Hindistan’a mobilya ihracatı 3 yılda 3 kattan fazla arttı
Türkiye’nin mobilya ihracatının yüzde 20’sini gerçekleştiren İnegöllü mobilyacılar, iç pazardaki daralmayı ihraç pazarlarında aşmaya çalışıyor. Son 3 yıldır Hindistan pazarına yoğunlaşan mobilyacılar, buraya yaptıkları ihracatı 3 yılda 2.9 milyon dolardan 9.5 milyon dolara çıkarmayı başardı.
Esra ÖZARFAT
BURSA - İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Okan Güler, 1.3 milyarlık nüfusa sahip Hindistan’ın Türk mobilya sektörü için önemli bir Pazar olduğuna vurgu yaptı. Çin ve İtalyan firmaların hakimiyetinde olan pazardan Türk mobilyacıları olarak pay almak için harekete geçtiklerini hatırlatan Güler, İMOS olarak Hindistan’da fuarlar düzenlediklerini kaydetti. Okan Güler, “Hindistan pazarında ihracat rakamımız 2016’da 2.9 milyon dolardı. 2017’de 35 firmamız ile fuar organizasyonu yaptık. Ardından ihracat rakamı 5.8 milyon dolara çıktı. 2018’de ise ikinci fuarımızı yaptık ve Hindistan’a Türkiye ev mobilyası ihracatı 9.5 milyon dolara ulaştı. Bu yılsonunda ise hedefimiz 15 milyon dolar. Biz hedef pazarlarda çalışmaya devam ettiğimiz müddetçe ihracatımız artacak” dedi. Hindistan pazarında Türk mobilyasının kalite ve fiyat avantajıyla öne çıktığına işaret eden İMOS Başkanı Güler, Hindistan’da fiyat avantajıyla İtalya ile kalitede de Çin mobilyasıyla rekabet ettiklerini aktardı. Bu yıl da kasım ayında üçüncü fuarlarını yapacaklarını duyuran Güler, devletten özellikle navlun konusunda destek istediklerini ifade etti. Okan Güler, fuarların ardından dış ticaret ekiplerinin Hindistan’da kalmaya devam ettiğini ve firma ziyaretleri ve Pazar araştırmalarıyla pazara nüfuz ettiklerini vurguladı.
Mobilyacı 2019’da ihracata ağırlık verecek
İMOS Başkanı Güler, mobilyacıların rotasındaki diğer pazarlar ile ilgili de bilgi verdi. Güler, “Güney Afrika ve Güney Kore’de yapılan B2B’ler sonuç veriyor. Alım heyetleri getiriyoruz ve B2B’ler yapıyoruz. Geçen yıl Güney Kore’de ilk fuar katılımımızı yaptık. Bu yıl ikinci kez gideceğiz. Japonya ve Güney Kore katma değerli pazarlar. Bizim için iyi bir pazar olan Rusya pazarıyla ilgili de STA’lara ihtiyacımız var. Rusya’da mobilya vergileri çok yüksek. Karşılıklı STA olursa satılan mobilya karşılığında mobilya hammaddesinde kullanılan ağacı temin edebiliriz. Bu da maliyetlerimize olumlu yansır. Amerika’da bazı firmalarımız depo açtı. İhracat devam ediyor. Çok hızlı olmasa da emin adımlarla ilerleyen bir ticaret yapımız var. 2019’da mobilyacı ihracata ağırlık verecek. İhraç edilen her ürün ülkemizin cari açığını kapatmaya katkı sağlıyor. Mobilya sektörü ve İnegöl olarak bu konuda örnek bir ilçe ve sektörüz.”
“Mobilyada indirim hammaddeyi de kapsamalı”
Okan Güler, mobilyacılar olarak devletten taleplerini de açıkladı. Güler, devlet desteklerinin bölgesel değil, sektörel verilmesini istediklerini aktardı. Yüzde 8 KDV indiriminin kalıcı hale gelmesini de talep ettiklerini dile getiren Okan Güler, indirimin hammaddeyi de kapsaması gerektiğini söyledi. Okan Güler şunları söyledi; “Bozulan işçi işveren barışı var. Kıdem tazminatlarının bir fonda değerlendirilmesi çok önemli bizim için. Emek yoğun bir sektörüz. Türkiye’nin her noktasında mobilya üretiliyor. Mobilyacının bu anlamda desteklenmesi gerekiyor. Bu sağlanırsa sektöre doping olur. Bunu da bölgesel değil tüm mobilya üreticileri için istiyoruz.”
Hindistan’a mobilya ihracatı:
2016 2.9 milyon $
2017 5.8 milyon $
2018 9.5 milyon $
2019 (Hedef) 15 milyon $