'Kredi faiz oranları girişimcinin gözünü korkutuyor'
MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, "Bugün girişimciye sağlanan kredilerin faiz oranları, neredeyse mevcut enflasyon oranlarının iki katına kadar çıkıyor. Bu da geri ödeme konusunda girişimcinin gözünü korkutuyor." dedi.
20. Uluslararası İş Forumu'nun (IBF) açılışında konuşan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, etkinliğin kendilerine, çokça ihtiyaç duydukları fikir alışverişinin yanında, bu fikirleri uygulamaya geçirmek için yapılması gerekenlerin de konuşulduğu, ayrıcalıklı bir buluşma zemini sağladığını kaydetti.
Bilim ve teknoloji alanında yaşanan ilerlemenin kısa sürede ve her alanda büyük değişimler getirebilecek seviyeye ulaştığını ifade eden Olpak, dünyanın 4. Sanayi Devrimi'ne, kendi aralarında haberleşen makinelerin üretim süreçlerini bütünüyle değiştireceği bir geleceğe doğru ilerlediğini vurguladı.
Olpak, bu kadar hızlı gelişen teknolojinin ekonomiyi de tepeden tırnağa etkilediğini dile getirerek, "Teknoloji, üretimin hem sürecini hem de sonucunu belirlediği için mal piyasalarında üstünlüğü katma değeri yüksek ürünlerin ele geçirdiğini görüyoruz. Küresel ekonomide artık fiyat yerine, niteliği merkeze alan bir rekabet ortamı işliyor." diye konuştu.
Bu rekabet ortamında "kopyala-yapıştır" fikirlerle ayakta kalmanın mümkün olmadığını vurgulayan Olpak, artık iş gücünün niteliğini bile, bugünü işlemeye yarayan bilgilerden çok, geleceği biçimlendiren becerilerin belirlediğini, bilgiyle birlikte hayal, algıyla birlikte vizyon, zekayla birlikte cesaretin arandığını söyledi.
Olpak, bugün kurumların geleceğinin Ar-Ge ve inovasyon yatırımları üzerinden okunduğunu, bu nedenle, girişimciler ve yenilikçilerin, geçmişte olduğundan daha fazla rağbet görmeye başladığını ifade etti.
"Girişimcilerin önündeki engeller finansman ve yüksek faiz"
Nail Olpak, "Yeni projeler üreten, yeni işletmeler kuran girişimciler, ekonomik büyümenin itici gücü kabul ediliyor. Ekonomi politikaları da, girişimci kişi ve işletme sayısının artırılmasını sağlayacak bir iktisadi altyapıyı oluşturma gerekliliği dikkate alınarak tasarlanıyor." ifadelerini kullandı.
Girişimcilerin başarıya ulaşabilmesi için devletlerin piyasadaki engelleri azaltacak önlemler almasının beklendiğini dile getiren Olpak, Türkiye özelinde bu engellerin iki ana başlıkta sıralanabileceğini, bunların "finansman" ve "yüksek faiz oranları" olduğunu bildirdi.
Olpak, "Bugün girişimciye sağlanan kredilerin faiz oranları, neredeyse mevcut enflasyon oranlarının iki katına kadar çıkıyor. Bu da geri ödeme konusunda girişimcinin gözünü korkutuyor ve birçok güzel projenin yalnızca fikir olarak kalmasına sebep oluyor. Halbuki ülkemizde büyük bir girişimcilik potansiyeli var." dedi.
Türkiye'de ciddi bir girişimcilik ruhu bulunduğunu ifade eden Olpak, "Bu yüzden MÜSİAD olarak bizler, bu iki engelin ortadan kaldırılması için gerekli adımların atılması gerektiğini daima vurguluyoruz." dedi.