KOTO, Derince Limanı’na talip
Kocaeli Ticaret Odası Derince Limanı’na talip oldu. KOTO Başkanı Murat Özdağ, işletme konusunda ortaklıklara açık olduklarını belirterek, liman kapasitesinin 2 katına çıkarılabileceğini ifade etti.
Mehtap AKBAŞ ÇİFTCİ
KOCAELİ - Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) özelleştirme sürecine giren Derince Limanı’nı almak için meclisin onayını aldı. Son teklif verme tarihi olan 10 Aralık’a kadar yasal altyapı çalışmalarını tamamlamak için düğmeye basan KOTO yönetimi, işletme anlamında ortaklığa açık olduğunun da sinyalini verdi. KOTO Başkanı Murat Özdağ, konuyla ilgili yaptığı konuşmada “KOTO olarak bu süreçte üzerimize düşen görevi yapmamız, bu aşamada stratejik işbirliğinde pozisyon almamız lazım. Bu ilin yükünü bizler çekiyorsak nimetlerinden de elbette ki bölge sanayicisi olarak bizler yararlanmalıyız. Birçok odada bunun örneklerini görmemiz mümkün. Odaların iktisadi teşekküllerinin olması onlara başka fırsat kapılarını aralayacaktır” dedi.
Türkiye genelinde yüzde 15,9, Kocaeli Liman Başkanlığı içinde ise yüzde 3,2 pazar payına sahip olan Derince Limanı’nın 422 bin metrekarelik alana sahip olduğunu ifade eden KOTO Başkan bu süreç içerisinde kapasitenin iki katına çıkarılabileceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak Derince Belediyesi başta olmak üzere Kocaeli kamuoyunun desteğini aldıklarını dile getiren Özdağ, şöyle konuştu: “Kocaeli bugün Türkiye’nin ekonomi santrali konumunda. Üretimin yüzde 13’ünü bu kent karşılıyor. Yatırımlarda açık ara başı çekiyor. Türkiye’nin en büyük ilk 500 firmasının 5’te 1’i yine bizim bölgemizde. Kimya, otomotiv, geri dönüşüm ile başlayan sektörel büyüme grafiği turizm ve sağlıkla hızla ilerliyor. İmal edilen ürünler en rantabl olarak yine bizim şehrimizden dünyaya sunuluyor. Şunu herkesin bilmesi gerekir ki biz çok önemli bir lojistik markasıyız. Bunun için de 2023 yılındaki 80 milyar dolar ihracat hedefini sadece ISO 500 sıralamasında yer alan şirketlerle başarmak değil KOBİ’lerimize de bu haklı gururun içine katmak istiyoruz. Bu da onların koşullarını iyileştirmekten geçiyor. Onların dünya ile daha iyi rekabet edebilmelerini sağlamak için fırsat eşitliği yaratmak zorundayız.”
Kapasite artışı için imar planı mayıs ayında onaylandı
Derince Limanı’nda bin 322 metre uzunluğu olan bir iskele ile 8 rıhtım bulunuyor. Aynı anda 10 geminin yanaşabildiği rıhtımların derinlikleri 4 metre ile 15 metre arasında değişirken, limana en fazla 250 metre boyunda 100 bin DWT’lik gemiler yanaşabilmekte. Coğrafi konumu, operasyonel potansiyeli ve planlanan kapasitesi ile Türkiye’nin en stratejik limanlarından biri olan Derince Limanı’nın gelecekte Türkiye’nin en büyük konteyner limanlarından biri olarak hizmet vermeye devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle limanda kapasite genişlemesi ve verimliliğini baz alan yeni yatırımlar imar planı ile düzenlenmiş, geçtiğimiz mayıs ayında ÖYK kararı ile onaylanmıştı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Ulaştırma Kıyı Yapıları Master Plan çalışmasına göre, Marmara Bölgesi’nin uzun vadede konteyner terminal yatırımlarına ihtiyacı olduğu sonucuna varılmıştı.
Otomotiv sektörüne hizmet veriyor
Bu yıl tahmini 40 milyon TL ciro yaptığı ileri sürülen Derince Limanı’nın hizmet verdiği müşteri portföyü sektör bazında genel olarak konteyner, dökme yük ve genel kargo gemileri ile yakıt yüklü ve çok amaçlı tankerler olarak sıralanıyor. Her yıl yaklaşık bin adet gemiye hizmet veren liman, 2012 yılında yaklaşık 1,3 milyon tonluk yükleme işlemi, yaklaşık 0,7 milyon tonluk da tahliye işlemi gerçekleştirdi. Gemilerin yaklaşık yüzde 85’i yabancı yük gemileri. Limana en büyük katkıyı ise Tüpraş, Yılport, Evyap, Çolakoğlu ve Diler limanları yapıyor. Derince Limanı, özellikle otomotiv yan sanayi ihracatına yönelik hizmet verdiği için mevcut durumda dış ticaret stratejisi açısından ülkenin en önemli yük limanları arasında yer almakta. Kocaeli’ndeki endüstri kuruluşlarının yaklaşık yüzde 85’i Derince’nin de içinde bulunduğu körfezin kuzey kesiminde yer alıyor. Bu nedenle Derince Limanı başta Kocaeli olmak üzere ülke ekonomisi için ayrı bir öneme sahip.