İstanbul'da kayıt dışı tesislerden turizme darbe
İstanbul'a gelen turist sayısı 2013'te ilk kez 10 milyonu geçti ancak kayıt dışı tesisler dolayısıyla bu otellerdeki doluluk oranlarına istenilen seviyelerde yansımadı
ANKARA - Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, geçtiğimiz yıl 10 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği İstanbul'da belgesiz ve kayıtsız alternatif tesislerin yatak sayısının 20 bine ulaştığını bildirdi.
Bayındır, yaptığı açıklamada, İstanbul'a gelen turist sayısının 2013'te ilk kez 10 milyonu geçtiğini ancak bunun otellerdeki doluluk oranlarına istenilen seviyelerde yansımadığını belirtti.
Kasım ayı itibariyle Türkiye genelinde yüzde 10'luk bir artışla 33 milyon 467 turist sayısına ulaşıldığını hatırlatan Bayındır, "Aralık ayı verileri henüz açıklanmadı, ancak 2013 yılı toplam turist sayısının 35 milyonu bulacağını öngörüyoruz. Kuşkusuz bu durum başta İstanbul olmak üzere, ülkemiz turizm sektörü açısından memnuniyet verici bir gelişmedir ancak konunun bir de konaklama tesisleri açısından değerlendirmesi gerekmektedir. Zira İstanbul otellerine baktığımızda yüzde 5 ile 15 arasında düşüşler yaşandığını ve kimi tesislerin sezonu yüzde 30 ile kapattıklarını görüyoruz" dedi.
"İstanbul'da yatak enflasyonu başladı"
İstanbul'a gelen turist sayısının yanı sıra yatak arzının da önemli derecede arttığını belirten Bayındır, 2009 yılında 103 bin 302 olan İstanbul'daki yatak sayısının, 2013 yılında, 152 bin 441'e çıktığını tespit ettiklerini bildirdi.
Bayındır, "Bu da İstanbul'daki yatak sayısının beş yılın sonunda yüzde 50'lik bir artış kaydettiğini gösteriyor. Öte yandan 20 bin yatağa yakın belgesiz, kayıtsız alternatif konaklama adı altında hizmet veren ve istatistiklere girmeyen yerler de mevcut. Dolayısıyla İstanbul'da bir yatak enflasyonu başladığını söyleyebiliriz. Turist sayısı artmış, yatak sayısı artmıştır ancak bu artış otellerimizdeki doluluk oranlarına istenilen seviyelerde yansımamıştır" diye konuştu.
"Turizm, sadece ulaşım ve konaklama değildir"
Bir diğer önemli konunun da kişi başı harcamalarla ilgili hedeflenen rakamları yakalayabilmek olduğunu vurgulayan Bayındır, turizmde 2023 hedeflerine adım adım ulaşılmaya çalışıldığına işaret etti.
Türkiye'ye 50 milyon turistin gelebileceğini fakat 50 milyar doların yakalanabilmesi için katedilmesi gereken bir yol olduğunu dile getiren Bayındır, şunları söyledi:
"Zira turizm, sadece ulaşım ve konaklama demek değildir. Eğlence, gastronomi ve kültürel etkinlikler alanında çok daha fazla faaliyet içerisinde olmalıyız ancak bunları çoğaltabildiğimiz takdirde turistin daha fazla harcama yapabilmesi sağlanmış olacaktır. Öte yandan yeni pazarlara yönelerek, ülkemiz açısından potansiyel olabilecek destinasyonlarla ilgili çalışmalara ağırlık vermemiz zaruridir.
Turizm gelirlerimizi artırmak için potansiyeli yüksek destinasyonlarda güçlü tanıtım faaliyetlerinde bulunup, ülke imajımızı yenilemeliyiz. Örneğin, 2-3 yıl önce THY ile birlikte Güney Amerika'da başlattığımız çalışmalarımız neticesinde bugün bölgeden 100 bine yakın ziyaretçi ağırlıyoruz. Hindistan, Çin, Orta ve Güney Afrika, ülkemiz açısından öne çıkan yeni hedefler olmalıdır. Bu destinasyonlar için çalışmalar düzenleyerek, ilgilerini ülkemize yoğunlaştırmalıyız. Sadece Almanya ve Rusya ağırlıklı ve Avrupa odaklı bir bakış açımız olmamalıdır. Yeni pazarlarda yeni turist potansiyeli oluşturmamız gerekmektedir"