Köprüden dövizli geçişe 3-6 aylık sabit kur
Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Körfez Geçiş Köprüsü hizmete girdiğinde belirlenen geçiş ücretleri, dolar kuru üzerinden belirli periyotlarda yeniden düzenlenecek.
Meltem GÜNDÜZ
Yapımları devam eden Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Körfez Geçiş Köprüsü’nde döviz cinsinden belirlenen geçiş ücretlerinin yüksekliğine yönelik tartışmalar sürerken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, proje sözleşmelerinde yer alan ücretler konusunda herhangi bir revizyon yapmayacağı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, döviz cinsinden belirlenen geçiş ücretlerinin uygulanmasında ise Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Merkez Bankası’nın döviz satış kurunu esas alarak belirlediği ücretler 3 veya 6 ay için geçerli olacak. Belirlenen periyodun sonunda geçiş ücreti, güncel kur hareketlerine göre yeniden düzenlenecek ve yeni periyotta bu ücret geçerli olacak.
Körfez köprüsünü kullanan otomobiller 35 dolar geçiş ücreti ödeyecek. Kamyon ve otobüslerde bu rakam 56 dolara çıkacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanacak otomobiller için ise 3 dolar+KDV alınacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün (3. köprü) ağustos ayında, Körfez Geçiş Köprüsü’nün ise şubat ayında açılması planlanıyor.
İstanbul - İzmir arasını 3 saat 20 dakikaya düşürecek olan otoyol projesi üzerinde yer alan 2 bin 682 metre uzunluğundaki Körfez Geçiş Köprüsü sayesinde karayoluyla 1 saat 10 dakika, feribotla 1 saat süren Gebze-Yalova arası körfezden geçiş 6 dakikaya inecek. Köprüyü kullanan otomobiller 35 dolar geçiş ücreti ödeyecek. Kamyon ve otobüslerde bu rakam 56 dolara çıkacak. Otoyolda her kilometre başına da 0.05 dolar talep edilecek. Japon IHI şirketi, Türk şirketleriyle birlikte Ukrayna’da da birlikte çalışıyor. Ukrayna’nın Başkenti Kiev’deki Dinyeper Nehri’ne yapılan köprünün yapımına IHI destek verdi.
4 ayrı trafik garantisi Projede
Projede 4 ayrı kesim halinde trafik garantisi verildi. Gebze-Orhangazi kesimi için 40 bin otomobil, Orhangazi- Bursa (Ovaakça Kavşağı) kesimi için 35 bin otomobil, Bursa (Karacabey Kavşağı)-(Balıkesir- Edremit) ayrımı kesimi için 17 bin otomobil, (Balıkesir-Edremit) ayrımı-İzmir kesimi için 23 bin otomobil garantisi verildi. Trafik sayısının garanti edilenin altında kalması nedeniyle oluşacak gelir kaybı, gelir kaybının olduğu yılı takip eden yılın nisan ayı içerisinde idare tarafından görevli şirkete ödenecek.
3. Köprü'ye her yıl enfl asyon zammı
Önceki gün ‘Son Tabliye Kaynak Töreni’ gerçekleştirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanacak otomobiller için 3 dolar+KDV alınacak. Büyük araçlarda geçiş ücreti değişecek. Büyük araçların geçiş ücretleri belirlenirken, dingil sayıları dikkate alınacak. Dingil sayısı belli bir katsayı ile çarpılacak ve geçiş ücretleri belirlenecek. Otoyolu kullanacak otomobillerden de geçiş ücreti olarak kilometre başına 0.08 sent (dolar) tahsil edilecek. Geçiş ücretleri, her yıl enflasyon oranında eskale edilecek.
Yıldırım: En pahalısı olmayan hizmet
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım şöyle demişti: “Bazen ‘köprüden geçiş pahalı olacak’ diye haberler çıkıyor. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Bu yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen proje. Buraya 30 trilyon yatıran işletmecinin bu parasını belirli bir süre içerisinde toplaması lazım. Peşin yaptırıyoruz, taksitle ödüyoruz. Buradan geçen trafik garantisi eksik kalırsa, devlet olarak farkını biz vereceğiz. İstanbul-İzmir arasını hesap ettiğimizde bu yol çok karlı.”
Dünyada geçiş ücretleri
Dünyanın en pahalı köprüsü olan Danimarka’daki yaklaşık 8 kilometrelik Oresund Bridge’den geçmek için araç başına 40 euro alınıyor. Yolcu otobüsleri 200 euroya köprüyü kullanabiliyor. Günlük ortalama 17 bin araç bu köprüden geçiyor. Kanada’da 12.9 kilometre uzunluğundaki Confederation Bridge’den günde ortalama 4 bin araç geçerken, 43 dolar geçiş ücreti alınıyor. Gloucestershire ve Bristol şehirlerini birbirine bağlayan 1.6 kilometre uzunluğa sahip Severn Bridge’den otomobiller 10 dolar, otobüsler ise 27 dolara geçebiliyor.