İşveren sigorta payını kaldıracağız
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ASO Toplantısında SSK işveren payının teşvik kapsamını genişleteceklerini bildirirken 2 milyar dolarlık yeni yatırım geleceğini müjdeledi.
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sisteminde, SSK işveren payı konusunda, "Dün akşam Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) ilgili bakan arkadaşlarımıza bir teklif getirdim. '6. bölgede bilhassa olmak üzere, SSK işveren payını da yapılan yatırım miktarının yüzde 50'si ile sınırlamayalım, bunu da 10 yıl boyunca aynen işçi priminde, aynen vergi stopajında olduğu gibi ortadan kaldıralım' dedim. Ümit ediyorum, şimdi böyle bir çalışma içerisine giriyoruz" dedi.
Teşvik sisteminde SSK işveren payı
Teşvik sistemine de değinen Çağlayan, SSK işveren payı konusunda, "Dün akşam Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ilgili bakan arkadaşlarımıza bir teklif getirdim. '6. bölgede bilhassa olmak üzere, SSK işveren payını da yapılan yatırım miktarının yüzde 50'si ile sınırlamayalım, bunu da 10 yıl boyunca aynen işçi priminde, aynen vergi stopajında olduğu gibi ortadan kaldıralım' dedim. Ümit ediyorum, şimdi böyle bir çalışma içerisine giriyoruz. 6. bölgeyi adeta Türkiye'nin bir istihdam cenneti haline getirmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu.
Bakan Çağlayan, teşvik sisteminin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 milyar dolarlık başvuru olduğunu da söyledi.
Enerji konusunda da değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, Türkiye'nin doğal gazı en hovarda kullanan ülke olduğunu, son açıklanan rakamlara göre doğal gazla enerji üretiminin azaldığını söyledi. Yakında çok önemli yatırımlar açıklayacaklarını bildiren Çağlayan, "Bir Amerikan firması Türkiye'ye 2 milyar dolarlık yatırım yapmaya geliyor" dedi.
"Bu kadar geniş bir bant aralığına gerek yok"
"Bu kadar geniş bir bant aralığına gerek yok"
Merkez Bankası'nın faiz politikasında değişiklik yapmadığını, bankanın dış talebin azalması nedeniyle iç piyasadaki büyümeye önem ve destek vermesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, "Faiz bandının üst bandında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bir şeyler yapması gerekir, bu kadar geniş bir bant aralığına gerek yok" dedi.
İhracat rakamlarına değinen Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilk 6 aya ilişkin ihracat verilerini açıkladığında, Türkiye'nin bu dönemde yaklaşık 74,5-75 milyar dolara yakın ihracat rakamını yakaladığının görüleceğini de belirtti.
2003'ten bugüne kadar yapılan toplam yatırım harcamalarının 1,1 trilyon dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bunun 200 milyar dolarının kamu, 900 milyar dolarının Türk özel sektörünün yaptığı yatırımlar olduğunu söyledi.
Türk ihracatçılar için haksız rekabet yaratan önemli bir unsurun parite olduğunu belirten Çağlayan, "Geçen sene Haziran ayında parite 1,44 idi. Bu sene Haziran'da 1,25, bugün 1,20. Aradaki ihracat kaybımız tam 2 milyar dolar. Paritedeki her yüzde 10'luk düşüş ihracatımızı yüzde 4,5 düşürüyor" diye konuştu.
Avrupa ekonomisinin bir an önce sağlığına kavuşmasını istediklerini de belirten Çağlayan, "Herhalde 10 yıl Avrupa kemer sıkmaya devam etse dahi bundan 5 yıl önceki şartlarını yakalamakta zorlanacaktır" dedi.
İran'a yapılan altın ihracatı ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Çağlayan, "Türkiye altın da ihraç eder, gümüş de ihraç eder, bakır da ihraç eder, teneke de ihraç eder, alüminyum da ihraç eder. Türkiye bunu yapmazsa başkası yapacak" diye konuştu.