İhtisas teknoparkları geliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 5 alanda açacağı teknoparklarla adından daha çok söz ettirmeye hazırlanıyor. Ekosistem açısından İstanbul’un finans merkezi olan Büyükdere’de faaliyet gösterecek teknoparklar, pek çok alanda cazibe merkezi olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELİH KOCAGİL 

İSTANBUL - 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefleyen Türkiye’nin bu rakama ulaşması için katma değeri yüksek ürünler üretmek zorunda olduğu bilinen bir gerçek...Şimdiye kadar beraber çalışma fikrine pek sıcak bakmayan sanayici ve üniversitelere artık daha çok iş düşüyor. İTÜ Rektörü Mehmet Karaca bu yolda atılması gereken adımların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekerek bir çağrıda bulunuyor. 

Karaca, “Proje bazlı çalışmalar yapılmalı. Anlayış problemi var fikri mülkiyet çok ucuz Türkiye’de. Dünyada öyle değil. Sanayici bir fikre para harcamaya pek sıcak bakmıyor. Diğer taraftan üniversiteler ise bir ürünü ithal etmenin sanayiciye daha kolay geldiğini düşünüyor”dedi. Toplum olarak 2023’e hazırlandığımızı belirten Karaca,”Orada sanki üniversiteler unutulmuş gibi. İşin acı tarafı biz üniversitenin evrimlerini doğru yaşamadık. Üniversitelerin toplumu yönlendiren, ekonomik değerler sunan tarafı eksik kaldı. Şimdi ise o açığı kapatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Ayağımızda da bir sürü mevzuat prangaları var” diyen Mehmet Karaca, “Üniversiteler şirket kuramıyorlar. Şirket kurup ihaleye giremiyorlar. Öğretim üyelerini cezbetmek oldukça zor. Kendi ürettiklerini pazarlayıp para kazanabilecekleri ortam yok. ABD ve kıta Avrupa’sında ise durum tam tersi” diye konuştu. 

Teknoparkların üniversiteler ile entegrasyonunun kopuk olduğunu vurgulayan Karaca,” Hocalar, teknoparklarda şirket kurabiliyorlar ancak yeterli değil. İTÜ teknoparkta toplam şirket sayısı 150’ye yaklaştı. bu rakamın yüzde 20’si öğrenci firması” dedi. 5 tane etkin alanda teknopark çalışmalarına hız verdiklerini aktaran Karaca şu ifadeleri kullandı: ”Enerji birinci hedefimiz. Teknokentlerde de tematik teknokentlere yöneliyoruz. Enerji teknokentini açağız.Yılda yaklaşık 30 bin öğrenci alacağız. Enerjiyle ilgili tüm firmalar burada yer alacak. İkincisi ise deniz teknokenti kuracağız. Tuzla’da yer alacak deniz mimarisi, gemi teknolojileri olacak. Malzeme teknokenti kuracağız. Havacılıkla ilgili teknokent çalışmamız var. Havacılık sektöründe operasyonlar nasıl yönetilir? 40’a yakın öğrenciyi sektör için yetiştiriyoruz. Çevre ve Doğa bilimleri ile teknokent hedefimiz var. TPAO’yu getirmeye çalışıyoruz.” 

Üniversitelerin tek başına ürün geliştirmesinin çok zor olduğunu ifade eden Karaca,”Mutlaka sanayicilerin Türkiye’deki birikimlerden faydalanması lazım" dedi. 

“Öğrenciye şirket kurma önceliği veriyoruz” 

“İlk 500’den bizim üniversitemize giren öğrenciye şirket kurma önceliği veriyoruz” diyen Karaca şu ifadeleri kullandı:” Belirli bir aşamayı geçtikten sonra başlangıç parası veriyoruz. Bizde ön kuluçka ve normal kuluçka var. 45’e yakın öğrenci firması var. Verimliliklerini test ediyoruz. Üniversitemiz altyapı olarak çok uygun. Bizim bulunduğumuz Büyükdere Caddesi finans merkezi, bu yüzden buradaki şirketler çok şanslı. Burada metrekare fiyatları 10 bin dolara yaklaşmış durumda Denizbank gelmek istiyor. Sestek,Vodafone, SonyEriccson gibi firmalar yazılımlarını burada yapıyor.” 

Karaca, ayrıca öğrenci olmadan üniversitenin olamayacağını vurgulayarak, öğrenci kulüplerine ağırlık vereceklerini de bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir