Karapınar YEKA ihalesi sonuçlandı

Konya Karapınar'da 1,000 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali ihalesinde en iyi teklifi Kalyon ile Güney Koreli ortağı Hanwha verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi, 4 konsorsiyumun katılımıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında yapıldı.

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde bulunan ve bin megavat kapasite tahsisli Karapınar YEKA-1 GES ihalesine, Limak- CMEC- Hareon Solar Ortak Girişim Grubu, Kalyoncu- Hanwha Grubu, Çalık Enerji - Solargiga Ortak Girişim Grubu ve AKC Güneş Ortak Girişim Grubu katıldı.

YEKA-1 GES ihalesini Kalyon-Hanwha grubu aldı

İhalede en düşük teklifi 0.0699 USD/kWh ile Kalyoncu- Hanwha Grubu verdi.

İhale 18 turda tamamlandı. Kalyoncu- Hanwha Grubu 6,99 USD cent/kwh ile ihaleyi alan girişim oldu. İhalede 5.turda fiyat 7,81 USD cent/kWh seviyesinde iken ilk çekilen grup Limak-CMEC-Hareon Solar Ortak Girişim Grubu oldu. İkinci çekilen grup son 7,73 USD cent/kWh teklifle Çalik Enerji – Solargiga Ortak Girişim Grubu oldu.

Proje kapsamında, Türkiye’de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip güneş paneli fabrikası kurulacak ve 10 yıl boyunca Karapınar YEKA’da bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. Şartnameye göre, ilk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60 olması planlanıyor.

"Benzer bir ihaleyi rüzgar için açacağız"

Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Karapınar'da yatırım 1.3 milyar doları aşacak” dedi. Albayrak, “Benzer bir ihaleyi rüzgar için yapacağız” şeklinde açıklamada bulundu.

Yüzde 80'i Türk mühendisler olacak

Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemedeki şartlar  gereğince konsorsiyumun Türkiye'de güneş modüllerinin tüm  bileşenlerini kapsayacak şekilde yıllık en az 500 MW’lık üretim  kapasitesine sahip olması ve yüzde 80 oranında Türk mühendislerin çalıştığı bir Ar-Ge merkezi kurması gerekiyor.

1,3 milyar dolarlık yatırım

Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS konsorsiyumunun projeyi hayata geçirmek için yapacağı yatırım tutarının 1,3 milyar dolar düzeyinde  olacağı öngörülüyor.

Yarışma sonrası konu hakkında değerlendirmede bulunan Uluslararası  Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, YEKA modelinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamada yerli ve yenilenebilir kaynakların
ağırlığını artırmaya yönelik dönüşüm hedefinin en önemli parçalardan  biri olduğunun altını çizdi.

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli sözlerini şu şekilde sürdürdü  ‘’Öncelikle Türkiye güneş enerjisi sektörünü temsilen yarışmayı kazanan Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS şirketlerini kutluyorum. Bu önemli başarılarından dolayı kutluyoruz. Bakanlığımızın da çok önem
verdiği bu projenin belirlenen sürelerden daha önce tamamlanacağına şüphem yok. Yarışmanın sonuçlanması ile Türkiye güneş enerjisi yatırımları, daha da önemlisi yerli ve milli bir güneş enerjisi sanayisi oluşturma hedefinde şimdiye kadarki en büyük adımını atmış oldu.

Psikolojik sınırın altına inildi

Yarışma sonucunda 19. turda fiyat teklifi psikolojik 7 ABD dolar-sent sınırının altına inerek 6,99 dolar-sent olarak gerçekleşti.  Öncelikle şunu belirtmek isterimki teklif sahipleri içerisinde en
yüksek yabancı ortaklık oranı yüzde 50-50 ile Kalyon - Hanhwa Q CELLS  ortak girişim grubu idi. Dolayısı ile bu yatırımın yapılması ile en  yüksek oranda yabancı sermayenin de Türkiye’ye girişi bu sonuçla  ortaya çıkıyor. Bu sonuç yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bu yatırımın 650  milyon dolarının yabancı sermaye olarak ülkemize girişi demek. Bu  mutluluk verici bir haber. En geç 36 ay içerisinde işletmeye girmiş  1GW yerli güneş santralimiz, en geç 21 ay sonra işletmeye girmiş yerli  500 MW fabrikamız olmuş olacak.

Konya, Karapınar’da hayata geçecek bu proje yatırım sürecinde  gerçekleşecek teknoloji transferi, nitelikli işgücü artışı gibi faydalar sayesinde de Türkiye güneş enerjisi sektörü için önemli bir sıçrama noktası yaratacak ve ülkemizin bu alandaki gelişimine çok önemli düzeyde hız kazandıracak.

Rekabet gücü kazandı

Yarışmada oluşan rekor düzeydeki bu düşük fiyat ise güneşin elektrik üretiminde diğer kaynaklarla rekabet edebilecek seviyeye ulaştığının yeni bir kanıtı oldu. Dünyada henüz hiçbir ülkede ulaşılamamış bu ölçekte dev bir projenin Türkiye'de başlayacak olması ve yüksek teknolojiye dayalı önemli miktarda dış yatırımın çekilecek olması aynı zamanda uluslararası yatırımcıların Türkiye ekonomisinin geleceğine olan güveninin de önemli bir göstergesi oldu.’’

Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi Şubat ayı sonu itibari ile 899 MW’a, güneşin toplam kapasite içindeki payı ise yüzde 1,1’e ulaşmıştı. Türkiye’deki mevcut yasal düzenlemeler güneş enerjisinden üretilen elektriğe kilovat-saat başına 13,3 ABD dolar-sentlik alım garantisi sağlıyor. Bu rakam santrallerde kullanılan ekipmanların yerlilik
oranına göre artış gösteriyor.

"Dışa bağımlılık daha da azalacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında gerçekleştirilen Karapınar YEKA ihalesinde en düşük teklifi veren Kalyon- Hanwha Grubu adına açıklama yapan Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, ihalenin, Bakanlığın özellikle son 1 yıldır üzerinde durduğu enerjide dışa bağımlılığın azaltılması yönünde çok önemli bir adımı olduğunu söyledi.

Ata, enerjide dışa bağımlığının daha da azalacağını umut ettiklerini ve pazar açısından Türkiye'nin pozisyonunun oldukça ideal olduğunu anlattı.

İhalenin sadece bin megavatlık bir santral ihalesi olmadığını ve şirket olarak üretecekleri güneş modüllerini de geniş bir pazarda satabilme fırsatını bulacaklarını ifade eden Ata, "Biz bu stratejinin çok önemli olduğunu düşündüğümüz için yabancı ortağımızla birlikte burada çok önemli bir yatırım fırsatı olduğunu değerlendirdik. Hanwha Q Cells şirketinin Türkiye'de bu yatırıma giriyor olmasını Türkiye'nin geleceğine olan güvenini göstermesi açısından çok önemsiyoruz." diye konuştu.

Ata, bu projeyle yeni üretim teknolojilerinin de ülkeye kazandırılmasının yolunun açıldığına işaret ederek,"Bir yandan yurt dışı enerji kaynaklarına bağımlık azalırken, yerli üretim de yapılacak. Özel sektör olarak bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Hanwha Q Cells Türkiye Genel Müdürü Ho woo Shin da Türkiye ekonomisi ve güneş enerjisinin gelişimine inandıklarını belirtti. Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinde kilovatsaat başına en düşük teklifi 6,99 dolar/cent ile Kalyon - Hanwha Grubu verdi. İhaleyi kazanan firmanın kuracağı bin megavatlık santralden üretilen elektrik enerjisi 15 yıl boyunca teklif verilen alım garantisi fiyatı üzerinden karşılanacak.