IKBY'deki yabancı işçi sayısında düşüş yaşanıyor

IKBY İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Musa, bölgede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yabancı işçi sayısının her geçen gün azaldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yaklaşık 4 yıldır devam eden ekonomik kriz nedeniyle yabancı işçi sayısı her geçen gün azalıyor.

IKBY İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Nezmi Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DEAŞ'la savaş ve farklı sebeplerden dolayı meydana gelen ekonomik kriz nedeniyle bölgeye gelen yabancı işçi sayısı azalıyor. Buna karşılık ülkelerine dönen işçilerin sayısı da artıyor." ifadelerini kullandı.

Musa, bölgedeki yabancı işçilerin durumuna ilişkin şunları söyledi:

"İşçilerin ülkelerine hızlı bir geri dönüşü söz konusu. Uzun yıllardır bölgede çalışan işçilerin sözleşmeleri yenilenmiyor çünkü ekonomik kriz var. Birçok proje durmuş vaziyette. Bu yüzden günde 40 ila 50 işçi ülkesine dönüyor."

IKBY İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Musa, bölgedeki iki havalimanının kapatılmasının da işçi sayısının azalmasında etkili olduğunu ifade etti.

Musa, kriz nedeniyle işsizlik oranının yüzde 14'ün üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.

IKBY'deki ekonomik kriz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 2014 yılından beri ekonomik ve mali kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre Erbil yönetimi, Irak'ta elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip. Ancak Nuri el-Maliki, başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Kürtlerin bütçeden alacakları payı 2014'te kesmişti. Daha sonra Haydar İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı. Fakat Bağdat şimdi de bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının çok cüzi bir kısmını gönderiyor.