İpek Yolu'na 'Kervan Projesi' hazırlığı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Çin ve Türkiye arasında Kervan Projesinin Türkiye ve Avrupa'ya yük taşımacılığı gerçekleştirmesinin faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik ettiği Çin gezisinin ardından yaptığı görüşmeler, Pekin'de katıldığı Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu Üst Düzeyli Diyalog Altyapı Bağlantısı Bakanlar Konferansı ve gündemdeki projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kuşak ve Yol Girişimi'nin, tarihi İpek Yolu gibi ülkeleri, ekonomileri ve insanları birbirine bağlayacağına inandıklarını belirten Bakan Arslan, Türkiye'nin de bu yolun bir parçası olarak, gelişen ekonomiler, ham madde kaynakları, enerji koridorları, ticaret merkezleri ve yoğun nüfuslu tüketici pazarlarının kesiştiği noktada yer aldığını belirtti.
Türkiye'nin Orta koridor olarak bilinen Modern İpek Yolu stratejisi ile Asya ile Avrupa arasındaki güzergahlara alternatifler getirmek için yaptıkları çalışmalara değinen Bakan Arslan, mega projelerle altyapı bağlantılarını sağlarken, intermodal ulaştırma imkanlarını iyileştirmeye ve özellikle sınır geçişlerindeki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Ulaştırma altyapısına son 14 yılda 100 milyar dolarlık yatırım yapıldığını anımsatan Bakan Arslan, yeni karayolları, demiryolları, havalimanları ve limanlar inşa ettiklerine dikkati çekti.
Transit taşımacılıkta iş birliği sağlandı
Bölge ülkeleriyle transit taşımacılığın geliştirilmesi ve fiziksel olmayan engellerin kaldırılmasına yönelik iş birliği yaptıklarını bildiren Bakan Arslan, "İpek Yolu orta koridorunda 10 araçlık bir konvoyun Türkiye'ye ve Avrupa'ya yük taşımacılığı gerçekleştirmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Bu deneme seferiyle güzergahtaki muhtemel sorunları, engelleri ve zorlukları tespit edebiliriz. Aynı zamanda karayolu güzergahının canlandırılmasına önemli bir katkı sağlamış oluruz" dedi.
"Kuşak ve Yol'un deniz ayağında Türkiye de yer almalı"
Deniz taşımacılığının da Avrasya bağlantıları için önemli bir ulaştırma modu olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, "Ege Denizi ve Karadeniz kıyısında hayata geçirmek istediğimiz yıllık 4 milyon TEU kapasiteli Çandarlı ve yıllık 25 milyon ton kapasiteli Filyos olmak üzere iki büyük hub liman projemiz mevcut. Gerek ülkemizin konumu gerekse denizcilik alanındaki yatırımlarımız ve benimsediğimiz vizyon çerçevesinde, Kuşak ve Yol'un deniz ayağında Türkiye'nin de yer alması gerektiğine ve Avrupa'ya açılma noktası teşkil edeceğine inanıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bakan Arslan, dünyanın ekonomik, bilgi ve kültürel zenginliğine katkıda bulunacak olan Modern İpek Yolu'nun hayata geçirilmesinde her türlü bölgesel ve ikili iş birliğine açık olduklarını sözlerine ekledi.