Kredi karşılıklarında değişikliğe gidiliyor

BDDK taslağına göre bankaların kullandıracakları kredilerde sektör ve ülke riskine göre karşılık ayrılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK), bankaların kredilerin kullandırıldığı sektör ve ülkelerin risk durumlarını dikkate alarak, ayrılacak karşılıklarda farklılaşmaya gidilmesine yönelik düzenleme yapıyor.

BDDK'nın internet sitesinde yayımlanan karşılıklara ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasını düzenleyen taslağa göre, mevcut yönetmeliğe eklenen maddede "Kurul, kredilerin kullandırılacağı sektörlerin ve ülkelerin risk durumlarını dikkate alarak bu maddede belirtilen oranlardan daha yüksek oranlar belirlemeye yetkilidir" hükmü yer alıyor.

Mevcut uygulamada karşılıklar; kredilerin ve diğer alacakların tahsilat oranları, süreleri, kredi vadeleri, borçlu yapısı gibi kriterlere göre çeşitli gruplarda sınıflandırılarak farklı oranlarda ayrılıyor.

Taslak, Ocak 2015'e kadar bankaların ayırması gereken karşılık tutarlarının oranlarını da yeniden düzenliyor.

Bankalar, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki ay sonu itibarıyla genel karşılık hesapladıkları standart nitelikli ve yakın izlemedeki nakdi krediler ile teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayri nakdi krediler için hesaplanan genel karşılık tutarlarının 31 Aralık 2012'e kadar en az yüzde 40'ını, 31 Aralık 2013'e kadar en az yüzde 60’ını, 31 Aralık 2014'ekadar en az yüzde 80'ini ayıracak.

Taslakta, Suriye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile Suriye’de ve/veya Suriye'ye yönelik faaliyetleri bulunan gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan kredilerin ve yapılandırılmış alacakların da geri ödenmişlik oranlarına göre 31 Aralık 2013'e kadar farklılaşması ile ilgili düzenlemeler de yer alıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir