Hayvancılıkta "acil önlemler paketi"
Yılbaşında devreye girecek pakette hayvan ithalatı, çiğ süt primi ve yem ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması gibi konular yer alıyor. (Ali Ekber Yıldırım)
ALİ EKBER YILDIRIM
Hayvancılık sektörüne yönelik "acil önlemler paketi" yılbaşından itibaren devreye girecek. Hayvan ithalatı, kırmızı et piyasası, çiğ süt primi, süt ürünleri ihracatına destek, yem hammaddeleri ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması gibi bir dizi kararı kapsayan "acil önlemler paketi" 2019'un ilk günlerinde uygulamaya konulacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 19 Aralık'ta yapılan Gıda Komitesi toplantısından sonra "Tarımda 2019'un yol haritasını belirledik" açıklamasının ayrıntılarına DÜNYA ulaştı. Özellikle hayvancılık sektörüne yönelik bu yılın hemen başında devreye girecek bir dizi önlem alınıyor.
Bakan Albayrak ilk işareti twiter mesajı ile verdi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Gıda Komitesi Toplantısı'ndan sonra Twitter hesabından şu mesajı paylaşmıştı: "Tarımda ithal girdi bağımlılığını azaltma ve tarımsal erken uyarı sistemine ilişkin 2019 planlaması başta olmak üzere, önemli başlıklarda yol haritamızı hazırladık. 2019 çok daha stratejik adımları atacağımız bir yıl olacak." DÜNYA'nın ulaştığı 2019 yılı yol haritasında, özellikle 31 Mart'ta yapılacak yerel seçim öncesinde en çok sorun yaşanan hayvancılık sektörü için bir dizi önlem yer alıyor. Önlemler arasında, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle çiğ süt prim desteğinin artırılması da var. Bunu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 22 Aralık'ta açıkladı. Pakdemirli'nin açıklamasına göre, Ocak, Şubat, Mart 2019 döneminde çiğ süt destekleme primi litre başına 15 kuruşluk artışla 25 kuruş olarak ödenecek.
Hayvan kesimleri hızlandırılacak
Et ve Süt Kurumu (ESK) depolarında biriken 20 bin tonu aşkın karkas et nedeniyle hayvanın kesimi için 3 ay sonrasına gün veriyor. Şubat 2019'a kadar kesim için randevu verilen ve kesilmesi beklenen hayvan sayısı 300 bin başa ulaştı. Alınacak önlemlerden birisi de hayvan kesimini hızlandırmaya yönelik olacak. Buna göre ESK kesimleri hızlandırarak piyasadaki sıkışıklığı 1 ayda ortadan kaldıracak. Böylece yetiştirici hayvan kesimi için 3 ay beklemeyecek.
Hayvan ithalatına sınırlama
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bir süreden beri "Önümüzdeki 6 ay kasaplık hayvan ithalatı olmayacak" açıklaması daha da genişletiliyor. Hayvancılığa yönelik acil önlem paketinde kasaplık hayvan ithalatının yanı sıra damızlık Holstein gebe düve ithalatının durdurulması, besilik dana ithalatına da 2019 yılı içinde sınırlama getirilmesi öngörülüyor. Besilik hayvan ithalatında 2014 yılındaki uygulamaya geri dönülüyor. İthalat yapmak için iç piyasadan belli miktarda hayvan alınması şartı getirilecek. 2014 yılında ithalat yapmak isteyenler iç piyasadan aldıkları hayvan kadar ithalat izni veriliyordu. Örneğin 100 baş ithal etmek için iç piyasadan 100 baş besi hayvanı alma şartı vardı. Şimdi tekrar bu uygulamaya geçilecek.
Yem ithalatında vergi sıfırlanıyor
Alınacak bir başka önlem ise yem hammaddeleri ithalatına ilişkin. Yem hammaddeleri ithalatında geçen yıl yüzde 7.8'e kadar düşürülen gümrük vergisi 2019 itibariyle sıfırlanacak.
Gıda Komitesi devrede
Hayvancılıkta devreye girecek "acil önlemler paketinin" ilk olarak 19 Aralık'ta yapılan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nde (Gıda Komitesi) ele alındığı öğrenildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın başkanlığında, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın ve ilgili bakanlıkların üst düzey bürokratlarının katıldığı 19 Aralık 2018 tarihli Gıda Komitesi toplantısında hayvancılık sektörüne ilişkin bu önlemler konusunda karar alındı. Önlemlerin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından tek tek kamuoyuna açıklanması kararlaştırıldı. Pakdemirli ilk olarak 22 Aralık'ta çiğ süt primini açıkladı. Önümüzdeki günlerde diğer önlemlerle ilgili ayrıntıları açıklaması bekleniyor.
Ocakta referans fiyat belirlenmeyecek
Çiğ süt destekleme priminin litre başına 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarılması nedeniyle, Ulusal Süt Konseyi'nin ocak ayında toplantı yaparak referans fiyat belirlemeyeceği ve daha önce belirlenen 1 lira 70 kuruşluk fiyatın bir kaç ay daha geçerli olacağı ifade ediliyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada bunun ipuçlarını verdi. Pakdemirli 1 lira 70 kuruş olan referans fiyatın 25 kuruşluk prim ile 1 lira 95 kuruşa yükseldiğini ifade etti. Bu açıklama referans fiyat için yeni bir toplantı olmayacağının işareti olarak gösteriliyor.
Sütte ihracata destek, yem dayatmasına son verilecek
Çiğ sütte destekleme priminin 15 kuruş artışla litre başına 25 kuruşa çıkarılmasının yanı sıra ihracata da destek verilecek. Süt ürünleri ihracatı yapacak her kuruluşa destek sağlanması öngörülen yeni uygulamada amaç iç piyasadaki arz fazlası süt ürünlerinin ihracatını sağlamak. Ayrıca süt sanayicilerinin "yemimi almazsan sütünü almam" dayatmasına da son verilmesi öngörülüyor. Birçok süt sanayicisi çiğ süt üreten çiftçiye yem satıyor. "Yemimi almazsan sütünü almam" dayatması karşısında çaresiz kalan üretici mecburen yem alıyor. Bu uygulamanın da sona erdirilmesi için yeni düzenlemeler yapılacak.