İmalat PMI, nisanda 51.1’e geriledi
Türkiye imalat PMI, nisanda 51.1'e gerileyerek büyümenin hız kaybettiğine işaret etti
İSTANBUL - Türkiye imalat sektörü nisan ayında büyüme kaydetmesine rağmen PMI endeksi üretim ve yeni siparişlerdeki artış hızının zayıflamasına paralel 51.1'e gerileyerek büyümede yavaşlamanın ikinci ayda da sürdüğüne işaret etti.
Büyümedeki yavaşlama kısmen yerel seçim nedeniyle iç talebin zayıflamasından kaynaklanırken, ihracat siparişleri üç yıldan uzun sürenin en hızlı artışını kaydetti.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) mart ayındaki 51.7 seviyesinden 51.1'e gerileyerek ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Tarihsel ortalaması olan 51 seviyesine yakın düzeyde olan endeksin 50'nin üzerinde bir değer alması büyümeye işaret ediyor.
Keskin artış kaydettiği şubat ayından bu yana hız kaybeden yeni siparişler yeni siparişler 51.7'den 50.8'e gerileyerek ağustos ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Yeni siparişlerdeki artış hızının azalması yerel seçimler nedeniyle iç talebin zayıfladığına işaret ederken yeni ihracat siparişleri 53.2'den 54.9'a yükselerek Şubat 2011'den bu yana en yüksek düzeye ulaştı.
Üretim alt endeksi temmuzdan bu yana en düşük seviyede
Siparişlerdeki yavaşlama üretime de yansıdı. Üretim alt endeksi 51.8'den 50.7'ye gerileyerek geçen yıl temmuz ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Birikmiş işlerin son dört ayın üçünde azalması ise imalatçıların kapasite sıkıntısı çekmediğine işaret ediyor.
İmalat sektörü üzerindeki enflasyon baskısı önceki aya göre hafiflemesine rağmen varlığını sürdürüyor. Ocak ayında 34 ayın en sert artışını kaydeden girdi fiyatları, nisanda altı ayın en zayıf artışını kaydederken, fabrika çıkış fiyatları da yılbaşından bu yana en zayıf artışı kaydetti. Şirketler enflasyon baskılarının zayıf kurdan kaynaklandığını ifade etmeye devam ediyorlar.
“İyileşme hızı iki aydır azalıyor”
HSBC ekonomisti Melis Metiner, nisan ayı endeksini şu şekilde değerlendirdi: "İmalat sektöründe koşullar art arda dokuzuncu ayda iyileşse de iyileşme hızı iki aydır azalıyor... Güçlü ilk çeyrek rakamlarının ardından imalat sanayindeki büyüme yavaşlıyor. TL'deki değer kaybı ve sıkılaşan parasal koşullar nedeniyle iç talep büyümesindeki daralma nedeniyle beklenmedik değil. Bu sağlıklı bir durum, yavaşlayan iç talep enflasyon baskılarının azalmasına ve cari açığında daralmasına yardımcı olacak."
İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.