İnci, rüzgar santrallerine akü üretecek

İnci Holding’in gelecek 5 yılda 400 milyon lira yeni yatırım planı var. İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gök, “RES’lerde kullanılan akülerin üretimi İnci GS Yuasa ortaklığımızda yapılabilecek bir alan. Bir parçasının üretimi ya da akü olabilir” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İZMİR - Son bir yıl içinde 3 yabancı ortaklık gerçekleştiren İnci Holding, 400 milyon liralık yeni yatırım programı yaptı. Holdingin iki önemli gündemi var. Rüzgar santrallerine akü üretmek ve otomotiv yan sanayide global bir şirketin yerel ortağı olmak. İnci Holding’in yatırım gündemini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, “Bu kadar rüzgar enerjisi santrali kurulduğuna göre bunun bir yan sanayii de oluşacaktır. İncelediğimiz alanlardan bir tanesi bu. Herhangi bir parçasının üretimi ya da akü olabilir. RES’lerde kullanılan akülerin üretimi mevcut İnci GS Yuasa ortaklığımızda yapılabilecek bir alan” dedi. Bu yönde Ar-Ge çalışmaları olduğunu aktaran Gök, “Japonya’da GS Yuasa’nın üretimi de var. Japonya’dan getirebiliriz ya da yeterli talep olması durumunda burada da üretebiliriz” diye konuştu. Aküde büyümenin otomotiv dışındaki sektörlerden geleceğini belirten Neşe Gök, “Akü işini enerji depolama olarak düşündüğünüzde asıl büyümenin, telekom, forklift gibi otomotiv dışındaki alanlardan yani endüstriyel aküden geleceğini düşünüyoruz. Biz de holding olarak starter aküde de büyümeyi hedefl iyoruz ama bundan daha fazla büyümeyi endüstriyel aküde bekliyoruz” dedi. Gök, endüstriyel aküdeki büyümeye bağlı olarak Manisa’da mevcut fabrika binalarının yanına yeni bir bina yatırımı yapacaklarını söyledi.

‘Yeni oto yan sanayi yatırımları için flörtteyiz’ 

2015 yılının İnci Holding açısından ‘bol ortaklı’ bir yıl olduğunu anlatan Gök, “Geçen yıl kur dalgalanmalarını yönettiğimiz, bol seçimli bir yıldı. Bütçelerimizi tutturduk. Bizim için de bol ortaklı bir yıl oldu. Son 12 ayda 3 ortaklık yaptık. 2014 sonunda Japon Yusen ile İnci Lojistik’i evlendirdik. 2015’te Aten şirketimizi Avusturyalı Brantner ile evlendirdik, İnci Akü’yü GS Yuasa ile evlendirdik” diye konuştu. Mevcut şirketlerde değil fakat yeni ‘green field’ yatırımlar için ortaklık algılarının olduğunu vurgulayan Gök, “Yapacağımız yeni yatırımları global şirketlerin güvenilir yerel ortağı olarak yapalım şeklinde bir algımız var. Global bir şirketin Türkiye ayağını buraya getirelim, İzmir’de yapalım istiyoruz. Yeni otomotiv yan sanayi yatırımları için sürekli flört ettiğimiz şirketler var. Bunun yanında motor yan sanayi gibi başka yan sanayilerde de olabiliriz, ama mutlaka üretimde oluruz” diye konuştu.

‘Sürekli yatırım konuşuyoruz’

2016 yılında hali hazırda var olan 3 ortaklığa odaklanacaklarını anlatan Gök, “Dans etmeyi öğrenmek zaman alıyor. Her ortaklığımızla yatırım, nasıl büyürüz, nereye yatırım yapalım diye konuşuyoruz. Sürdürülebilir olmak için yatırım yapmanız şart. Bir sanayici, sanayici olarak kalmak istiyorsa kazandığını yatırması gerekiyor. Aksi takdirde sanayicilikte gelecek olmaz” dedi.

İnci Holding’in ilk ortağı Alman Lemmerz ile geçmişi 1992-1993’lü yıllara dayanıyor. Sonra Amerikan Hayes, Alman Lemmerz’i satın almıştı. Son olarak ise Brezilyalı Maxion, Hayers ile Lemmerz’i satın aldı. Bu satın almaların hepsi janttaydı. Gök, bu süreci şöyle anlattı, “Memnun olduğumuz bu ortaklık yapısını başka şirketlerde de yaşamayı istedik. Global bir şirketin parçası olarak otomotiv sanayinde varlık gösterebilmek çok daha avantajlı” dedi.

'Amerika'ya minibar satacağız, izinleri aldık' 

Neşe Gök’ün verdiği bilgiye göre İnci Holding, ISM Minibar şirketi ile Amerika’ya minibar satacak. ISM Minibar, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci en büyük minibar fabrikası. Arçelik ve Beko’ya üretim yapıyor. Şu anda 50 ülkeye ihracatı, yılda 80 bin adet üretim kapasitesi var. İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, “En çok Avrupa’ya ihracatımız var. Ortadoğu ve civar ülkelerin hepsine satıyoruz. Bu yıl Amerika pazarını hedefl iyoruz” dedi. Amerika’da farklı bir model kullanıldığından farklı izin prosedürleri uygulandığını anlatan Gök, “Bu izinlerin hepsini aldık. Şu anda ürünümüz Amerika pazarı standartlarına uygun. UL sertifikası da aldık. Üretimimizi Manisa’da yapıyoruz” dedi. ISM Minibar’ın ilginç bir de kuruluş hikayesi olduğunu belirten Gök, “Bu iş birinci kuşak bir girişimcilik hikayesidir. Bir gün büyük babam gelip ‘minibar fabrikası aldım’ diyor. Eskiden kurulmuş bir tesisi almaya karar veriyor ve alıyor” ifadelerini kullandı.

İnci Akademi, kurum dışında şirketlere de eğitim verir hale geldi

Cevdet İnci Vakfı’nın işletmesi olan İnci Akademi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, “Vakıf, 80’li yıllarda kuruluyor. Bugün 31 yıllık geçmişi var. İnci Akademi ise sanayi kuruluşlarına, şirketlere eğitim veriyor. Burslar veriyor. Kurum içindeki tüm eğitimlerimizi İnci Akademi düzenliyor. Diğer şirketlere de profesyonel eğitimler veriyor. Çevre şirketlerin de talepleri oluyor. Onlara da eğitimler veriyoruz” dedi.

Biz sanayiciyiz gayrımenkule girmek istemiyoruz

“Stratejimizde yapmak istediklerimiz ile birlikte yapmak istemediklerimiz de var. Holding olarak gayrimenkul girmek istemediğimiz bir alan. Biz sanayici bir kuruluşuz. Yaptığımız iyi işe odaklanıyoruz. Herkes yaptığı işi iyi yaparsa verim alır. Çizgilerimiz biliyoruz diyoruz.”

İnci Holding, 4 jant ve 2 akü fabrikası dahil tam 9 şirketi yönetiyor 

İnci Holding, bünyesinde 9 şirket faaliyet gösteriyor. Ağırlıklı otomotiv yan sanayinde yatırımları var. 2 bin 400 kişiye istihdam sağlıyor. Holding cirosunun yüzde 85’i otomotiv yan sanayiden geliyor. İSO 500’de 3 tane şirketi var. İki tanesi alüminyum jant fabrikası olmak üzere 4 tane jant fabrikası var. Bunlar: 

• Breziyalı Maxion Grubu ile ortak şirketler. Maxion İnci Jant, ağır vasıtalar için çelik jant üretiyor. Maxion Jantaş Jant binek araçlar için çelik jant üretiyor. 

• İnci GS Yuasa Akü’nün 2 tane akü fabrikası var. Bir tanesi tüm araçlar için starter akü, bir tanesi de endüstriyel akü üretiyor. 

• Avusturyalı Brantner ile ortak, ATEN Brantner atık şirketi. Sanayi atıklarının ara depolaması ve geri kazanımı hizmeti veriyor. Sanayi kuruluşlarına çevre danışmanlığı veriyor. 

• İnci Lojistik, Japon Yusen Logistics ile ortak. Havadeniz- kara taşımacılığı depolama- gümrükleme- antrepo hizmeti veriyor. Merkezi İzmir- Kemalpaşa’da ama İstanbul, Bursa’da, Manisa ve Aydın’da da ofisleri var. 

• İncitaş, İnci Holding’in İstanbul’daki distribütör şirketi. Çeşitli markaların Türkiye çapında bayileri kanalıyla distribütörlüğü yapıyor. Kendi jantlarının dağıtımını buradan yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir