'İran'a yatırım ve ticarette Türkiye'nin şansı daha büyük'

Uluslararası ambargonun kaldırılmasıyla birlikte başta Batı ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkenin İran’ı özel ilgi alanına aldığını söyleyen DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, “Tüm ülkeler orada ama Türkiye’nin şansı daha büyük” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gül TAŞTI

ANKARA - Türkiye’den 200’ün üzerinde işadamı Ekonomi Bakanlığı ve DEİK tarafından organize edilen DEİK Türk İran İş Konseyi kapsamında İran’a gidiyor. Orada yatırımı bulunan 100 civarında Türk işadamı ve İranlı işadamlarıyla birlikte, toplamda binin üzerinde işadamı 25 Şubat’ta gerçekleştirilecek toplantıda, karşılıklı yatırım ve iş ortamını görüşmek üzere masa başında olacak.

İran ile ilişkileri DÜNYA’ya değerlendiren DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, uluslararası ambargonun kaldırılmasıyla birlikte başta gelişmiş Batı ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkenin İran’ı özel ilgi alanına aldığını söyledi. Son 1 yıl içinde binin üzerinde resmi ve özel heyetin İran’a gittiğini dile getiren Bilgin Aygül, 80 milyonluk genç ve eğitimli nüfusa sahip ve borcu bulunmayan İran’a sadece Almanya’dan 10’un üzerinde heyetin gittiğini kaydetti.

200’ün üzerinde yatırımımız var

İran’ın en zor koşullarda bile yanında olan Türkiye’nin halen bir şey kaybetmediğinin altını çizen Aygül, “Ambargonun en ağır koşullarında, oranın en büyük yatırımlarını Türk firmaları yaptı. Bugün 200’ün üzerinde yatırım yapan Türk firmamız binin üzerinde de işadamımız çeşitli konularda aktif olarak çalışıyor. Her geçen gün bu sayı artıyor” diye konuştu.

Aynı kültüre sahip olduğumuz İran’da yüzde 30’un üzerinde Azeri nüfus bulunduğunu ve ülkenin yüzde 50’sinden fazlasının Türkçe konuştuğuna dikkat çeken Bilgin Aygül, karşılıklı olarak iş dünyasının ziyaretlerindeki artışın, resmi heyet ziyaretlerindeki yoğunlaşmanın ekonomik ilişkileri çok daha farklı noktaya taşıyacağını belirtti.

“İran’la ticarette artıya geçtik”

Dünya genelinde talep daralmasına bağlı olarak ticaret hacminde ciddi azalmanın gözlendiği 2016 yılında, Türkiye’nin İran’a yönelik ihracatının yüzde 36 arttığına dikkat çeken Bilgin Aygül, “Ticaret hacmimiz belki yine 10 milyar doların altında ama ilk kez İran ile ikili ticarette artı verdik. Bütün dünyanın dış ticaretini geliştirmeye çabaladığı bir noktada İran, birlikte çalışabileceğimiz, birbirimize muhtaç olduğumuz ekonomik yapılara sahip olduğumuz bir ülke” diye konuştu.

Türkiye ile İran’ın 3’üncü ülkelerde çok rahatlıkla iş yapabileceğini ifade eden Aygül, “Dolayısıyla DEİK olarak bu geziyi çok anlamlı buluyoruz. Türkiye’den 200 işadamı gidecek, orada yatırımı bulunun 100 civarında işadamı ve İranlıların katılımıyla yaklaşık bin kişi bir araya gelecek” dedi. 6 farklı salonda, tekstil, otomotiv, makine, petrol kimya, enerji, beyaz eşya, dayanıklı, dayanıksız tüketim malları, yapı malzemeleri, müttehitlik hizmetleri, hizmet sektörü, otel ekipmanları, turizm yatırımları ve genel ticaret olmak üzere çeşitli konularda işbirliği imkanlarının ele alınacağını vurgulayan Bilgin Aygül, ikili görüşmeler yanı sıra fabrika ziyaretlerinde de bulunacaklarını kaydetti.

Tercihli ticarette ürün sayısı 400’e yaklaştı

İki ülke arasındaki turizm ilişkisini de değerlendiren Bilgin Aygül, son iki yılda gerilese de 2017 yılında İran’dan gelecek turist sayısında önemli ölçüde artış beklediğini kaydetti. İranlı turistlerin, kültürel benzerlik yanı sıra alışveriş ve diğer tatil imkanları sebebiyle Türkiye’yi tercih ettiğini vurgulayan Aygül, buradaki işbirliğinin ticaret ve yatırıma da katkı sağlayacağına değindi. Türkiye ve İran’ın tercihli ticarette de büyük mesafe kaydettiğine değinen Aygül, tercihli ticarete konu olacak ürün sayısının 400’e çıkarılmasının planlandığını, bunun da ihracatı arttıracağını bildirdi ve ihracatın bu yıl 5 milyar dolar seviyesinden 7.5 milyar dolara çıkmasını beklediğini söyledi. Bilgin Aygül, DEİK toplantısı için kayıtların 15 Şubat’a kadar alınacağı bilgisini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir