İnceleme yüzde 50 ceza yüzde 100 arttı

2013 yılında incelenen mükellef sayısı önceki yıla göre yüzde 50'nin üzerinde, kesilen ceza ise yüzde 100'ün üzerinde arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın yayımladığı faaliyet raporuna göre, 2013 yılı içerisinde incelenen mükellef sayısı önceki yıla göre yüzde 50'nin üzerinde bir artışla 71 bin 352'ye ulaştı. Düzenlenen rapor sayısı 185 bine ulaşarak son iki yıla oranla dört kat artış gösterdi.

Yine rapordan elde edilen bilgilere göre, 2013 yılı içerisinde yapılan vergi incelemeleri neticesinde 53 milyar lira matrah farkı bulunması ile birlikte düzenlenen vergi incelemesi raporları neticesinde talep edilen vergi tarhiyatı yaklaşık yüzde 100 artışla 8.5 milyar liraya ulaştı. Kesilmesi istenen vergi cezasında ise toplam 19 milyar lira ile önceki yıla oranla yüzde 100'ün üzerinde bir artış yaşandı.

Aktif kadro 4 bin 509'a düştü

Rapora göre, Vergi Denetim Kurulu'nda vergi inceleme elemanları için 14 bin 247 kişilik kadro ayrıldı. Vergi Denetim Kurulu tarafından ortaya çıkan tabloyu değerlendiren EY Türkiye Vergi Bölümü Kıdemli Müdürü Onur Elele, ortaya çıkan sayının 5 bin 550'sinin dolu kadro sayısı olduğunu ve aktif işgücü sayısının ise 4 bin 509'a kadar gerilediğinin altını çizdi. 

Vergi daireleri tarafından yapılan incelemelerin raporda belirtilen tabloya dahil olmadığını söyleyen Elele, "Sadece incelenen mükellef sayısının değil, inceleme raporlarıyla tarhiyatı talep edilen tutarlarda da yüksek artış oranları olması, artan vergi incelemelerinin sonuçsuz kalmadığını gösteriyor. Yaşanan oranlar ekonomik büyüme ile ya da mükellef sayısındaki artışla izah edilemez. Oranlar, idarenin vergi incelemelerini sayısal olarak artırma yönündeki kararını yansıtıyor" dedi. 

Damga vergisi yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor

Elele, raporun vergi incelemelerinin gelecekteki seyrine ilişkin ipuçlarını da barındırdığını ifade ederek, en çok matrah farkının damga vergisinde, en çok vergi tahrifatı talebinin ise KDV için öngörüldüğünün altını çizdi. Damga vergisi tarhiyatının sadece 338 mükellefin incelenmesi neticesinde hesaplandığını belirten Elele, "Mükellef başına ortalama 200 bin liranın üzerinde vergi farkı ve 240 bin lira vergi cezası düşmesi damga vergisinin yeri geldiğinde ne derece yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini ortaya koyuyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir