İhracatçı şehirlerin oda başkanına yeşil pasaport
Milletvekilleri, ihracatçıya verilecek yeşil pasaport düzenlemesinde kapsamın genişletilerek avukatlara, doktorlara, oda başkanlarına, vakıf üniversitelerindeki akademisyenlere ve mali müşavirlere de yeşil pasaport verilmesini istediler.
Canan SAKARYA - ANKARA
Milletvekilleri, ihracatçıya verilecek yeşil pasaport düzenlemesinde kapsamın genişletilerek, avukatlara, doktorlara, oda başkanlarına, vakıf üniversitelerindeki akademisyenlere, mali müşavirlere de yeşil pasaport verilmesini istediler. Halen 1 milyon 600 bin kişinin yeşil pasaportu bulunuyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Benim şahsi görüşüm, memurlara dereceye bağlı olarak yeşil pasaport verilmesi konusunu yeniden bir değerlendirme yapmak lazım” dedi.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısıyla Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre 2 yıl süreyle yeşil pasaport verilmesi öngörülüyor. Söz konusu maddenin Meclis Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet milletvekillerinden kapsamın genişletilerek bazı meslek grupları için de yeşil pasaport verilmesi istendi. AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Türkiye’de verilen mahkeme kararlarının uluslararası mahkemelerde de takibinin söz konusu olduğunu belirterek, avukatların yurtdışındaki hukuk faaliyetlerini icra etmeleri noktasında çok ciddi sorunlar yaşadıklarını söyledi. Cora, “İhracatçılarla alakalı getirilen düzenlemeyle yaklaşık 600 bin kişi bu maddeden yararlanmış olacak. Yargı görevlisi ibaresini kullandığımız zaman da bu maddeden yaklaşık 50 bin civarında avukatın yararlanması ve avukatların da yurt dışındaki mahkemelerde ve hukuk alanındaki çalışmalara erişiminde büyük kolaylıklar sağlayacak” dedi.
“Oda başkanlarına verilsin”
AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, “İhracatçılar dışında, ihracatçı şehirlerin temsilcilerinin de oda başkanlarının da sanayi odası, ticaret odası başkanları gibi kriterleri doğru belirlenmiş kişilerin de bundan istifade etmesi şart. Eğer biz bunu çıkarıyorsak doğru kriterlerle doğru şeyler yapmamız lazım. Gaziantep örneğini verirsem, Türkiye’de ihracatta 5’inci sırada yer alan; 6.5-7 milyar dolar ihracat yapan bir şehrin sanayi odası başkanı, ticaret odası başkanı herhangi bir şekilde yurtdışı seyahatlerinde, uluslararası ilişkilerde bundan istifade edebilmeli” dedi.
Vakıf üniversitelerindeki öğretim üyeleri hususi pasaport alamıyor
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekarloğlu da devlet üniversitelerindeki öğretim üyeleri, araştırmacılar, akademisyenlerin memuriyet derecesine göre yeşil pasaport aldıklarını ve yurtdışındaki kongreleri rahatlıkla takip ettiklerini belirterek, “Aynı işi yapan vakıf üniversitelerinin öğretim üyelerinin hususi pasaport hakları yok. Bu da çok büyük bir haksızlığa sebebiyet veriyor. Onlar da bilimsel çalışmalarda bulunuyor. Ar-Ge yapıyor ve eğer yatırım ortamını iyileştirmek istiyorsak vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim üyelerinin de bu kapsama alınması gerekir” diye konuştu.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da yeşil pasaport kapsama, yeminli mali müşavirleri, serbest muhasebecilerinde dahil edilmesini istedi.
Ağbal: Yeşil pasaport verilmesi kuralları yeni baştan belirlenmeli
Milletvekillerinin talep ve eleştirileri üzerine Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Maksadı aşan bir genişleme yapacak olursak yeşil pasaportla ilgili yurtdışındaki algıyı yanlış bir noktaya getiririz” dedi.
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’ın “Birçok memur yeşil pasaportu fantezi bir şekilde alıyor. Bunların tamamının yurtdışına çıkabilecek maddi güçleri de yok, çıkmıyorlar da. Biz de zamanında eşimden dolayı aldık, yıllarca durdu çekmecede” sözleri üzerine Ağbal, “Benim şahsi görüşüm, memurlara dereceye bağlı olarak yeşil pasaport verilmesi konusunu yeniden bir değerlendirme yapmak lazım” diye konuştu.
Ağbal, “ Bu kadar yaygın bir şekilde, sadece memuriyet derecesine bağlı bir pasaport verilmesi toplumun genelinde de aslında olumsuz bir yaklaşıma da neden oluyor. Yeşil pasaportun verilmesine ilişkin genel kuralları İçişleri Bakanlığı bana göre yeni baştan belirlemeli. Memurlar bakımından ayrıcalık oluşturacak böyle bir uygulamaya da bence meydan verilmemesi lazım” görüşünü dile getirdi.
1 milyon 600 bin kişiye yeşil pasaport var
İçişleri Bakanlığı Pasaport ve Güvenlik Belge Daire Başkanı Celalettin Altın, aktif olarak 1 milyon 600 bin kişinin hususi damgalı pasaport kullandığını belirterek, “Bunu genişletirsek AB veya diğer ülkeler bunlara vize uygulamasını başlatabilirler. Üstelik, bütün birimlerin, kurumların hatta Noterler Birliği’nin, Tabipler Birliği’nin çok ciddi talepleri var. Bir de hususi damgalı pasaportlardan sadece defter bedeli ücreti alınıyor, diğer harçlar da alınmıyor çok ciddi de kayıp var ” dedi.
Vergi incelemelerinde mükellefe online takip imkanı
Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA’ya yaptığı açıklamada da mükellefl erin haklarını korumaya ve vergi bilincinin artırılmasına büyük önem verdiklerini, diğer taraftan Maliye Bakanlığını daha şeff af hale getirmek için birçok adım attıklarını söyledi. Bakanlığı şeff afl aştırma kapsamında yapılan çalışmalara bir yenisini eklediklerini anlatan Ağbal, kamuoyunda vergi incelemesinin genelde ‘korkutucu’ olarak algılandığını ifade etti. Ancak söz konusu işlemin her aşamasında mükellefin birçok hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın çoğu, bu haklarından habersiz. Böyle olunca da vergi incelemesi kortucu gelebilir. Oysa, her zaman söylediğim gibi inceleme mükellefi bezdiren bir hal almamalı. İdare olarak herhangi bir alacağın kaybına asla izin vermeyiz ama bunu yaparken, mükellefimizin hakkını, hukukunu da korumalıyız. Bunu sağlamak için şimdi yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda ‘mükellef portal’ uygulamasını Vergi Denetim Kurulunun internet sayfası olan ‘www.vdk. gov.tr’de kullanıma açıyoruz.”