İşverenlerden teşviklerde sadeleşme talebi
İşverenler, torba tasarının görüşmeleri sırasında kendilerine sağlanan teşvikleri olumlu bulduklarını ancak uygulamada zorluk çektiklerini söylediler.
Canan SAKARYA
ANKARA - İşverenler, karışık teşvik düzenlemelerinin uygulamada sorun yarattığını belirterek, sadeleştirilmeye gidilmesini istediler. Maliye Bakanı Naci Ağbal da teşviklerin sadeleştirilmesi konusunun gündemlerinde olduğunu ve bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı.
Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda bulunan ve istihdamın artırılmasına yönelik işverene yeni teşvikler verilmesini öngören torba tasarının görüşmeleri sırasında işveren temsilcileri sağlanan teşvikleri olumlu bulduklarını ancak uygulamada zorluk çektiklerini dile getirdiler.
Tasarının görüşmeleri sırasında söz alan TİSK temsilcisi işverenlerin karşılaştığı sorunlar şöyle dile getirildi:
“Çok karışık teşvik düzenlemeleriyle karşı karşıyayız. Bunların uygulamaya yansıması ve işverenlerin bunlardan yararlanabilmesi çok kolay olmuyor. Sadeleştirilme teşviklerin etkinleştirilmesi noktasında çok önemli. Özellikle ortalama işçi sayısına ilave olma kriteri ki neredeyse bütün teşviklerde kullanılan bir teşvik ama ay bazında değişkenlik gösterdiği için bu ay yararlanabilirken gelecek ay yararlanamıyorsunuz ve haksız yere yararlandığınız teşviklerle ilgili ağır sorumluluklar olduğu için işverenler de riske girmemek için bundan yararlanmama gibi bir durumla karşı karşıya kalıyorlar. Teşviklerin karmaşık yapısı nedeniyle danışmanlık hizmeti almak zorunda kalan firmalar var ve bu da işverenler açısından yeni bir maliyet unsuru hâline geliyor. Bir de sosyal güvenlikte alt işverenlerin borçlarından ötürü asıl işverenler teşviklerden yararlanma haklarını kaybediyorlar. Bu noktada her iki işverenin asıl işveren ve alt işverenlerinbağımsız işveren olarak kabul edilerek ayrı ayrı teşviklerden yararlandırılmaları konusunda talebimiz var.”
Çalışma Bakanlığı hazırlık yapıyor
Maliye Bakanı Ağbal ise işverenlerin bu taleplerini değerlendirirken, istihdam teşviklerinde bir sadeleştirme ihtiyacının olduğuna dikkat çekerek, Çalışma Bakanlığı’nın bu konuda bir çalışma yürüttüğünü, çalışmanın tamamlandığında Meclis’e geleceğini söyledi.