Kavuklar Otomotiv, halka açılacak

Kavuklar Otomotiv, 2013 yılında halka açılmak için çalışmalara başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Kavuklar Otomotiv, 2013 yılında halka açılacak. Kavuklar AŞ'nin iştiraki olan Kavuklar Otomotiv'i önümüzdeki yılın sonlarına doğru halka açmayı planladıklarını belirten Kavuklar AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Kavuk, bu kurumsallaşma sürecinde grup şirketlerinin bir çatı altında toplayarak holdingleşeceklerini ve otomotiv şirketinin halka arz performansına göre de söz konusu holdingi de halka açabileceklerini dile getirdi.

Kavuk, "Aile şirketlerinin sürekliliğini sağlamak, sürdürülebilir olması için kurumsallaşmak gerekiyor. Halka arz finansman ihtiyacını karşıladığı gibi aile şirketlerinde de kurumsallaşmayı beraberinde getiriyor. Aile içindeki anlaşmazlıkları da gideriyor. Bu da size bir güç katıyor. Aynı zamanda halka açıldığında finans kuruluşları ve uluslararası firmalar nezdinde güvenilir ve tanınırlılığınız artıyor. Bu nedenle bu yola başvurduk" diye konuştu. Kavuk, halka arzı Birinci Ulusal Pazar'da yapacaklarını dile getirdi.

Halka arza geliri işletme sermayesi ve yatırımlara

Aracı kurum ve denetim firmaları ile görüşmelerinin sürdüğünü, söz konusu firmaların netleşmesi sonrasında 2013 sonuna kadar şirketi halka arza hazır hale getireceklerini ifade eden Kavuk, "Zaten mali ve şirket yönetimi açısından kurumsal niteliklerimizi tamamladık. Kendi prestijimiz için halka açılıyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz geliri işletme sermayesi ve yatırımlarda kullanacağız" dedi. Otomotiv sektöründe Malatya ve İzmir'de olmak üzere Chevrolet, Hyundai, Opel, Citroen ve Nissan olmak üzere 5 markanın ana bayiliğini üstlendiklerini dile getiren Kavuk, "İkinci el araçları da dahil olmak üzere yılda 7 bin araç satıyoruz. Yaklaşık 50 bin aracın servis hizmetini veriyoruz. Yaklaşık 300-350 milyon liralık ciromuz bulunuyor. 500 çalışanımız bulunuyor" dedi.

2015 yılında 10-12 bin araç hedefi

Otomotivde İzmir pazarının yüzde 15'ine, Malatya pazarının ise yüzde 10'una hakim olduklarını belirten Kavuk, "İstanbul'da da otomotiv bayilik yatırımlarımız olacak. 2013'de birden fazla bayiler açacağız" dedi. Otomotiv sektöründeki hedeflerini anlatan Kavuk, şunları söyledi: "2015 yılı ve sonrası için toplam 10-12 bin araç satmayı hedefliyoruz. Şuanda pazarda 800 bin araç satılıyor. Biz 2023 yılında 1,6 milyon araç satılacağını varsayarak 10-12 bin araç satmayı planlıyoruz. Bu süreçte yeni markaların eklenmesiyle bu rakam 15 bine çıkabilir. Bu rakama
ulaştığınızda da distribütör kadar büyümüş oluyorsunuz. Belki sadece bir markanın distrübütörü olabiliriz. Türkiye'de sadece bir markayı temsil ederek, servis ve satış ağını yönetebiliriz. Bunun yanında 70-100 bin araca hizmet servisi yapacağız. Ciromuzu ise 600 milyon liraya çıkartarak, grubun şuandaki cirosuna ulaşacağız. Şuanda 500 kişiye istihdam ediyoruz. Bu rakamı 700-800 kişiye çıkartacağız. Malatya, İstanbul, Ankara ve İzmir'de de
yatırımlarımız sürecek."

Yabancı ortaklığa sıcak bakıyor

Kavuklar AŞ, 2015 yılında cirosunu 1,2 milyar liranın üzerine çıkarmayı hedefliyor. Mehmet Kavuk, "Kavuklar AŞ 2 bin çalışanını 4 bin çalışana çıkartacak. Kurumsal imajımızı yükseltmek için ihracat ve iç piyasada bir marka yaratmayı hedefliyoruz. Gayrimenkulde de olabilir hayvancılık veya akaryakıt olabilir. Bir marka yaratmayı istiyoruz. Öte yandan ileride yabancı ortaklık da düşünebiliriz" dedi. Kavuk, grubun gayrimenkulde 400 milyon dolarlık bir yatırımı bulunduğunu da sözlerine ekledi. 970 yılında Malatya'da yedek parça ve lastik satışıyla faaliyete başlayan Kavuklar AŞ, bugün akaryakıt, otomotiv, beton, prefabrik, gayrimenkul geliştirme, sigortacılık, tarım ve hayvancılık, matbaa ve mürekkep olmak üzere birçok faaliyet alanı bulunuyor. Merkezi İzmir'de bulunan ve toplam 650 milyon lira ciroya sahip olan grup, 2000 kişiyi istihdam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir