İşsizler teknolojik kurslara yöneliyor
TOBB ETÜ'nün çalışmasının sonuçlarına göre işsizler, en çok teknoloji yoğun sektörlere yönelik mesleki eğitim kurslarına ilgi gösteriyor
ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), işsizlerin daha çok hangi meslek kurslarını tercih ettiğine ilişkin çalışmasının sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, işsizler kurs bitip işe girdiğinde daha yüksek kazanç beklentisi, bu işlerin gelecekte de önemini koruyacağı ve kendilerini geliştirebilecekleri düşüncesiyle "teknoloji yoğun" sektörlere yönelik mesleki eğitimlere daha çok ilgi gösteriyor.
İşsizler, sırasıyla en fazla "elektrik, elektronik, makine ve beyaz eşya", "enerji üretimi ve işletme" ve "otomotiv ve taşımacılık" sektörlerindeki meslek edindirme kurslarıyla ilgileniyor, uzun dönemde sağlayabileceği kazançlara ilişkin kaygı ve olumsuz beklentiler sebebiyle de "tarım ve hayvancılık", "gıda ve içecek", "madencilik" ve "tekstil ve hammaddeleri" sektörlerindeki meslek kurslarına başvurmakta gönülsüz davranıyor.
Talebin 2,1 katı başvuru
SPM'nin 2010-2012 dönemi uygulamalarından elde edilen verilerle hazırladığı "Türkiye'de Ara Eleman Arzı ve Talebinde Sektörel ve Bölgesel Dengesizlikler" başlıklı çalışmaya göre, elektrik, elektronik, makine ve beyaz eşya sektöründeki kurslara, sektördeki firmaların talep ettiği eleman sayısının 2,1 katı kadar işsiz başvuru yaptı. Enerji üretimi ve işletme sektöründe firmaların eleman talebinin 1,7 katı, otomotiv ve taşımacılık sektöründe 1,4 katı, iinşaat ve çimento sektöründe 1,4 katı, ağaç ürünleri ve mobilya sektöründe de 1,1 katı kadar işsiz meslek edindirme kursu başvurusunda bulundu.
İşsizlerin kurs görmek üzere başvurmaktan kaçındıkları sektörler arasında ise ilk sırayı tarım ve hayvancılık aldı. Bu sektördeki firmaların talep ettiği kurs mezunu eleman sayısının ancak yüzde 10'u kadar işsiz, tarım ve hayvancılık alanında mesleki kurs görmek için başvuruda bulundu. Gıda ve içecek sektöründe firmaların talebinin yüzde 20'si kadar işsiz kurs görmek için başvururken, bu oran madencilikte yüzde 40, tekstil ve hammaddeleri sektöründe yüzde 70, demir, çelik ve metal sanayisi sektöründe yüzde 90 oldu.
Araştırmada ayrıca, Başkent Ankara'da kursa gitmek isteyenlerle kurs mezunu çalıştırmak isteyen firmaların eleman talebinin birbirine eşit çıktığı, doğuda tarıma elverişsiz topraklar sebebiyle her meslek kursu için işsizlerden 5-6 kat talep olduğu, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) yarattığı istihdam imkanları nedeniyle Diyarbakır ve Şanlıurfa'da işsizlerin meslek kursuna ilgi göstermediği, sanayi dışı iş alternatiflerinin varlığının, batıda kurs görmek isteyen işsizlerin sayısını azalttığı sonuçlarına ulaşıldı.