Kadın girişimciler, işe alımda erkekleri geçti!

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin Küresel İstihdam Yaratma Araştırması sonuçlarına göre; kadınlar erkeklere göre daha fazla istihdam sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

İSTANBUL - Kadın girişimciler dünya genelinde geçen yıl erkek girişimcilerden daha fazla iş imkânı sağladı. 2016 için beklentiler de bu yönde. Kadın girişimciler şirketlerinin işgücünde 2016’da yüzde 10.9’luk bir artış yaşanacağını öngörüyor. Erkeklerin tahmini yüzde 8.3 seviyesinde kaldı. 

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin Küresel İstihdam Yaratma 2016 Araştırması sonuçlarına göre; kadınlar aynı zamanda öngördüklerinden daha fazla istihdam sağlıyor. Geçen yıl araştırmaya katılan kadınların yüzde 43’ü istihdamı tahmin ettiğinden daha fazla yükseltti. Erkeklerde bu oran yüzde 39’da kaldı. 

Genç girişimciler daha fazla işe alım yapıyor 3

5 yaş altı kadın girişimcilerin istihdam yaratma performansı da geneli oldukça geride bıraktı. EY araştırmasına göre genç kadın girişimciler önümüzdeki yıl işgücünde yüzde 16 yükseliş görüleceğini öngörürken, yüzde 56’sı geçen yıl tahminlerinin üzerinde işe alım yaptığını belirtiyor. Genç erkek girişimcilerde ise bu oranların sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 56 seviyesinde olduğu görülüyor. 

Kadın girişimcilerin hızlı bir şekilde öncü istihdam yaratıcılarına dönüştüğüne dair somut kanıtların olduğunu belirten EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Ortağı ve EMEIA Büyüyen Pazarlar Lideri Demet Özdemir, “Kadınlar için girişimciliğin iş hayatında başarı ve istihdam yaratmada bir rota haline gelmesi kurumsal hayatta da devam eden cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması adına umut verici” dedi. 

Ekonomik görünüme güven istihdamda en önemli faktör 

Girişimcilerin küresel ekonomik görünümdeki belirsizliklere rağmen geçen yılın aynı dönemine göre daha iyimser olduklarını gösteren araştırma, işe alım eğilimlerinin de büyük şirketlere kıyasla iki kat daha yüksek olduğuna işaret ediyor. 12 önemli piyasadan girişimcilerin katıldığı anketin sonuçları; katılımcıların yarısından fazlasının (yüzde 59) önümüzdeki 12 ayda toplam işgücünde artış öngördüğünü ortaya koyuyor. 2015’te bu oran yüzde 47 seviyesindeydi. Öte yandan büyük şirketlerin sadece yüzde 28’i gelecek yıl işgücünde genişleme yaşanmasını bekliyor. 

Küresel istihdamda 2016’da kaydedilmesi öngörülen değişimler göz önüne alındığında; girişimciler işgücünün yüzde 9,3 büyüyeceğini tahmin ederken, işe alacakları kişilerin yüzde 12’sinin ilk kez çalışma hayatına giren genç bireyler olacağını öngörüyorlar. Hindistan (yüzde 14,5) ve Brezilyalı (yüzde 19) girişimciler işgücünde büyüme anlamında en yüksek beklentiye sahip ülkeler olurken, Çinli girişimcilerin tahmini yüzde 8,5 ile ortalamanın altında kalıyor. Birleşik Krallık’taki girişimcilerin istihdamda yaşanacak artışa ilişkin beklentisi yüzde 10,5 iken, Fransa’da yüzde 10, ABD’de yüzde 10, Avustralya’da yüzde 9, Kanada’da yüzde 7 ve Almanya’da yüzde 3 seviyesinde olduğu görülüyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi (yüzde 5), Japonya (yüzde 3) ve Sahraaltı Afrika’daki (yüzde 1) girişimcilerin ise önümüzdeki yıl için işgücünde artış öngörülerinin görece düşük olduğu görülüyor. 

Girişimciler konvansiyonel rakiplerine göre daha hızlı 

Faaliyet gösterdikleri sektörde kuralların bir kısmını veya tamamını değiştiren girişimciler ile yeni bir ürün veya hizmet geliştiren inovatif girişimcilerin iş gücü konvansiyonel rakiplerine göre çok daha hızlı bir artış gösteriyor. Sektörel kuralları değiştiren girişimciler, anket katılımcıların yüzde 17’sini oluşturuyor ve önümüzdeki 12 ayda işgüçlerini genişletme ihtimalleri konvansiyonel rakiplerine göre yüzde 58 daha yüksek. İnovatif girişimcilerde ise bu oranın yüzde 95 olduğu görülüyor.

Girişimciler için başarının anahtarı organik büyümede

Son 12 ayda büyüme kaydeden girişimcilerin yüzde 46’sı organik büyümenin başarılarının anahtarı olduğunu belirtiyor; girişimciler, birleşme ve satın alma faaliyetlerine odaklanmak yerine önceliği yeni ürün ve hizmet geliştirme, yeni müşteri çekme ve vasıfl ı yetenek istihdam etmeye verdiklerini ifade ediyor. Araştırmaya katılan girişimcilerin sadece yüzde 15’i birleşme ve satın alma faaliyetlerinin bir öncelik olduğunu ifade ediyor. Öte yandan büyük şirketlerde bu oranın yüzde 40 seviyesinde olduğu görülüyor.

catsdasdsadas.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir