İslam Memiş gram altın için hem tarih hem rakam verdi: Uçacak

Finans uzmanı İslam Memiş gram altında yıl sonu beklentisini açıkladı. Memiş, "Gram altın ons altına göre hareket edecek. Ağustos sonuna kadar 2 bin 730 seviyesini beklemeye devam edeceğim" ifadelerini kullandı. Yatırımcıların takip ettiği bir isim olan Memiş, yıl sonu gram altın öngörüsüne ilişkin 3 bin 500 lira rakamını telaffuz etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, ABD enflasyonunun açıklanması sonrası borsa, dolar, Euro, ve gram altın fiyatlarına ilişkin önemli tahminlerde bulundu.

Finans uzmanı Memiş, gram altın için 3 bin 500 TL'yi işaret ederek tarih verdi.

Yatırımcıların merak ettiği değerlendirmeler şöyle...

* Daha önce de sık sık belirttiğim gibi TCMB, Kasım’da 250 bp Aralık’ta 250 bp faiz indirimine gitmesini bekliyorum. Diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de faiz indirim sürecine başlamasını bekliyorum. Yılın 3. ve 4. çeyreğini merkez bankaların faiz indirimi yapacağı dönemler olarak görebiliriz.

* Merkez bankaları faiz indirimine gidince ne olacak? Benim baktığım yerden bir şey değişmez. Dünya ve ekonomileri iyi bir yere gitmiyor. Faizin ayarlarıyla oynamak ferahlamak anlamına gelmiyor. Faizler gerilediğinde dolar karşısındaki varlıklar değer kazanır, dolar endeksi 100 seviyesinin altına sarkar. Mevduat faizinde olanlar üzülebilir. Kredi muslukları açılabilir, konut fiyatları talep karşısında yükselebilir. Kira fiyatları da haliyle gerilemeyebilir.

Borsada ne olacak?

* BİST 100 endeksi 9 bin 865 puan seviyesinde. 0.545 puan kaybı var. 9 bin 850- 10 bin 200 puan aralığını bu haftanın özelinde takip edeceğinin söylemiştim. Borsa tarafında biz beklemeye devam ediyoruz.

Dolar ne olur?

* Dolar kuru 33 lira 55 kuruş seviyesinde. Yatay baskılanma süreci devam ediyor. Ne zamanki bu baskılanma süreci kalkar dolar kurundaki yıl sonu öngörümüz belliydi. Yıl sonunda 40-45 bandını beklemeye devam ediyoruz. Düşüşleri alım fırsatı olarak görmeyi devam ediyoruz. Döviz ticareti yapanlar ona göre karar vermeniz ve fırsatları değerlendirmeniz gerekiyor. Euro/dolar paritesinde direnç seviyesinde. Tekrar kâr satışı gelebilir. 

Ons altında 3 bin dolar beklentisi

* Ons altın 2 bin 457 dolar seviyesinde. Enflasyon verisi açıklandıktan sonra geriledi. Ons altın tarafında 2 bin 380-2 bin 480 dolar aralığını takip etmeyi sürdüreceğiz. Ortadoğu'da gerilim artarsa 2 bin 520 - 2 bin 540 dolar seviyeleri var yukarda. Biraz da Fed'e odaklandık. Düşüşleri alım fırsatı olarak görmeyi sürdüreceğiz. 2 bin 600 devamında 3 bin dolar seviyesiyle ilgili beklentimde değişiklik yok.

Gram altında yıl sonu tahmini: 3 bin 500 TL

* Gram altın fiyatı bu hafta serbest piyasalarda 2 bin 705 lira seviyesini 2 kez test etti. Ağustos beklentimiz 2 bin 730 lira seviyesiydi. Tekrar ons altını takip etmeyi sürdüreceğiz. Ons altın nereye gram altın oraya. Gram altın ons altına göre hareket edecek. Ağustos sonuna kadar 2 bin 730 seviyesini beklemeye devam edeceğim. Yıl sonu öngörümüz 3 bin 3 bin 500 lira aralığı.