"Kağıtta KDV yüzde 1’e çekilmeli"
BASEV Başkanı Sadettin Kaşıkırık, kurlardaki volatilite nedeniyle maliyet hesabı yapmanın zorlaştığını ve ilave yüklerle karşılaştıklarını belirterek, “Sektörün KDV dışında aldığı bir teşvik yok.” dedi.
Sercan AKINCI
Son dönemde kurlardaki volatilite birçok sektörde maliyet hesabı yapmayı güçleştiriyor. Bunun yanı sıra KDV iadeleri konusunda yaşanan gecikmeler, sanayicileri zora sokuyor. Basım sanayicileri sektörün zor duruma düşmemesi için kağıttaki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e çekilmesi gerektiğini vurguluyor.
Basım Sanayi Eğitim Vakfı’nın (BASEV) bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Basev Kongresi ‘Sahibinden Değişim Hikayeleri’ başlığıyla dün başladı. Bugün de devam eden kongrenin açılış konuşmasını yapan BASEV Başkanı Sadettin Kaşıkırık, değişimin hayattaki her şeyi yeniden öğrenmenin karşılığı olduğunu söyledi. Sektörün hassas bir dönemden geçtiğini ifade eden Kaşıkırık, kurlardaki volatilite nedeniyle maliyet hesabı yapmanın zorlaştığını ve ilave yüklerle karşılaştıklarını belirtti. Faizlerin yüzde 40-45’lere geldiğine değinen Kaşıkırık, “Alınan krediler için ilave teminatlar isteniyor. Sektörün KDV dışında aldığı bir teşvik yok. Diğer sektörlerde yer, enerji, vergi muafiyeti gibi teşvikler uygulanıyor. En az teşviği biz alıyoruz” dedi.
İSO’da endüstriyel orman konusu çalışılıyor
KDV iadelerinde yaşanan zorlukları hatırlatan Kaşıkırık, pırlanta gibi ziynet eşyalarda KDV’nin sıfır olduğuna değindi. Eğitim ve kültürü destekleyen basım sektörünün ana girdisi kağıda yüzde 18 KDV uygulandığını kaydeden Kaşıkırık, bunun yüzde 1’e çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Kağıt fabrikalarının özel sektör tarafından kurulması gerektiğine işaret eden Kaşıkırık, devletin de bu konuda teşvikler vermesi gerektiğini belirtti. Endüstriyel orman konusunda daha önce bir çalışma başlatıldığını fakat daha sonra bu çalışmaların soğuduğunu anlatan Kaşıkırık, şimdi İstanbul Sanayi Odası’nda bu konuyu tekrar çalışmaya başladıklarını açıkladı.
Kaşıkırık’ın ardından konuşan gazeteci Ertuğrul Özkök, Osmanlı’ya matbaanın geç gelmesine karşın Cumhuriyet dönemi matbaacılarının bu açığı kapattığını kaydetti. Fransa’da okuduğu yıllarda kaliteli baskıların İtalya’da yapıldığını gördüğünü anlatan Özkök, bugün ise bu baskıların Türkiye’de yapıldığını ifade etti.
Her ülkenin hammaddelerini daha iyi kullanır hale geldiğini söyleyen Avrupa Karton Üreticileri Derneği (ECMA) Genel Müdürü Hans Van Schaik, ambalajların çöp olarak değil, bir başka sektörün girdisi olarak görülmeye başladığını kaydetti. 10 milyar euroluk cirolarının yüzde 50’sinin gıda sektöründen geldiğini belirten Schaik, gıda güvenliği konusunda yapabilecekleri olduğunu vurguladı. Schaik, doğru elleçleme, tutkal kullanımı, mürekkep kullanımı gibi konuları içeren gıda güvenliği ile ilgili bir çalışmaları olduğunu anlatarak, ECMA logosu alan firmaların güvenli olduğunu savundu.
Okullara karne verecek
ASSET Ceo’su ve Lifetime Learning Vakfı’nın kurucusu Aykut Sadi, dünyada öğretmenlerin görevinin bilgi öğretmekten çok bilginin nasıl kullanılacağını öğretmek olduğunu söyledi. İngiltere’de Türkiye’deki gibi e-okul sistemi olmadığını belirten Sadi şöyle devam etti: “İngiltere’de data yok, analiz var. Türkiye’de data var analiz yok. Milli Eğitim Bakanlığı’na bir proje sunduk. Yeni bir ölçme ve değerlendirme sistemiyle ilgili bu. Öğrencileri farklı kategori ve gruplara ayıracağız. Öğrenci olduğu yerden olması gereken yere geliyorsa başarılıdır. Önemli olan öğrencilerin daha iyi bir noktaya gelmesi. Son 5 yıllık e-okul verilerini inceleyerek yapacağız bunu. Her okul için rapor hazırlayıp, denetim uzmanlarına vereceğiz.”