Hazır Beton Endeksi yükseldi

THBB'nin yayımladığı verilere göre, Hazır Beton Endeksi mart ayında yüzde 0.2 artarak 100,56 seviyesine yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği 'Hazır Beton Endeksi 2017 Mart Ayı Raporu'nu açıkladı.

Rapora göre, Hazır Beton Güven Endeksi hariç diğer endekslerin eşik değerinin üzerine çıkması, hazır beton ve inşaat sektörlerindeki hareketlenmenin en net göstergesi oldu. Mart ayında yüzde 0,1 artan Hazır Beton Güven Endeksi'nin değeri, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin oldukça sınırlı olduğunu gösterdi. Ankete katılanların yüzde 74'ü yeni yatırım yapmayı düşünmediğini belirtirken, yeni bir istihdamı düşünenlerin oranı yüzde 18'de kaldı. İstihdamda azalma yaşanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 11'de kaldı.

Sektörde ivme yeterli değil

Hazır Beton Faaliyet Endeksi'nin eşik değerin hemen üzerinde olması, sektördeki ivmenin yeterli olmadığını ortaya koydu. Hazır Beton Faaliyet Endeksi'nin, son 3 aydır toparlanma göstermesi de sektörün beklentisinin halen yüksek olduğunu gösteriyor. Faaliyet Endeksi'ndeki yüzde 0,5 artış, mart ayında inşaat faaliyetlerinde ve hazır beton üretimindeki sınırlı da olsa yukarı yönlü harekete işaret etti.

Önümüzdeki dönem iyimser beklenti var

Önümüzdeki dönem gidişatını göstermesi açısından büyük önem taşıyan Beklenti Endeksi bir önceki ayla aynı düzeyde kaldı. Anket katılımcılarının yüzde 58'inin önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünmesi, yüzde 8'inin ise azalacağını belirtmesi sektörün önümüzdeki döneme ilişkin iyimser beklentilere sahip olduğunu gösterdi.

Böylece, bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi bu gelişmelerden olumlu yönde etkilendi. Hazır Beton Endeksi 100,38 seviyesinden 100,56'ya çıkarak mart ayını yüzde 0,2 artışla kapattı.

Sektörün beklentisi yüksek

Açıklamada görüşlerine yer verilen THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, son 3 aydır toparlanma gösteren Hazır Beton Faaliyet Endeksi'nin eşik değerin üstüne çıkmasının önemli olduğunu ve sektörün beklentisinin halen yüksek olduğunu ifade etti.

Işık ayrıca, Hazır Beton Güven Endeksi hariç diğer endekslerin eşik değerinin üzerine çıkmasının, hazır beton ve inşaat sektörlerindeki hareketlenmenin de en net göstergesi olduğunu aktardı.

Mart ayında tahsilat sürecinde bozulma yaşandığını dile getirenlerin oranının yüzde 40 olduğuna işaret eden Işık, son iki aydır bu oranın yüzde 50 civarında bulunmasının, nakit akışı açısından sektörde kısmi bir iyileşmeyi ortaya koyduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir