydetti:
"Anadolu topraklarında yetişen tarımsal ürünler dünyanın birçok ülkesinde yetişmiyor. Bu pazarlarda etkin olabilmek için gerekli tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmeli. Küba'da katıldığımız fuarda bulgur makarna ve diğer ürünlerimiz ile ilgili olumlu dönüşler aldık. Fuar süresince gördük ki bu bölgede yaşayan insanlar ilk kez bulgurla tanışmış ve bulguru lezzetiyle, besin değerinin yüksekliği ve pişirilmesinin kolaylığıyla çok sevmişlerdir."
Altunkaya, ayrıca tanıtım gruplarının gelecek günlerde Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde gerçekleştirilecek uluslararası gıda fuarına da etkin olarak katılacağını aktardı.
Hububat ihracatı arttı
Hububat ihracat rakamlarına ilişkin de bilgi veren Altunkaya, GAİB'in 1 Ocak-31 Ekim 2015 döneminde hububat bakliyat ihracatında Türkiye genelinde yüzde 33,8'lik payla diğer birlikler arasında birinci sırada yer aldığını bildirdi.
Bu yıl 1 Ocak- 9 Kasım tarihleri arasında 1 milyar 763 milyon 712 bin dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirildiğini vurgulayan Altunkaya, bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2'lik artış gösterdiğini belirtti. Altunkaya, şu değerlendirmelere yer verdi:
"1 Kasım seçimlerinin ardından Türkiye'de siyasetçi siyasete, sanayici sanayiye, ihracatçı ihracatına yönelmelidir. Beklenen güçlü bir siyasi istikrar sağlanmış. Bundan sonra Türkiye'nin ve bölgemizin kazanımlarının artırılması için gerekli çalışmaları hep birlikte yapmamız lazım. Bundan sonra önümüze bakmak ve 2023 hedefleri için çizdiğimiz yol haritasını daha da geliştirerek hep birlikte yürümek zorundayız."