Kayseri, patent başvurularında atağa geçti
Yurt genelinde mobilya sektöründe üretim yapan 20 büyük firmanın 13'ü Kayseri'de bulunuyor.
Mobilya sektörünün merkez üssü Kayseri, marka tescili ve patent başvurularında da atakta. Kayseri ekonomisi "bundan daha iyisini yapabilir" diyen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, patent ve markalaşmada daha büyük atılım için, mecliste 3 yıldır bekleyen patent kanununun çıkması gerektiğini söylüyor.
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz'in Kayseri'de basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, Kayseri'nin ülke ekonomisine katkıları ve bu katkının nasıl büyüyebileceği konusuna odaklanıldı.
Kemal Yamankaradeniz'in altını çizdiği verilere göre, "Türkiye'nin en kalabalık 15'inci şehri olan Kayseri, aynı zamanda sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından da ilk 15 il arasında yer alıyor. Şehir, Türkiye'nin en büyük serbest bölge alanına sahip... Kayseri'de 6 organize sanayi bölgesi var ve her yıl 20 kadar sanayi kuruluşu, İstanbul Sanayi Odası tarafından yayınlanan ‘Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' listesine girmeyi başarıyor. Türkiye ekonomisinde bu kadar aktif rol üstlenen şehrin lider sektörü, şehri peşinden sürükleyen sektörü ise mobilya…"
Yamankaradeniz'in verdiği bilgilere göre, "Yurt genelinde mobilya sektöründe üretim yapan 20 büyük firmanın 13'ü Kayseri'de ve Kayseri'deki mobilya tesisleri, yılda 500 milyon dolar civarında ihracat yapıyor; Türkiye'nin toplam mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu gerçekleştiriyor. Türkiye'nin 12,5 milyar dolar değerinde olduğu düşünülen üretim kapasitesi ise dünya mobilya üretiminin yüzde 3,6'sını oluşturmakta. Mobilya ticaretinde en fazla göze çarpan gelişim, dışa açılma oranının her geçen yıl artması. 2050 yılında dünya mobilya pazarının 1 trilyon doları geçeceği tahmin edilmekte."
"Mobilya sektöründe patent başvuruları 9 kat arttı"
Kemal Yamankaradeniz anlatıyor: "Patent Enstitüsü'nün 2014 verilerine göre; ev aletleri 724, fabrikasyon metal ürünleri 555, motorlu kara taşıtı ve römork imalatı 536, mobilya 492, özel amaçlı makineler 438 patent başvurusu ile ilk beşte yer alıyorlar. Patent söz konusu olduğunda yükselişe geçen sektörlere baktığımızda; savunma sanayi, mobilya ve makine sektörlerinde, deyim yerindeyse patlama görüyoruz. Mobilya sektöründe 2000 yılında 52 olan patent başvuru sayısı, 2014 yılında 9 kat artış göstererek 492'ye ulaşmış durumda."
"Patent yasası çıkmalı"
Yamankaradeniz'e göre, Kayseri, patent, marka tescil ve faydalı model başvurularının önemini kavramış bir şehrimiz: "Üretime büyük değer katan bu konulardaki büyümeyi devam ettirmek gerek. Ama miadını doldurmuş patent kanunumuz, önümüzü kesiyor."
Mecliste bekleyen yeni patent kanununun bir an önce çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Yamankaradeniz, "Patent ile ilgili işler, 90'lı yıllarda çıkarılan kanun hükmünde kararname ile yürütülmekte. 3 yıldır mecliste bekleyen bir patent kanunu var ve bu kanun tasarısı, konulan ekonomik hedeflere ulaşmamız için oldukça gerekli. Hızlı düşünüp, hızlı hareket etmemiz gereken konuların başında gelen patent kanunu, ülkemizin küresel rekabette yerini alabilmesi için ön koşullardan en önemlisi. Velev ki kanunun çıkarılmaması halinde, ülkemiz ekonomisine dair büyüme beklentileri çok da gerçekçi olmayacaktır. 21. yüzyıl Türkiye'sinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanan yeni patent kanunu, Türkiye'de marka, patent, endüstriyel tasarım tescil süreçlerinin iyileştirilmesini kapsıyor" diyor.