Kırmızı mercimek inişte, nohut da gerileyebilir

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, kuru gıda fiyatlarındaki düşüşün Ramazan ayının bereketini yansıttığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, kuru gıda fiyatlarındaki düşüşün Ramazan ayının bereketini yansıttığını belirterek, "Buğdayda fiyat düşüşü devam edebilir. Kırmızı mercimekte hasat gerçekleşti ve fiyatlar inişe geçti. Nohutta, yeni mahsulün ağustos ayında çıkmasıyla, fiyatlarda gerileme gerçekleşebilir" dedi. 

Reis Gıda'nın açıklamasına göre, iklim koşullarının olumlu seyretmesi nedeniyle hasat edilen ürün miktarında rekor sayılabilecek artış beklentisi bulunurken, rekoltedeki artışın fiyatlardaki aşağı yönlü hareketi sürdürmesi bekleniyor. 

Açıklamada yer verilen bilgilere göre, üretici toptan dökme satış fiyatlarında geçtiğimiz yılın haziran ayı ile bu yılın haziran ayı fiyatları karşılaştırıldığında, baldo pirinç fiyatında yüzde 10,42, Osmancık pirinçte yüzde 13,51, dermason fasulyede yüzde 33,33, bulgurda 5,88 fiyat düşüşü gerçekleşti. Nohut fiyatları ise önceki yıl fiyatları ile aynı seviyede kaldı. Ağustos ayında nohut hasadının yapılmasıyla fiyatta gerileme öngörülüyor. 

Buğday ve mercimek başta olmak üzere kuru gıdalarda rekoltenin 2015'te iyi olduğunu kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, "Topraklarımızdaki bereket, sofralarımıza sağlıklı kuru gıda yemeklerini getirecek. Fiyatların daha ekonomik olmasıyla, halkımız mercimek çorbasını, pilav üstü kuru fasulye yemeğini, bulgur pilavını evlerinde daha sık pişiriyor olacak" ifadelerini kullandı.   

Kuru gıda fiyatlarındaki düşüşü değerlendiren Reis, "Pirincin toptan satışındaki KDV oranının yüzde 1'e inmesi ve üretimin artması, pirinç fiyatlarının düşmesini sağladı. 2013 yılındaki kuraklık nedeniyle, 2014 yılında yeterli mahsul olmadığından kuru fasulye fiyatları yükselmişti. 2014 yılında üretimdeki artış, kuru fasulye fiyatlarını düşürdü. Buğdayda ise, rekor seviyede bir üretim bekliyoruz. Yapılan hasada, Güneydoğu, Konya ve İç Anadolu bölgeleri de eklenince buğdayda fiyat düşüşü devam edebilir. Kırmızı mercimekte hasat gerçekleşti ve fiyatlar inişe geçti. Nohutta, yeni mahsulün Ağustos ayında çıkmasıyla, fiyatlarda gerileme gerçekleşebilir" değerlendirmesini yaptı.  

2016 Uluslararası Bakliyat Yılında, ekim alanları artmalıdır   

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı ilan ettiğini hatırlatan Mehmet Reis, şunları kaydetti:  

"Türkiye'nin öncülüğünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker'in destekleriyle, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2016 yılı 'Uluslararası Bakliyat Yılı' ilan edildi. Bakanımız Mehdi Eker, geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamasında, son 6 yılda ülkemizdeki toplam kuru gıda üretiminin yüzde 20 arttığını açıkladı. 

Özetle, Türkiye olarak, bereketli topraklara sahibiz ve topraklarımızda üretilen kuru gıda ürünlerine dünyadan yoğun bir talep bulunuyor. İşte bu noktada, hem kendi iç tüketimimize yetebilecek, hem daha çok ihracat yapabilecek bir konuma gelebilmemiz için, bakliyat ekim alanlarının daha da genişletilmesini, çiftçimize verilmekte olan desteklerin devam etmesini diliyoruz. Bu arada çiftçilerimiz yaşlanıyor ve kırsal alanda yaşayan nüfus azalıyor. Genç nüfusun, tarımda çalışmaya yönlendirilmesi konusunda, tarım sigortası gibi etkili politikaların oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir