İhracata 100 milyon euro navlun desteği
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, TIR'lara verilen gümrüksüz motorin miktarının 900 litreye çıkarılacak olmasının ihracata yaklaşık 100 milyon euro navlun desteği sağlayacağını söyledi.
Aysel YÜCEL
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Gümrük Bakanı Bülent Tüfekci'nin gümrük kapılarında Türk ihracat mallarını taşıyan TIR'lara verilen gümrüksüz motorin miktarının 550 litreden 900 litreye çıkarılacağı yönündeki açıklamasını değerlendirerek, “Bu değişiklikle devletin kasasından para çıkmadan ihracatımıza yaklaşık 100 milyon euro ilave navlun desteği sağlanmış olacak” dedi.
Avrupa taşımalarında yüzde 10 avantaj
UND Genel Kurulu geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da yapılmıştı. Toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sektöre müjdeli bir haber vererek Türk ihraç ürünü taşıyan TIR'lara verilen gümrüksüz motorin miktarının 550 litreden 900 litreye çıkarılacağını duyurmuştu. Tüfenkci ayrıca, uygulamanın Habur, Sarp gibi tüm gümrük kapılarına yaygınlaştırılacağı müjdesini de vermişti. Verilen bu desteğin ihracata önemli katkılar sağlayacağını belirten UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Değişiklik ile hazineden tek kuruş çıkmadan hatta devletimize de ilave vergi kazandırarak ihracatımıza yaklaşık 100 milyon euro ilave navlun desteği sağlanmış olacak. Günümüzde taşıma hızı ve maliyet ihracat için çok önemli iki faktör haline geldi. Gümrük Bakanımız, genel kurulumuzda yaptığı toplantıda bir yandan gümrüklerden geçişi hızlandırma çalışmalarından bahsederken diğer yandan da her sefer için 250-300 euro avantaj sağlayacak bir müjde vermiştir. Bu rakam, Orta Avrupa taşımalarında yüzde 10 bir avantaj anlamına geliyor” diye konuştu.
Satış iki katına çıkacak
Yeni sınır kapılarının eklenmesiyle satışın iki katına çıkacağının altını çizen Fatih Şener, şu açıklamayı yaptı: “Türkiye motorini Rusya, Hindistan gibi ülkelerden ithal edip antrepoda geçici depolayıp üzerine karını ekleyerek bu noktada satıyor. Gümrükte işlemlerini bitirmiş olan araçlara sadece çıkışta son noktada 550 litre vergisiz yakıt verilmesi ile her yıl Türk taşımacılar tarafından yurtdışına ödenecek olan yaklaşık 200 milyon euro ülkemizde kalıyor. Yine ülkemiz ihraç ürününü taşıyan yabancı araçlar da yurt dışına çıkmadan buradan yakıt alarak yaklaşık 65 milyon euro döviz bırakıyor. Artış ile birlikte mevcut kapılarda 160 milyon euro daha fazla satış yapılacak.”
Vergi ve istihdam katlanacak
Bu noktalarda satış yapan kurumların her yıl yaklaşık 15 milyon TL kurumlar vergisi ödediğini hatırlatan Şener, bu rakamın da iki katına çıkacağını söyledi. Şener, “Şu anda yaklaşık 200 kişinin çalıştığı bu istasyonlarda çalışan sayısı da iki katına çıkacak ilave gelir vergisi katkıları da artacak. Bu kararın alınmasında katkısı olan Gümrük ve Ticaret Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız ve Ekonomi Bakanımız başta olmak üzere tüm bakanlarımıza ve Başbakanımıza teşekkür ederiz” dedi.
“İhracat rakamına 500 milyon euro eklenmeli”
Bakanlık tarafından mazotta yapılan bu artış sayesinde en az 500 milyon euroluk motorin ihracatı yapılmış olacağına dikkat çeken Fatih Şener, şunları kaydetti: “İthal edilen motorin dış ödemeler dengesi açısından ithalat olarak görünüyor olmasına rağmen bu ürünün ülkemizde kullanılmayıp üzerine kar eklenerek yurt dışına satılmasının ihracata yansımaması eksiklik. Bu satışın havalimanında ‘free shop’ta yurt dışına çıkanlara yapılan satıştan farkı yoktur ve ihracattır. Ekonomi Bakanlığı yetkililerine bu noktada yapılan satışın ihracat olarak dikkate alınması gerektiğini anlattık. Bu uyarımızın dikkate alınmasını ve her yıl ihracat rakamına 500 milyon euro eklenmesini bekliyoruz.”