Hızlı tüketim harcamaları arttı
Geçen yıl Türkiye’de hanelerde hızlı tüketim alışverişi yapanların yüzde 74’ünü kadınlar oluşturdu.
GfK'nın araştırmasına göre, Türkiye'de geçen yıl hızlı tüketim harcamaları bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,1 artış kaydetti.
Araştırma kuruluşu GfK, 2015 hızlı tüketim harcamaları sonuçlarını açıkladı.
Buna göre hızlı tüketim harcamaları geçen yıl aralık ayında, bir önceki aya göre yüzde 2,8 artarken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,5 düşüş gösterdi.
Söz konusu harcamalar geçen yıl, 2014'e oranla da yüzde 5,1 arttı.
Hızlı tüketim alışverişi yapanların yüzde 74'ü kadın
Geçen yıl Türkiye’de hanelerde hızlı tüketim alışverişi yapanların yüzde 74’ünü kadınlar oluşturdu. Alışverişe çıkanların ortalama haftanın 5 gününde, yıl boyunca 19 farklı marketten alışveriş yaptıkları tespit edildi. Bu kişilerin sepetlerine yaklaşık 3 ürün aldığı ve her seferinde ortalama 20 lira harcayarak hızlı tüketim alışverişi yaptığı belirlendi.
Hızlı tüketim harcamalarının yüzde 34'ü Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti. Harcama artışının en yüksek olduğu bölgeler ise yüzde 12 ile Karadeniz ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri oldu.
İndirim marketleri büyüdü
Araştırmaya göre, en çok büyüyen market tipi, yüzde 25 ile indirim marketleri olurken, bakkal ve mahalle marketlerinden yapılan harcamalar yüzde 15 azaldı.
Hızlı tüketim harcamalarında en yüksek ciro payını 35-44 yaş aralığında alışveriş sorumlularının olduğu haneler alırken, çocuklu haneler toplam harcamaların yaklaşık yüzde 55’ini gerçekleştirdi.
GfK Tüketici Paneli kapsamında barkod okuyucu cihazlar ile Türkiye’de 10 bin hanenin hızlı tüketim alışverişleri düzenli olarak kayıt altına alınıyor.