İhracata 48 milyar dolarlık 'hizmet'
Hizmet sektörü 48 milyar dolarlık katkısıyla TİM’e akredite oluyor
SERCAN AKINCI
İSTANBUL - Türkiye’nin 2023 yılı hedefl eri kapsamında 500 milyar dolarlık ihracat için hizmet sektörü de farklı bölüm olarak yer alacak. Havayolu şirketleri, gayrimenkul şirketleri, üniversiteler, oteller, restoranlar gibi kurumların yaptığı ihracat bundan sonra şirketler ihracatçı birliğine akredite oldukça Türkiye İhracatçıları Birliği’nin (TİM) açıkladığı ihracat rakamlarında yer alacak. Bu konuda 9 Aralık 2013 tarihi itibariyle hizmet ihracatını da içine alan Elektrik-Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’ne (TET) yetki verildi. Hizmet ihracatının toplam büyüklüğünün ne kadar olduğunun tam olarak bilinmemesine rağmen geçtiğimiz yıl Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan bir açıklamasında 2013 yılı itibariyle 48 milyar dolarlık bir hizmet ihracatı olduğunu ifade etmişti. Buna karşın rakamların tam olarak belirlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Hizmet sektörü 48 milyar dolarlık katkısıyla TİM’e akredite oluyor.
Yıllardır seyahat acentelerinin faaliyetlerinin ihracat sayılması gerektiğini söylediklerini ifade eden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, seyahat acentelerinin getirdiği dövizin yerinde doğrudan ihracat olduğunu kaydetti.
Türkiye’de restoranlarda verilen yemeklerin de ihracat olduğunu söyleyen Gürcün, “Sektörün ihracatçı olarak kabul edilmesiyle, ihracatçıların yararlandığı birtakım teşviklerden yararlanabilirsek yapacağımız tanıtım faaliyetleriyle daha çok turist getirebiliriz. 50 milyon turist hedefini çok daha önce aşacağız. Ama ihracatçı olup teşviklerden yararlanırsak 2023 yılında hedefin çok daha üstünde turist getirebiliriz” dedi.
İlk adım THY’den geldi
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de gayrimenkul sektörünün ihracatçı sayılmasının çok yerinde bir karar olacağını ifade ederek, “Mütekabiliyet Yasası’ndan sonra çok ciddi bir yabancıya satış bekliyorduk ama olmadı. Şimdi sektörün ihracatçı olarak sayılması durumunda beklenen sıçrama gerçekleşir. Bu sektöre ihracatçı gözüyle bakılırsa her şey daha farklı olur. Sektör uluslararası piyasalarda rol alıyor diye düşünülürse yabancıya direk satışlar daha fazla olur” diye konuştu.
İhracat rakamlarında ilk dopingi yaratacak kurum ise Türk Hava Yolları (THY) olacak. Geçtiğimiz günlerde ihracatçı birliğine akredite olan THY’nin yapmış olduğu ihracatın haziran ayı itibariyle TİM’in açıkladığı rakamlara yansıması bekleniyor.
Üye başına 100 lira yıllık aidat
Çalışmaların tamamlanma süreci gelecek hafta gerçekleşecek olan TET Genel Kurulu’nda yapılacak başkanlık seçiminden sonraya bırakıldı. TET’in mevcut başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun şu anda tek aday olarak göründüğü seçimlerin ardından yönetime hizmet sektöründe yer alan birkaç ismin yer alabileceği belirtiliyor.
Hizmet sektörü temsilcilerinin ihracatçı birliğine kayıt süreci ile ilgili detaylar üzerinde çalışılırken, henüz akredite olmanın zorunluluk mu yoksa gönüllülük esasına göre mi yapılacağı netlik kazanmış değil. Hizmet sektörü temsilcilerinin ihracatçı birliğine üye olması aşamasında diğer firmalara uygulandığı gibi ilk üyelikte 100 lira giriş 100 lira da yıllık üyelik ücreti tahsil ediliyor.
Bundan sonra da her yıl için 100 liralık üyelik ücreti alınmaya devam edilecek. Buna karşın firmalardan kesilen 10 binde 5’lik nispi aidat kesintisi hizmet sektörü için geçerli olmayacak.
İhracatın liderlik koltuğunu devralabilir
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı rakamlara göre Türkiye’nin 2013 yılı toplam ihracatı 151 milyar 707 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl hizmet ihracatının tamamının rakamlara yansıması halinde artış olmasa da Türkiye’nin ihracatı 200 milyar dolar sınırına gelecek. Sektörel olarak incelendiğinde ise geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en çok ihracat yapan sektörü 21 milyar 305 milyon dolarlık ihracat ile otomotiv olmuştu. Hizmet sektörü belirtildiği gibi 48 milyar dolarlık ihracat rakamını TİM’e yansıtması halinde Türkiye’nin ihracatta lider sektörü haline gelecek.