Hububat boy atmadı, saman zamlandı
Ülke genelinde hububatta rekoltenin iyi olmasına rağmen üretimi az olan samanın fiyatı artış gösterdi.
BALIKESİR - Ülke genelinde hububatta rekoltenin iyi olmasına rağmen üretimi az olan samanın fiyatı artış gösterdi. "Güney Marmara'nın buğday ambarı" olarak nitelendirilen Bandırma'nın Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, bölgelerindeki buğday başta olmak üzere genel olarak hububat rekoltesinin yüksek olduğunu söyledi.
Ürünün iyi verim yaptığını ifade eden Dönmez, buna karşın sapların boy yapmaması nedeniyle saman üretiminin geçen yılın çok altında kaldığını bildirdi.
Bu durumun, arz-talep dengesini bozduğunu dile getiren Dönmez, "Samanın balyası 7 liraya kadar çıktı. Birçok yerde saman adeta yok satıyor. Geçen yıl balyası 3-4 lira arasında satılırken, bugün tarlada alıcı buluyor" dedi.
Saman buğdayla yarışıyor
Konya'nın Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner ise saman fiyatlarında, geçen yıla göre yüzde 100'e varan artışlar olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Gerek saman gerekse arpa, fiğ ve mısır yemlerinde fiyat artışları var. Arpa fiyatları bile geçen yıla göre yüzde 50 arttı ve kilosu 62 kuruşu gördü. Buğday 60-72 lira arasında alıcı buluyor. Samanın kilosu ise 40-50 kuruş arasında seyrediyor. Bu yıl kuru alanlarda, geçen yıla göre yüzde 40 civarında ürün kaybına yol açacak kuraklık söz konusu. Uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 15'e varan rekolte kaybı var. Bu durum, saman verimini de etkileyince haliyle fiyatlar arttı."
Şanlıurfa'da saman üretimi yüksek ama fiyatlar durmuyor
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de geçen yıllarda düşük fiyatı nedeniyle çiftçilerin tarlasında yaktığı samanın bu yıl adeta yok sattığı söyledi.
Özellikle son birkaç yıldır hayvancılığın gelişmesi ve talebin yükselmesiyle saman fiyatlarının arttığını vurgulayan Öztürkmen, şöyle konuştu: "Bahar yağışlarının iyi olmasından dolayı Şanlıurfa civarında verimimiz arttı. Resmi rakamlara göre, buğday samanı, geçen yıl kuru alanlarda dekara 140 kilogram, suluda 280 kilogram alındı. Bu yıl ise kuruda 250 kilogram, suluda 350 kilograma çıktı. Verimin yüksek olmasına rağmen geçen yıl 15 kuruşa satılan buğday samanı, bu yıl 35 kuruş, iyisi ise 38 kuruşa kadar çıktı. Arpa samanında ise kuru alanlardaki verim, dekar başına 245 kilogramdan 350 kilograma yükseldi. Fiyatı da 14-15 kuruş aralığından 34-35 kuruş aralığına çıktı."
Öztürkmen, süt fiyatı aynı kalırken samanın arttığını dile getirerek, hayvancılığın aynı şekilde gelişmesi ve devam etmesi isteniyorsa, üreticinin yem konusunda desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Edirne'de de fiyatlar 40 kuruşa dayandı
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise bu yıl sapların istenen boyu yapamaması nedeniyle saman üretiminin azaldığını belirterek, hayvancılıkla uğraşanların ihtiyacı olan samanını tamamlayamadığını bildirdi. Her ne kadar ucuz olsa da saman bulunamayınca fiyatların yükselişe geçtiğini ifade eden Yorulmaz, "Fiyatlar 40 kuruşa dayandı. Fırsatı değerlendirenleri kınıyorum. Bu ülkede çiftçilerin birbirine yardımcı olması lazım. Vicdanlı davranılmasını istiyorum. Geçen yıl bağlama giderine verilen fiyatların bu şekilde yükselmesi yanlıştır" diye konuştu.