Havayoluyla soğuk zincir ihracatına navlun desteği
Ekonomi Bakanlığı’nın 2017 için planladığı yeni destekler kapsamında KGF’nin yapısı değiştirilecek. İhracatçıya özel bir KGF oluşturulması da gündemde.
Canan SAKARYA
ANKARA - Soğuk zincir kapsamında hızlı teslimat gerektirdiği için havayolu ile taşınan ihraç ürünlerinin yüksek navlun maliyetleri için ihracatçıya yeni destekler geliyor. Ekonomi Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ve 2017’de hayata geçirmeyi planladığı yeni desteklerle navlun maliyetlerinin yüksek olduğu hedef pazarlarda ihracatçının rekabet koşulları artırılacak.
2017'de ihracatçıya 3 milyar TL destek ödemesi yapılması hedeflenirken, Ekonomi Bakanlığı yol haritasını belirledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na yaptığı sunumda 2017 için ihracatta yeni hedef ve projelere yer verildi. 2017 için dikkat çeken başlıklar şöyle sıralandı: Özellikle soğuk zincir kapsamında havayolu ile taşıma veya hızlı teslimat gerektiren bu nedenle navlun giderleri yüksek ihraç ürünleri ile coğrafi uzaklık ve kriz bölgeleri ile altyapı eksiklikleri nedeniyle navlun maliyetleri yüksek pazarlara yönelik olarak ihracatçıların rekabet koşullarını iyileştirecek destek mekanizmaları hayata geçirilecek.
Krediye ulaşım için 3 formül
KOBİ’lerin en önemli sorunlarından ucuz kredi temini için Kredi Garanti Fonu’nun yapısında değişiklik yapılacak. Bunun için 3 seçenek üzerinde duruluyor. Birinci formüle göre, KGF’de yapılacak düzenleme ile Eximbank aracılığıyla gelen ihracatçıların kefalet taleplerinin yüzde 100’ünün karşılanmasına olanak sağlanacak ve mevcut kredilere ihracatçının erişimi kolaylaştırılacak. İkinci seçeneğe göre, KGF içerisinde ihracatçılar diğer yararlanıcılardan ayrı bir yere konacak. İhracatçıların finansman ihtiyacını hızlı şekilde karşılayacak. Aynı fon çatısı altında ikili bir değerlendirme ve teminatlandırma yapısına sahip bir yapı kurulacak. Üçüncü seçeneğe göre ihracatçılara hizmet verecek ayrı bir KGF oluşturulacak.
Ekonomi Bakanlığı tarafından çalışmalarına başlanılan kamu-özel sektör işbirliğinde hazırlanan ‘2023 Hizmet İhracatı Stratejisi’ 2017'de uygulamaya konulacak. 2017'de yürürlüğe konulacak 2023 hizmet ihracatı stratejisiyle sağlık turizminden ulaştırmaya, yazılımdan gastronomiye, dizi ve eğitim sektörlerine kadar Türkiye’nin öncü hizmet sektörlerinin uluslararası rekabet gücünde artış sağlayacak tüm tedbirler kamu ve özel sektör iş birliğiyle oluşturulan yol haritası çerçevesinde uygulamaya konulacak. Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik resmi müzakerelere 2017’nin ilk çeyreğinde başlanacak.