Kayseri raylı sisteminde yolcu kapasitesi 2 katına çıkıyor
Kayseri raylı sisteminde gelecek yıl 2 yeni hat daha devreye girecek. Böylece 100 bin civarında olan yolcu taşıma kapasitesi de 180 binin üzerine çıkacak. Kentin raylı sisteminde araçların tasarımını Türk mühendisler yaptı.
MAHMUT SABAH
KAYSERİ - Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yeni Ulaşım Master Planı uyarınca, Kayseri raylı sisteminde 4. ve 5. etap proje uygulama çalışmaları gelecek yıl başlayacak. İki yeni hattın daha devreye girmesiyle, kentte günlük taşıma kapasitesi ikiye katlanarak 180 binin üzerine çıkacak. Projede 2. etapta yer alan İldem ve 3. etabı kapsayan Talas hatlarının 2014 yazında ulaşıma açılamasıyla günlük taşıma kapasitesi 70 binden 90 bine çıktı. Talebin artması ise projede 4. ve 5. etapları oluşturan Anayurt -Talas - Erkilet ile Belsin -Terminal - Nuh Naci Yazgan Vakıf Üniversitesi raylı sistem hatlarını uygulama aşamasına getirdi. Kayseri Ulaşım AŞ'den verilen bilgiye göre, 7 yıl önce işletmeye açılan raylı sistemde günlük yolcu taşıma kapasitesi 100 bine yaklaştı. Eklenecek yeni hatlarla yolcu sayısı artacak, güzergahlar uzayacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, birkaç yıla kadar raylı sistemle taşıma kapasitesinin 200 binin üzerine çıkmasının beklendiğini belirterek, "İlk etabı Kayseri OSB ile şehrin doğusundaki Mimarsinan Kavşağı arasında ulaşıma açılan 17.5 kilometrelik raylı sistem ihtiyaca cevap vermekten uzak kalıyor, 2. ve 3. etabı kapsayan projelerin hayata geçirilmesi gerekiyordu. Nitekim 2011 yılı sonunda temeli atılan ve Mimarsinan Kavşağı'ndan başlayarak Beyazşehir üzerinden İldem'e uzanan 9.5 kilometrelik, ardından da Sivas Caddesi'nden başlayarak Erciyes Üniversitesi üzerinden Talas İlçesine bağlanan 7 kilometrelik iki yeni hattın devreye girmesi sağlandı. Projede günlük taşıma kapasitesi 70 bin kişi olarak öngörülüyordu. Oysa, mevcut hatlarda 90 binin üzerine çıktı. Tabii, ihtiyaç artınca sefere konulan araç sayısı da artarak 22'den 38'e yükseldi" diye konuştu.
Mustafa Çelik, raylı sistemin iç açıcı, konforlu araçlarla taşıma hizmeti vererek Kayseri'de şehiriçi ulaşım sorununa önemli ölçüde rahatlama getirdiğini vurgulayarak, "Şehiriçi toplu ulaşımda önceliğimiz raylı sistem. Kayseri Ulaşım AŞ, bugün 55 istasyonlu, toplam uzunluğu 33.9 kilometreye varan değişik güzergahlarda seferler düzenleyerek taşımacılık hizmeti veriyor. Şimdi de, 4. etabı oluşturan Erciyes Üniversitesi -Talas -Anayurt hattı ile Kayseri OSB'yi, şehirlerarası otobüs terminali ve Kayseri Şehir Hastanesi üzerinden Nuh Naci Yazgan Vakıf Üniversitesine bağlayacak 5. etap projelerine odaklandık. Uygulama aşamasındaki her iki hatta fizibilite çalışması yapılarak güzergahlar yeniden belirlendi. Etüt sonuçları inceleniyor. Uygun görüldüğü takdirde, Anayurt hattı Erciyes Üniversitesi kampus alanından itibaren döşenmeye başlayacak. Olmadığı takdirde alternatif güzergah olarak Talas'taki son durak devreye girecek" şeklinde konuştu.
Raylı sistem gelince 900 dolmuş seferden kaldırıldı
Raylı sistem Kayseri içi toplu taşıma hizmetlerinde önemli bir paya sahip. Kayseri'de taşıma hizmetleri birkaç yıl öncesine kadar belediye otobüsleri ve 900 dolayındaki dolmuşla yerine getiriliyordu. Dolmuşlar seferden kaldırıldı. Bu araçların yerini halk otobüsleri aldı. Kentte toplu taşıma hizmetleri artık raylı sistem, çevreye duyarlı yakıt kullanan halk otobüsleri ve belediye otobüs işletmesi tarafından yerine getiriliyor.
Araçların tasarımını Türk mühendisler yaptı
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, yeni araçların Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi üyesi Bozankaya AŞ'den alındığını, tamamen yerli üretim olan bu araçların devreye girmesiyle, Kayseri'de kent içi toplu ulaşım hizmetlerinin önemli ölçüde rahatlayacağını kaydederek, şöyle devam etti: "Geçen yıl sipariş edilen 30 raylı sistem aracından 7'si şehre geldi. Bunlardan test sürüşleri sona eren 4 araç raylara inmiş durumda. Öteki araçlarda ise teknik olarak ‘sıfırıncı' denemeler yapılıyor. Bu denemelere, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğü'nden yetkili elemanlar da katılıyor. Bahar aylarından itibaren gelmeye başlayan araçları, her ay birer ikişer olmak üzere teslim alıyoruz. Araçlar oldukça şık ve konforlu. Yani modern ve son derece teknolojik taşıma araçları alıyoruz. Bu araçlarda tasarımın tamamı Türk mühendislerimiz tarafından yapılmış durumda. Bizi sevindiren bir başka unsur da, araçların raylarda yürüyen kısmı olan bojilerin Kayseri Serbest Bölgesi'ndeki bir firma tarafından üretiliyor olması" diye konuştu.
Sefer sıklığı yıl sonunda 3 dakikaya inmiş olacak
Kayseri OSB - Nuh Naci Yazgan hattının ise şehirlerarası otobüs terminali üzerinden bölgesel kapsamlı hizmet vermeye hazırlanan Kayseri Şehir Hastanesi'ne, oradan da adı geçen üniversitenin kampüs alanına uzanacağını belirten Çelik, "Bu projeler devreye girdiğinde, raylı sistemin günlük taşıma kapasitesi ikiye katlanarak 180 bine, sefer yapılan güzergahların uzunluğu ise 55 kilometrenin üzerine çıkacak. 30 yeni araç daha alındı. Bu araçların bir bölümü testleri yapılarak hizmete alındı. Geriye kalanlar ise önümüzdeki aylarda şehre getirilerek devreye sokulacak ve bu sayede sefer sıklığı yıl sonunda 3 dakikaya inmiş olacak."