Kalıpçılar yan sanayi desteği ile dış pazarlarda büyüyecek
İhracatını 2020'de 2 milyar dolara çıkartmayı hedefleyen Türk kalıp sektörü, yan sanayisini de oluşturarak yurtdışından daha fazla proje almak istiyor. Kurulacak bir networkle büyük ve küçük ölçekli kalıpçılar buluşturulacak.
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB ) Başkanı Şamil Özoğul, dünya genelinde kalıpçılık sektörünün 70 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını belirterek, 400 milyon dolar civarında olan Türk kalıp sektörü ihracatını 2020 yılında 2 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini, ihracat hedefleri için atölye bazında kalıp üreticileriyle de çalışmak istediklerini söyledi.
Geçen yıl sektörün yüzde 15’lik bir büyüme yakaladığını belirten Özoğul, “Türk kalıpçılarına özellikle Almanya’dan büyük ilgi var. UKUB’un 500 milyon euro büyüklüğe sahip 230 üyesi bulunuyor. Sektörde faaliyet gösteren irili ufaklı 10 bin firma var” dedi.
Türkiye’de faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli, özellikle de Avrupa’ya ihracat yapan kalıp firmalarının neredeyse tamamının UKUB üyesi olduğunu vurgulayan Özoğul, “Özellikle atölye bazında kalıp imal eden firmaları da kendimize çekmek için önümüzdeki süreçte çalışmalar yapacağız. Küçük ölçekli olup çok kaliteli kalıplar üreten firmalar var. O firmalara ne tür faydalar sağlayabileceğimizi anlatacağız” dedi.
UKUB bünyesinde bir network kurma hazırlığında olduklarını anlatan Şamil Özoğul, “UKUB olarak hedefimiz yabancı ülkelerle iletişimi, müşteri portföyü olan büyük kalıp firmalarının daha küçük kalıp firmalarını yan sanayi olarak kullanarak daha fazla kalıp projesi alabilmesini sağlamak. Böylece büyük kalıpçılar hem kendi cirolarını artıracaklar, hem de yan sanayilerini geliştirecekler” diye konuştu.
Özellikle Almanya menşeili firmalar başta olmak üzere yabancı yatırımcıların Türkiye’yi bir tedarik merkezi olarak kullandıklarına dikkat çeken Özoğul, lojistik zorluk yaşayacağınıdüşünen firmaların ise Türk kalıpçıları yurt dışında yatırım yapmaya teşvik ettiğini söyledi. 2016 yılında faaliyete geçmesi planlanan Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB’nin sektörünihracat hedefine büyük katkı sağlayacak, sektörü dünya ölçeğine taşıyacak bir proje olduğuna işaret eden UKUB Başkanı Özoğul, 350 dönüm arazi üzerinde 71 büyük ölçekli kalıpfabrikasının ve 40-50 kadar da küçük ölçekli kalıp firmasının faaliyet göstereceği OSB’de Ar-Ge ve çıraklık eğitim merkezi, tersine mühendislik, simülasyon ve optimizasyon merkeziile kalıpçıların işletme maliyetlerini de düşürecek ortak kullanım merkezlerinin bulunacağını aktardı.
Yoğun tedarikçi ağı sektörü ayakta tutuyor
Beyçelik Gestamp CEO’su Baran Çelik: Kalıp üretimi zor bir süreç. Kalıp üzerine uzmanlaşmış firmalara ihtiyaç var. Türkiye bu anlamda önemli bir noktaya ulaştı. Bizim kalıp fabrikamız da tamamen ayrı bir kadro, ayrı bir lokasyonda. Dünyanın her yerine kalıp yapıyoruz. Kalıp fabrikasının sürekliliğini sağlayabilmek için yeni projelerde yer almak gerekiyor. Bu anlamda risklidir. Büyük yan sanayiler olarak aldığımız kalıp projelerinin bir kısmını küçük kalıpçılara veriyoruz. Yoğun bir tedarikçi ağımız var. Bu sektörün ayakta kalmasını da sağlayan bir unsur. Otomotiv endüstrisinde rekabetçiliği sağlayabilmek için optimum maliyetleri sağlamak gerekiyor.”