‘İyi proje için mevzuat kısıtları kaldırılmalı’
KOBİ’ler, KOSGEB’e çağrı üzerine başvurularda “esneklik” talebinde bulunuyor. Özellikle küçük firmaların proje yazma deneyiminin sınırlı olduğunu hatırlatan sanayiciler, proje iyiyse teknik düzeltilerin yapılması için çalışma imkanı verilmesinin önemi üzerinde duruyor.
MEHMET KAYA
KOSGEB’in KOBİGEL benzeri çağrı üzerine açılan destek programlarına verilen projelerin, mevzuat katılığı nedeniyle zaman zaman teknik nedenlerle reddedildiği, bunun da iyi projelerin destek dışı kalmasına yol açabildiği belirtildi.
DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Kuruçayırlı Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçındere, “Proje veriliyor, diyelim ki kur hesabında yanlışlık yapılmış. Uzman düzeltme istiyor ancak başka bir eksiklik daha bulunduğunda mecburen uzman projeyi değerlendirme kuruluna sunmadan reddediyor. Bunda da uygulama yönetmeliğinin katı biçimde hazırlanmış olması ana neden. Biz diyoruz ki eğer proje iyiyse, teknik olarak proje düzeltilinceye kadar çalışma imkanı verilmeli. Özellikle küçük firmaların proje yazma deneyimi sınırlı. KOSGEB haklı olarak aracılarla çalışmak istemiyor. Mevzuat katılığı bu yönde giderilmeli” dedi.
Güno olarak, otellerin tek kullanımlık ürünlerinin (buklet) üretildiği orta ölçekli bir firma olduklarını belirten Mehmet Yalçındere, hükümetin uygulamaya koyduğu sanayileşme programı çerçevesinde KOSGEB desteklerinin önemli yer tuttuğunu hatırlattı. KOSGEB programlarına çok sayıda firmanın ilgi gösterdiğini ancak çok sayıda firma olması nedeniyle aslında bir firma bazında bakıldığında KOSGEB’e proje sunmayan ya da çok uzun aralıklarla sunan çok sayıda firma olduğunu hatırlattı.
KOBİGEL’in odaklanmış ve proje çağrısı şeklinde işlediğini hatırlatan Yalçındere, “Başvuruyu KOSGEB uzmanı inceliyor. Benim yaşadığım örnekte kısa sürede eksiklikler için dönüş yapıldı. İstenen eksiklikler, malzeme adı, asgari teknik özellikler, fatura vb. teknik bilgiler. Eksiklikleri tamamladık ama yeterli görülmedi ve onay kuruluna sunulmadan (prosedür yerine gelmediği için) reddedilmiş oldu” dedi.
‘Uzman inisiyatif kullanamıyor’
KOSGEB’in proje çağrısının bir uygulama esası olduğunu kaydeden Mehmet Yalçındere, KOBİ- GEL ve benzeri projelerde uygulama esasının uzmanlara inisiyatif bırakmadığını belirten Mehmet Yalçındere, “Uzmanın eksiklikler gördüğü noktada inisiyatifi yok. Proje güzel olmasına, inanmasına rağmen bu kez uygulama esaslarındaki teknik detayla süreci boğmuşuz. Uygulama mevzuatı katı. Biz danışmansız, aracısız kullandırma amaçlı olduğu için bir KOBİ olarak bu kadar becerebilmişiz. Düzeltme hakkını kullanmamıza rağmen yapılamamış. Uzmanın iş yükünün fazlalığı da dikkate alındığında, eksiklikleri giderme konusunda yeterli desteği veremiyor bize. Küçük firmalar için de benzer durum sözkonusu. Kanımca bu katılık nedeniyle çok sayıda iyi proje KOSGEB uzmanı destek vermek istese bile uygulama şansı bulamıyor” şeklinde konuştu.
KOSGEB’in Ar-Ge programlarında, proje teklifi iyi olduğunda gerekli prosedürler yerine gelinceye kadar firmalar ile birlikte çalışma yoluna gidilebildiğini anlatan Mehmet Yalçındere, “KOBİGEL de Ar-Ge projelerinde olduğu gibi, tek bir düzeltme hakkı değil, eğer proje iyiyse, düzeltme hakkının devamı, hatta KOSGEB uzmanının destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ar-Ge projelerinde bu var” dedi.