KİT'lerin borcu 42 milyar TL'ye ulaştı

KİT'ler ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların toplam borcu yıl sonuna göre %8.2 artarak ikinci çeyrekte 41.9 milyar TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hazine, bu yılın ilk altı ayında KİT'lerin ve özelleştirme programındaki kuruluşların cari fiyatlarla stok borç toplamının, geçen yılın sonuna göre yüzde 8.2 artarak 41.9 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

Hazine'nin açıkladığı geçici sonuçlara göre, kuruluşların iç borç toplamları 37.17 milyar lira, dış borçları 4.74 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

İç borçlar içinde en yüksek kalemi 17.22 milyar lira ile KİT'lerin borçları oluştururken; bunu sırasıyla, 7.66 milyar lira ile resmi daireler, 7.61 milyar lira ile özel şahıslar, 2.1 milyar lira ile Hazine borçları, 1.26 milyar lira ile vergi borçları ve 848 milyon lira ile ticari bankaların borçları takip ediyor.
Toplam 4.74 milyar lira seviyesindeki dış borçların ise 2.45 milyar lirasını Hazine devirli, 1.97 milyar lirasını Hazine garantili borçlar oluşturuyor.

Hesaplamaya konu 27 kuruluş arasında, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri (TPAO),Türkiye Elektrik Ticaret (TETAŞ), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) gibi 22 Hazine portföyüne dahil kuruluş ile Denizcilik İşletmeleri (TDİ), Şeker Fabrikaları (TŞFAŞ) , Tütün Tuz Alkol A.Ş (TTA), Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ve Sümer Holding olmak üzere beş adet özelleştirme portföyü kapsamındaki kuruluş bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir