KOBİ'lere 52,5 milyon euroluk kaynak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamındaki Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi ile KOBİ'lere, üniversitelere ve araştırmacılara 52,5 milyon euroluk kaynak sağlanacak
Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi (TTH-Türkiye) ile risk sermayesi fonları, iş fikirlerine ve inovatif araştırmalarına sermaye arayanlara 52,5 milyon euroluk kaynak sağlanacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamındaki TTH-Türkiye'nin desteğiyle belirlenen Türkiye'nin ilk teknoloji transferi fonları Diffusion Capital Partners ve ACT Ventures Partners'ın tanıtım toplantısı Conrad Otel'de yapıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yeni iş fikirlerine, inovatif araştırmalarına kaynak arayanlara AB fonları ile kapı aralıyor. Bu kapsamda AB-Türkiye mali iş birliğinde yürütülen TTH-Türkiye ile KOBİ'lere, üniversitelere ve araştırmacılara 52,5 milyon euroluk kaynak dağıtılacak.
Bu kaynak Avrupa Yatırım Fonu tarafından seçilen Diffusion Capital Partners ve ACT Venture Partners tarafından yatırımlara dönüştürülecek.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Avrupa Yatırım Fonu (EIF) Güney Doğu Avrupa ve AB'ye Komşu Ülkelerde İş Geliştirme Başkanı Ionnis Tsakiris, EIF olarak 2006 yılından sonra Türkiye'de faaliyete başladıklarını söyledi.
İlk başta yarım milyon euroluk küçük bir faaliyetleri olduğunu anımsatan Tsakiris, bugün ise faaliyetlerinin toplam değerinin 1 milyar euroya çıktığını kaydetti.
Tsakiris, 4 farklı alanda çalışmalar yürüttüklerini belirterek, bu çalışmalarından bahsetti.
TTH-Türkiye kapsamında 2 fonun ortaya çıktığına işaret eden Tsakiris, bu fonlar kullanılarak Ar-Ge fikirlerinin ticarileşebileceğini dile getirdi.
Tsakiris, söz konusu fonların Diffusion Capital Partners ve ACT Venture Partners olduğunu, bunların yatırım fırsatlarını kolladığını ve kısa sürede ilk yatırımlarını yapacaklarını ifade etti.
"Türkiye'ye Ar-Ge alanında yaklaşık 800 milyon euroluk yatırım yapacağız"
TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) Başkanı Mehmet Aslan ise TTH-Türkiye kapsamında Diffusion Capital Partners ve ACT Venture Partners'ın 31 Aralık 2017 yılına kadar en az 25 tanesi G43 bölgesinde olmak üzere 50 yenilikçi kuruluş ile 17 kanıtlama projesinin desteklenmesinin planlandığını ve bunun Türkiye'nin girişim ekosistemi için çok faydalı olacağını söyledi.
Özellikle yenilikçi fikirlerin finansmana ulaşmasında uzun vadeli bir finansal araç olarak risk sermayesi fonlarının hayata geçirildiğine işaret eden Aslan, TTH-Türkiye projesi kapsamında 5 tanesi G43 Bölgesi'nden olmak üzere 10 TTH'nın Ar-Ge ticarileşme kapasitesinin artırılması, TÜBİTAK'ın ticarileşme kapasitesinin artırılması ve seçilen 2 fon şirketinin de yatırım kabiliyetinin artırılması çalışmalarının yürütüleceğini dile getirdi.
Aslan, TTH-Türkiye projesi ile yeni başarı hikayelerinin yakalanmasının girişim ekosisteminde yer alan tüm paydaşları çok heyecanlandıracağını ifade etti.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği, Altyapı, Sosyal ve Bölgesel Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Virve Vimpari de Türkiye'nin Ar-Ge ve yeniliğe yatırım konusunda son yıllarda ciddi gelişme kaydettiğini ama halen yapılacak çok şeyin olduğunu söyledi.
Kendileri için nihai amacın daha iyi projeler, daha büyük pazarlar oluşturmak olduğunu vurgulayan Vimpari, Türkiye'ye 2007'den 2020'ye kadar Ar-Ge alanında yaklaşık 800 milyon euroluk yatırım yapacaklarını dile getirdi.
Vimpari, ayrıca imalat sektörüne de destek vererek, bu alanın değer zincirinde daha üst seviyeye çıkmasını sağlamak ve bu sayede de daha fazla istihdam sağlamak istediklerini kaydetti.
"11 iş geliştirme merkezi kuracağız"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun ise girişimcilerin desteklenmesi amacıyla değişik illerde yaklaşık 11 iş geliştirme merkezi kuracaklarını bildirdi.
TTH-Türkiye projesinin yatırım alanının tüm Türkiye olarak belirlendiğini aktaran Altun, şunları kaydetti:
"Kamu kaynakları ile desteklediğimiz ve politika projesi olarak da nitelendirdiğimiz bu projenin temelde 3 hedefi bulunmaktadır: Bunlardan ilki üniversiteler ve araştırma kuruluşlarının elinde bulunan bilimsel araştırma ve geliştirme sonuçlarının ticarileştirilmesi için finansal olarak sürdürülebilir bir fon yapısı kurmak ve meslek yatırımcılarının girişimleri ile başlayan bu pazarın gelişimine katkı sağlamak. İkincisi Türkiye genelinde teknoloji transfer piyasasının gelişmesini hızlandırmak ve Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileştirilmesi için özel sektör yatırımlarının da genişletilmesine destek olmak. Üçüncü hedefimiz ise Ar-Ge ve KOBİ destekleri ile belirli bir aşamaya gelmiş girişimleri bir sonraki hedefe götürmede finansal destek sağlayacak modelleri geliştirmektir."
Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi
Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi, Avrupa Yatırım Fonu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü iş birliğinde geliştirildi.
Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) fonları tarafından finanse ediliyor, Avrupa Yatırım Fonu tarafından da yönetiliyor. IPA Rekabetçi Sektörler Programı'nın program otoritesi ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı.
Proje kapsamında üniversiteler ve araştırma kuruluşları, ticarileştirilebilir, kavramsal olarak kanıtlanmış fikirler, fikri mülkiyet hakları, yeni kurulan ve fikri mülkiyet hakkı bulunan veya lisanslanmış ürünü olan firmalar ile diğer benzeri KOBİ'lere, fon yöneticileri tarafından 52,5 milyon euroya kadar yatırım yapılabilecek.
Bu tutarın 44,6 milyon eurosu IPA Rekabetçi Sektörler Programı tarafından sağlanıyor.
Söz konusu kaynak Avrupa Yatırım Fonu tarafından seçilen Diffusion Capital Partners ve ACT Venture Partners tarafından yatırımlara dönüştürülecek.