İlave istihdam teşviki kapsamı genişliyor

Bakan Müezzinoğlu, teşvikli olarak işe alınabilecek kişilerin sayısının artırılması yönünde düzenleme yapılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ilave istihdam teşviki programında kolaylaştırmaya gidileceğini açıkladı. Müezzinoğlu, katıldığı bir televizyon programında genelge ile teşvikli olarak işe alınabilecek kişilerin sayısının artırılması yönünde düzenleme yapacaklarını bildirdi. İlave istihdam programı, bu kapsamda istihdam edilen işçinin sosyal güvenlik ve vergi yükünde 773 TL'lik kısım indiriliyor, işçinin sadece ücreti işveren üzerinde kalıyor.

Yeni yayınlanacak genelge 1 Hazirandan geçerli olarak yürürlüğe konulacak. Böylece Haziran ve Temmuz aylarında şartları uyanlar da bu yeni kolaylaştırma şartlarını sağlıyorlarsa teşvikli olabilecek.

Yayınlanacak genelge ile 4 ana alanda düzenleme yapılacak. SGK 4-B (Eski BAĞKUR) kapsamında olanlar, tarım sigortalıları, şehir içi taşımacılık çalışanları ve ev hizmetlerinde çalışanların istihdam edilmesi halinde bu kişiler ilave istihdam teşvikinden yararlanabilecek. Daha önce bu kişilerin, işe alındığı tarihten önceki üç ay içinde işsiz olması şartı vardı. Bu şart kaldırılacak.

Mevsim bitimi, kampanya bitimi ve vize süresinin dolması nedeniyle işsiz kalanların ilave istihdam teşviki alabilmesi için, işe alındığı tarihten önceki 6 aylık dönemde işsiz olması şartı aranıyordu. İşsiz kalma süresi 3 aya düşürülecek.

2017'de faaliyete başlayan şirketlere tam teşvik

Yeni genelgeyle 2017 içinde faaliyete geçen işyerlerinin alacağı her sigortalıya teşvik verilecek. Ayrıca, 2016 Aralık ayında hiç işçisi olmayan, aylık sigorta prim bildirgesinde hiç işçi beyan etmeyen işyerleri, alacakları her bir işi için teşvikten yararlanabilecek. 2017 içinde daha önce faaliyete başlayan şirketlere yönelik geriye dönük bir uygulama yapılmayacak. 1 Haziran'dan sonra işe alınanlar için bu şart yürürlüğe girmiş sayılacak.

Eylem planı

Bakan Müezzinoğlu, programda üç yıllık eylem planı hazırladıklarını ve bu eylem planı içinde gençlerin girişimciliğe özendirilmesine yönelik eylemlerin de yer aldığını vurguladı. Bakan Müezzinoğlu, esnek çalışma modellerinin gerekli olduğunu ve mevcut teknolojik gelişmeler çerçevesinde uzaktan çalışma gibi yeni unsurların kapsanması gerektiğini belirtti.

Kıdem tazminatı yeniden

Öte yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kıdem tazminatı konusunda yeniden bir girişim başlattı. Daha önce işveren kanadının da kıdem tazminatı düzenlemelerine olumsuz görüş bildirmesi üzerine çalışmaların durdurulabileceği açıklanmıştı. Önceki gün televizyon kanallarına yönelik bir toplantı düzenleyen Mehmet Müezzinoğlu, sosyal taraflara 13 Temmuz'a kadar kendi çözüm önerilerini içeren yazılı metinleri Bakanlığa ulaştırmaları yönünde bir davet gönderdiklerini açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, bu metinler üzerinden kendilerinin de bir çalışma yapıp hükümet düzeyinde bir tavır belirleyeceklerini vurguladı. Müezzinoğlu, daha önce birkaç kez tekrarladığı "yüzde 70'in üzerinde bir uzlaşma sağlarsak ilerleyeceğiz" sözünü tekrarladı.