Kayseri çöplüğünden 55 milyon kW elektrik üretiliyor
Kayseri'de özel bir şirket şehir çöplüğünde oluşan metan gazından yılda 55 milyon 296 kilovat saat elektrik enerjisi üreterek devlete satıyor
KAYSERİ - Kayseri'de özel bir şirket tarafından şehir çöplüğünde oluşan metan gazından yılda 55 milyon 296 kilovat saat elektrik enerjisi üretiliyor. Üretilen elektrik enerjisi çekilen 6 kilometrelik nakil hattıyla Serbest Bölge yakınlarındaki dağıtım merkezine veriliyor.
Şirketin İşletme Müdürü Duran Arman Sarıtaş, Kayseri'de iki yıldır çöpten elektrik ürettiklerini ve üretilen elektriği devlete sattıklarını söyledi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesine ait 475 bin metrekarelik Molu Şehir Çöplüğü'ne Kocasinan, Melikgazi, Talas, Hacılar, İncesu ilçeleriyle Organize Sanayi Bölgesinden her gün bin 100 ton civarında evsel atık geldiğini ve bu atıkların ciddi manada metan gazı oluşturduğunu belirten Sarıtaş, bu gazı elektrik enerjisine dönüştürerek değerlendirdiklerini dile getirdi.
Çöplüğün bulunduğu alanda yerin 5 metre altına 30 kilometrelik boru hattı döşediklerini ifade eden Sarıtaş, "Molu Şehir Çöplüğünden günlük 43 bin 200 metreküp metan gazı alıyoruz. Bu gazı kurduğumuz santrallerde yakarak elektrik üretiyoruz. Saatte 6 bin 400, yılda ise 55 milyon 296 kilovat saat elektrik enerjisi üretiyoruz. Ürettiğimiz enerjiyle 1 milyon nüfuslu Kayseri'nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 2'sini karşılayabiliriz. Türkiye elektrik enerjisi konusunda dışa bağımlı bir ülke ve yurt dışından ithal edilen elektrik enerjisi için 60 milyar dolar para ödeniyor. Şehir çöplüklerine kurulan santrallerle ülkenin elektrik enerjisi açığı azaltılabilir. Bu tür projelerin artarak devam etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Elektrik enerjisi ile domates üretilecek
Elektrik üretimiyle yetinmediklerini ve santralin hemen yanına 11 bin metrekarelik sera kurduklarını belirten Sarıtaş, elektrik üretimi esnasında oluşan ve kullanılma özelliği bulunmayan 95 derecelik ısının sera ısıtmasında kullanılacağını ve yıllık 600 ton domates üretileceğini vurguladı.
Tamamen camdan yapılan seranın yüzde 30'luk bölümünün açılır kapanır özellikte olduğunu ve 5 metre 40 santimetrelik yüksekliği bulunduğunu ifade eden Sarıtaş, "Ayrıca seranın üzerinde hem gölgelemek hem de güneş ısısını içeride tutabilmek amacıyla termal perde bulunuyor. Topraksız şekilde hindistan cevizi kabuğunda yetiştirilecek domates fidelerinin boyu 11 metreye kadar uzayabilecek. Her bitkiden 32 salkım elde edilecek ve 12 ay üretim yapabileceğiz. İlerleyen yıllarda seraya ilave bölümler yaparak kapasitesini artırabileceğiz" diye konuştu.