İthalat vergileri markaların dışa açılımını desteklemiyor
Gayrimenkul fuarı MAPIC öncesi bir araya gelen işadamları, ithalat ve gümrükte uygulanan vergilerin yurtdışı açılımı desteklemediğini söyledi
YENER KARADENİZ / İSTANBUL
Bu yıl 21’inci kez düzenlenen dünyanın en büyük uluslararası perakende ve gayrimenkul fuarı MAPIC’e 2’nci kez Turkish Brands standı ile katılacak olan Türk markaları vergilerden şikayetçi. 18-20 Kasım arasında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenecek olan fuar öncesi bir araya gelen JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, BMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, BMD Genel Sekreteri Ekrem Utku, Tescilli Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Kuran, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Orka Holding Genel Koordinatörü Osman Arar, Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu ve Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz gibi isimler ithalat ve gümrükte uygulanan vergilerin yurtdışı açılımı desteklemediğini söyledi.
Satış hacminin yüzde 30’unu mobilyadan sağlayan ve bu mobilyaların da yüzde 80’den fazlasını ithal eden Mudo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu, son iki senedir yüzlerini dışarı döndüklerini ancak Türkiye’nin dış ticaretteki dengeleri ve özellikle vergiler nedeni ile işlerinin zorlaştığını anlattı. Taviloğlu, “30 bin çeşit 28 ayrı ana kategori temsil ediyoruz. Bunların yarısına değişen oranlarda vergiler geldi. Yurtdışı çok önemli. Ancak şu anki Türkiye’de dış ticaretteki vergi yapısı bizim işimizi inanılmaz zorlu hale getiriyor. Şu an bizim açımızdan en büyük engel, 2 ülke bulsak onun malını Türkiye iç piyasasını korumak için konulan vergilerin etkisinden arındırmayı becerip beceremeyeceğimiz. Bundan sonra yurtdışı açılımı başlatmak isteyenler için büyük bir soru işareti. Orantısız güç güç değildir” dedi .
Kur baskısını hedge etmenin tek yolu ihracat
Bu görüşü destekleyen BMD Başkanı Sami Kariyo da çeşitli kategorilerde getirilen vergilerin bu hali ile yurtdışı açılım projelerini çok fazla desteklemediğini, bunlar ile ilgili düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. MAPIC konusunda ise Kariyo, önümüzdeki dönemde artık Türk markalarının Türkiye’de doyma noktasına geleceğini anlattı. Kariyo, “Büyümenin en önemli yolu yurtdışı. Şu anda perakendecilerin en büyük sorunu karlılık. Kur baskısı altındayız. Bunu hedge edecek tek yol ise ihracat. Yurtdışı açılımı Türkiye pazarındaki doyum noktası riskini ve kur riskini ortadan kaldıracaktır” dedi.
Perakende sistemimizi ihraç ediyoruz
BMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz ise BMD üyesi markaların 90 ülkede 3 binden fazla sayıda mağaza sayısını 2023 itibariyle yeni pazarlar, ülkeler ve bölgelerle 20 bine yükseltme hedefiyle hareket ettiğine dikkat çekti. Yavuz, “Türkiye’de organize perakende gelişti. Bilgi birikimimiz var. Artık çevre ülkelerden başlan bir Türkiye markası algısı var. yakın coğrafyaya perakende sistemimizi ihraç ediyoruz. Diğer yandan 2014’te 8 markamızla oluşturduğumuz Turkish Brands standı da çok ilgi çekti. Birçok ülkeden yatırımcı, özellikle marka ismi belirterek Türk markalarına erişmek üzere MAPIC’te BMD ile irtibata geçtiler. Bu yıl stand alanımızı daha büyüterek daha fazla sayıda markamızı bu etkinliğe dahil edeceğiz” dedi.
Markalı ihracat 10 milyar dolar olacak
Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, 10 senedir MAPIC’e katıldıklarını ve bu etkinliğin de etkisi ile yurtdışı mağaza sayılarını 145’e ulaştırdıklarını söyledi. Bütün yatırımcıların orada bire bir temas kurduklarını dile getiren Yılmaz, “Bu tür insanlar ile MAPIC olmazsa tanışma imkanınız yok. 2023’te markalı ihracatın 10 milyar dolara varması bekleniyor. Bunun için mağaza sayılarının artması lazım” dedi. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orakçıoğlu ise markalı ihracata gelinen noktayı değerlendirirken Türkiye’de tekstilde kg başı ihracatın 1.5 dolar, Turquality’de ise bu rakamın 3 dolar civarında olduğunu belirtti. Orakçıoğlu, markalı ihracatta Türkiye ortalamasının 20-25 dolar civarında olduğuna dikkat çekti.
Siyasi kadrolar etkin çalışmalı
Abdullah Kiğılı, Türkiye’de 75 milyonun tanıdığı kabul ettiği bir markanın yurtdışına açılması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “Bu şekilde çok marka yok bizde. Şu an en fazla 10-15 marka gidebilir yurtdışına bu şekilde. Bunun için siyasi kadrolar iyi çalışmalı. Herkes İran’a hücum dedi ama İran’a mal satmak için yüzde 60 gümrük biniyor omuzlarımıza. 10 dolar mal satsanız 6 dolar gümrük vergisi alıyor. Bunun için ciddi tedarikçi ile çalışılmalı orada. Turquality var ama çevremizdeki komşular ile sorun halindeyiz. Her yerde gümrük vergisi var. tercihli ticaret anlaşması var ama tek tarafl ı uygulanmıyor. Siyasi kadrolar bunu çözmeli. 3 seneye kadar yenAVM açılmayacak gidecek tek yer yurtdışı.” TMD Yönetim Kurulu Başkanı ve RMK Classis CEO’su Füsun Kuran da dünyanın en büyük perakende ve gayrimenkul fuarı olarak ifade ettiği MAPIC sayesinde dünyadaki tüm perakende bağlantılı gayrimenkul yatırımlarını takip edebildiklerine dikkat çekti. Ayrıca MAPIC’te tüm TMD üyeleri ve markalarla bir araya gelebildiklerini de belirten Kuran, “Alkaş’a sektörümüz için böyle önemli bir fuarın temsilciliğini yaptığı için kendim ve Tescilli Markalar Derneği adına teşekkür ederim” diye konuştu.